Promenad längs Stalin Allee

Muren genom Berlin skiljde inte bara människor åt, den delade även Europa kulturellt och arkitektoniskt. Förra veckan guidade jag mina två söner genom staden för att ge dem en historisk bild av staden. En av dagarna tog jag med dem från Alexanderplats längs Karl Leibknecht Strasse för att därefter vika in på Alexander Strasse och så vidare längs Karl Marx Allee eller "Stalin Allee" som den väldiga gata hette mellan åren 1949 till 1961. Husen längs den kilometerlånga paradgatan uppfördes som en symbol för det kommunistiska paradiset. Bostadshus i detta format och med stora lägenheter blev alldeles för dyra, därför blev man från mitten av 1950-talet tvingad att övergå till en enklare arkitektur, detta syns tydligt vid Strausberger Platz, där man lätt ser skillnaden mellan det ursprungliga överdådet och den mer ordinära kommunistiska byggstilen. Idag är många byggnader slitna och vissa till och med övergivna.

 

Inlagt 2014-04-16 22:16 | Läst 776 ggr. | Permalink
Tack för den intressanta guidningen! Fina bilder dessutom.
/ Lena
Svar från Turbo56 2014-04-16 22:58
Tack Lena, byggnaderna längs gatan står som monument för en försvunnen värld, de rustas efter hand upp och återfår sin forna glans.
Tack för trevlig text och fina bilder!
Jag besökte Berlin våren 1960. Man kunde då fortfarande fritt passera mellan väst och öst. Utåt sett var byggnaderna på Stalin Allee imponerande - i stark kontrast till den syn som mötte en på baksidan. /Jan Eric
Svar från Turbo56 2014-04-16 23:04
Tack Jan Eric, jag har besökt staden många gånger sedan mitten av 1970-talet, det har varit spännande att få vara med om förvandlingen från den delade staden under det kalla kriget fram till idag när staden växer samman.
Bra bilder och dokumentation, Stefan! Första bilden är tagen vid TV-tornet, inte sant?
Jag har hållit mig ifrån Stalinallee, men borde nog dokumentera där nästa gång.