Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BJÖRN LARSEN: 4 MAJ FÖR 71 ÅR SEDAN - DANMARK FRITT!

***

Idag är det precis 71 år sen Danmark åter blev ett fritt land efter den tyska ockupationen. Om det berättade Björn Larsen på dagens Rotarylunch med stor inlevelse och kunnighet. Varför just han? För att han var med förstås. Björn, född i Danmark, var då 23 år och inkallad och med egna erfarenheter. Den dagen var den största och viktigaste i hans liv då, innan dom egna barnen kom. Och jag är full av beundran för Björn. För 71 år sen var Björn 23, han är alltså 94 nu. Fyller 95 på julafton. Men tittar jag på Stigs bild härnedan är det inte vad jag skulle tro. En mer levande, vital, glad och solbränd 95-åring har jag svårt att hitta. Och som dessutom i dryga tjugo minuter trollbinder sitt auditorium med ett lika levande och fascinerande föredrag! Tack Björn!

*

Björn Larsen 94. Fotograf Stig Karlsson

*

***

Inlagt 2016-05-04 19:58 | Läst 1076 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fint o intressant, 74 år sen, ja det är sanslöst att tyskarna höll på att erövra halva världen, så många liv bortkastade, hälsn, LO
Svar från Khalad 2016-05-04 21:55
Hej Lo, uppskattar att du läst och sett bloggen, tack!/ Björn T
PS Ca 60 miljoner människor dödades, varav ca 13 millioner i förintelsen
Dubbelolle 2016-05-04 21:59
Ja vi får hoppas att folk i Europa kommer till sans med alla nationalistiska ideer som nu råder, samarbete är det enda som funkar, tror att det värsta problemet är all förbannad korruption som finns överallt. Må fint, LO
Det var jag glad att du på detta sätt fira minnet denna dag.
Jag var bara 1 år och cirka 10 månader och kan vara goda skäl att inte komma ihåg dagen. Är självfallet vuxit upp med berättelser och historielektioner i skolan. Som vuxen har jag också studerat och följt sändningar på TV och i filmer.
Under många år hade vi ljus i fönstren i många hem, men det har i tysthet bleknat under de senaste åren - särskilt bland unga människor.
Hälsningar och tack för inlägget.
//Erik//
Erik Madsen 2016-05-04 21:33
PS: Nu har grannarna sätta ljus i fönstren det borde bara vara lite mer mörkt.
Erik Madsen 2016-05-04 21:56
Bornholm blev først fri for tyskerne den 9. maj efter at russerne havde bombet Nexø og Rønne. Herefter var Bornholm under russisk besættelse helt til den 5. april 1946!! Den dag fejrer man befrielsen på Bornholm.
//Erik//
Svar från Khalad 2016-05-04 21:56
Björn hade många " små" berättelser invävda i sitt föredrag. Och njut av ljusen i grannarnas fönster!/ Björn T
PS Tack för kommentar Erik!
Ja, historia är alltid intressant. Liksom konstellationerna. Vi hade EN fiende = ryssarna. Tack vare tysk hjälp klarade vi vår självständighet! Det är många som inte förstår eller inser det faktum ... Under de svåra striderna i juni 1944 när Stalin hade beslutat att "nu tar vi Finland", var det två saker som räddade oss, som har koppling till Tyskland.
1) Vi fick vapen (bl.a. "pansarnävar") från tyskarna och precisionsbombare (Stuka) när Röda armén kom in över Näset, som hjälpte oss att stoppa anfallet. Ett av de blodigaste under hela andra världskriget (kolla striderna vid Tienhaara).
2) Sen när vi lyckades stoppa ryssarna på Näset, och det blev en utdragen historia, hade ryssarna plötsligt inte tid med detta, de ville skynda till Berlin, som du höll på att falla ...
Och vi kunde förhandla fram en fred, som innebar att vi skulle kasta ut tyska trupper från Lappland ...
- hawk
Svar från Khalad 2016-05-04 22:08
Jag vet ju vad tyskarna betydde för Finland under kriget men det var ju inte precis av någon inneboende godhet som tyskarna hjälpte Finland utan för att dom helt enkelt fick hjälp i sitt krig mot Ryssland. Självklart menar jag inte heller att Finland ville annat än att försvara sitt land men ur tysk synpunkt innebar det de facto hjälp.
Tack för din kommentar/ Björn T
Vill gärna lägga till att skälet att skriva den här bloggen var att visa Björn Larsen tack och uppmärksamhet för att han gjorde den här lunchen till en av de mest minnesvärda Rotaryluncherna jag varit med om. Avsikten var inte att återberätta allt elände andra världskriget förde med sig/ Björn T
Erik Madsen 2016-05-04 22:57
Ursäkta Björn. Men om du skrivar här då kommentera vi som vanligt eller vad? Og jeg skrev kun om danske forhold for det var jo det dit indlæg handlede lidt om?
Mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Khalad 2016-05-04 23:47
Hej Erik, det är väl snarare jag som ska be om ursäkt om jag uttryckt mig så klumpigt att du uppfattade kritik i mina svar och den tillagda kommentaren. Min sista kommentar la jag till som något slags förklaring (onödig säkert) till varför jag inte svarade mer på din och Håkans info om vad som hände under kriget och krigsslutet. Jag noterade ju dom ungefärliga dödstalen i mitt svar till LO och var sen på väg att fortsätta lite i svaret till Håkan om hur jag såg på Tysklands agerande som ju verkligen var ett regelrätt och oprovocerat anfallskrig på Österrike, Polen och...och att det nu känns som det är Ryssland som är ......När jag kommit så långt i tankarna kände jag att jag var på väg att byta ämne från Björn Larsens fina föredrag till krigshistoria och det var inte min mening från början. Men alldeles självklart ska ni, du och andra, svara med vad ni tänker när det här kom på tal. Självklart hade Björn själv en hel rad detaljinfo om förloppet men som jag från början bestämt mig för att det var inte händelseförloppet i sig jag ville referera. Unskyld eller vad det heter på dansk!/ Björn T
Erik Madsen 2016-05-04 23:54
Det er helt OK Björn.
God nat fra Erik.