Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FRANKRIKESEMESTER 1959 - 2 MIRAKLET I LOURDES

***

Lourdes är en liten stad i sydvästra Frankrike, på Pyrenéernas nordsluttning och ganska nära gränsen till Spanien.  Frankrike är ju väsentligen katolskt, inte minst söderut och den här staden är känd för miraklet i Lourdes. Ni som följer min blogg vet ju att jag inte är religiös och besöket i Lourdes kanske la grunden till min inställning men det var ett synnerligen intressant besök, det tyckte jag redan då, ännu inte 20

*

Miraklet i Lourdes ska ha inträffat 1858 då en 14-årig fransk flicka vid namn Bernadette var ute och plockade ved vid grottan Massabielle och möter en annan ung flicka. När Bernadette frågar vem hon är svarar den andra flickan "Jag är den obefläckade avelsen" . Bernadette blir senare förhörd av både präst och polis och man konstaterar så småningom att hon haft en uppenbarelse och träffat jungfru Maria. I grottan öppnar jungfru Maria en vattenkälla som visar sig bota både svårt sjuka och skadade människor.

*

Sen dess har stora skaror människor vallfärdat till Lourdes för att dricka av det undergörande vattnet och fortfarande när vi var där reste många sjuka människor dit i hopp om att bli botade. Vi var ju där mitt i sommaren och den lilla staden kryllade av turister och människor som ville dricka av vattnet

Lourdes var fullt av människor som kom för att dricka det undergörande vattnet

*

Kanske hölls mässor under bar himmel men jag tror det mest var människor som väntade på att få komma fram till grottan och dricka  eller fylla flaskor med vattnet från källan

I väntan på det undergörande vattnet

*

Samma bild men croppad för att förstorad ge mer fokus på de sjuka och handikappade

*

En pampig kyrka har byggts på platsen

*

Många präster rörde sig på området

*

Likaså många nunnor

*

Och många tog uppenbarligen det hela på stort allvar

*

Om det fungerar? Inte vet jag, vi drack nog av vattnet men var ju inte sjuka. Och såvitt jag har hört har sjukhusen lika många sjuka där som i resten av jämförbara delar av världen. Funkade det bra kan jag tänka att det borde synas i statistiken men något sådant har jag ju inte hört.

Och vad jag tycker? Förfärligt, ur flera aspekter. Framförallt tycker jag synd om alla sjuka och handikappade som tar sig dit i hopp om att bli helbrägda. Och kanske underlåter läkarbesök i stället. Och prästerna, och kanske nunnorna, som "utnyttjar" källorna, i varje fall i mina tankar. Och kommersen nere i stan - lönsam för alla  hotell-, restaurang- och affärsägare.

*

Har behållit bilderna obeskurna utom i tredje bilden som ju är samma som den andra och därmed också det kvadratiska formatet

***

Inlagt 2016-02-08 00:32 | Läst 2339 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag håller med dig Björn. Man blir upprörd när man ser hur kyrkan utnyttjar människors desperata önskan att bli frisk för sina egna syften. Din andra bild är suveränt bra – och hemsk. De sjuka ska naturligtvis inte ligga på gatan utan på sjukhus, och där få professionell vård baserad på vetenskap och inte religion.
Svar från Khalad 2016-02-08 14:55
Tack Torbjörn, vi ser det nog på samma sätt!/ Björn T
Väldigt fina bilder. Du har verkligen lyckas fånga "stämningen" i dina bilder! hälsningar, Marie
Svar från Khalad 2016-02-08 14:54
Tackar för fina ord marie!/ Björn T
Mycket intressanta bilder! Fint foto också. Har sett filmen "Miraklet i Lourdes". Sevärd med flera bottnar.
Svar från Khalad 2016-02-08 14:56
Tack Gunnar, en film jag inte känner till. Får googla på den/ Björn T
Ack ja - världen vill bedragas! Sedan skall man inte underskatta verkan av placeboeffekten.
Personligen tycker jag att beskärningen av den andra bilden är mindre lyckad, eftersom molnen tillför en passande dramatik till motivet. Sedan hör det ju till saken att jag är mycket förtjust i komposition i det kvadratiska formatet - och jag tycker att den unge mannen komponerar detta väl. Speciellt den nästsista bilden tycker jag är ett fräckt och verkningsfullt utnyttjande av formatet.
Svar från Khalad 2016-02-08 15:01
Tack Peter, det är alldeles rätt, placeboeffekten är viktig, men jag gillar inte det här ändå. Beträffande bild två försökte jag vara tydlig i texten att beskärningen i andra bildupplagan är gjord för att ge tillfälle att de facto titta närmare på de sjuka, inte för att jag tycker bilden blev bättre, vilket jag också kommenterar i sista meningen.
Ja, varför skall redan olyckliga göras ännu mera olyckliga? Ansvarslöst ...
- hawk
Intressant att läsa och jag kan bara konstatera och jag är inne på din linje angående hur fel det är utnyttja de redan svaga. För vissa kan det kanske väcka hopp, men i det yttersta så är det att utnyttja situationen till fullo. Hemskt!
Jag gillar speciellt bild 2 och bild 3 från slutet. De känns genuina, gamla. Gillas!
Ha det bra!
Mycket imponerad av dina bilder. I synnerhet den näst sista med nunnorna och den sista, samt andra bilden, som verkar helt osannolik och det är ju det som gör den så tragisk.
Hälsningar Lena
Du måste vara mycket nöjd glad äga dessa bilder med så mycket
värdefullt dokumentärt i. Det var lärande se.
Hoppas någon trodde på vattnet så den blev friskare.
Vackra bilder alla.
Gun-Inger