Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KOMMER NI IHÅG DOM HÄR?

***

Häromdagen rensade jag ur ett litet förråd. Ni vet ett sånt där som till stor del är fyllt av Är bra att ha-saker som aldrig används. I metallskroten på återvinningscentralen hällde jag just ut ett stort antal såna här då jag räddade några med tanken Men dom är ju camp ju, barnbarnen har aldrig sett en gran med levande ljus. Fungerar oklanderligt nu, efter omkring 50 år oanvända. Fjädern som griper om grenen är ok, den lilla kulleden kan fortfarande vridas i alla riktningar och sitter sen ändå still i sitt läge. Elljusslingorna liksom adventsstakarna som jag nu plockar fram funkar bara ibland. För det mesta måste några glödlampor byta, men vilka? Fram med voltmetern (ok då, allroundinstrumenet). Sen går det inte alltid ens efter att ha bytt, det är glappkontakt nånstans. Eller en trasig sladd.

Alltså, nu räddade jag tre i sista minuten så jag kan i alla fall visa barnbarnen hur dom fungerar! Och att dom fungerar. Efter typ 70 år, tror det var mina föräldrar som köpte dom, sannolikt på 40-talet. Inte rostar dom heller, aluminium som det är.

*

*

***

Inlagt 2015-12-01 15:15 | Läst 1941 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag minns de där. Men måste erkänna att jag glömt av att de någonsin funnits. Utomordentligt praktiska och små konstverk i sig.
Svar från Khalad 2015-12-01 22:26
Mina föräldrar hade alltid levande ljus, vi hade det också något år i början. Tack Ingemar/ Björn T
Ja, jag minns det, några ggr i min barndom. Alla mina barn fick se tio levande ljus i riktig gran i mitt hem på julafton år 1999.
Svar från Khalad 2015-12-01 22:27
Vi hade det själva de första åren vi var gifta, typ 65-66, tack Erik!/ Björn T
Jodå dom känns igen morsan har fortfarande kvar en del!
Det var klass på grejorna förr!
Svar från Khalad 2015-12-01 22:28
Visst var det, tack Kenneth/ Björn T
Som i går mina barndomsår.
Svar från Khalad 2015-12-01 22:28
Instämmer, tack Hans-Åke!/ Björn T
Jo min mormor hade sådana men blev utbytt eftersom hon alltid skulle ha änglahår i sin gran. Min farbror hade levande ljus berättade min mamma. Granen tog eld en gång så jag förmodar att det var sista gången.
Sten
Svar från Khalad 2015-12-01 22:32
Som sagt, mina föräldrar hade alltid levande ljus och även I och jag de första åren vi var gifta. Med levande ljus i granen får den aldrig lämnas, den var bara tänd när vi satt där den var. Dessutom måste man vara noga med att sätta ljusen så de inte brinner för nära under andra grenar eller julgransprydnader. Men när den var tänd var den också väldigt mycket vackrare än en gran med elljus! Tack Sten!/ Björn T
Jag erinrar mig med en rysning! Kulan hoppade alltid ur sin vagga. Ett rent elände.