Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

MODERNA KAMEROR

***

.....blir verkligen bara bättre och bättre. Det är idag ingen match att ta bilder där det när jag började för drygt 60 år sen inte gick att ta bilder. Jo, det mesta gick då också, men med helt andra utrustningar och förberedelser. Kamerorna har också blivit mindre, särskilt de nya spegellösa och det gör ju att dom är med oftare och i helt andra situationer än då.

*

Jag har med kameran då och då också på Rotary så det är ingen som bryr sig. Det ger möjlighet att knäppa en och annan bild utan någon uppmärksamhet alls. Här hade jag den lilla spegellösa i knäet med den suveräna 55:an på 0ch med den utvikbara skärmen var det lätt att ta några bilder på kompisen  Wille utan några förberedelser alls

*

***

Inlagt 2016-12-07 10:33 | Läst 1602 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jo, så är det. Men som du säger så gick det mesta även då, men det behövdes mycket dyrare utrustning - och betydligt gedignare kunskaper.
Billigheten och den tekniska lättheten nuförtiden gör att fotografins nimbus börjar blekna. Det är helt enkelt inte lika kul längre, när man inte mer tillhör en liten exklusiv klubb. Så funkar nu en gång människan.
Jag möter det hela genom att skära bort all massfotografi. Istället koncentrerar jag mig på de få bilder som jag verkligen kan skapa något av (bort med ca. 90% av min tidigare fotografi). Här är jag då på mammas gata och får vara exklusiv. Knapptryckarna som inte kan fotografera i egentlig bemärkelse hänger helt enkelt inte med... :-)

Liknande som bilden ovan hade varit ganska lätt genomförbart för 60 år sedan med förslagsvis en liten Leica IIIf med Summicron 2/50mm, som lätt går ner i en normalficka.
Svar från Khalad 2016-12-07 18:17
För en 18-årig läroverkselev var en Leica IIIf med Summicron 2/50 mm lika långt borta som månen jag visade i förra bloggen. Och jag skiter fullständigt i "fina" bilder och om det är ytterligare en miljon eller två svenskar som också fotar halvbra, jag försöker säga nå´t om mig och min värld och precis som jag hållt på med sen 1952/ Hälsningar/ Björn T
syntax 2016-12-07 18:41
Oj då! Det var en hugans öm tå. Här tolkar du nog in en massa som inte står i min text, Du borde veta att jag gillar din fotografi.
I övrigt är det enkel matematik. Det finns ingen anledning att anta annat än att proportionerna mellan bra fotografer och svaga sådana, är samma som tidigare Betydligt fler svaga än skickliga. Då leder den dramatiska ökningen av folk som fotograferar till en kraftig ökning av struntfotografi. Det tycker jag är jobbigt.
Naturligtvis var en Leica oerhört dyr, men det skriver jag ju även i min text, så jag undrar om du inte generellt läser som fan läser bibeln?
Svar från Khalad 2016-12-07 19:27
Som du kanske ser om du läser igen skriver jag om mig själv, inte om dig. Både i min bloggtext och kommentaren till dig. Men visst har jag en öm tå - riktiga fotografer som "vet" och "kan" och delar in foto och i struntfotografi och riktig fotografi. och fotografer i svaga och skickliga /Björn T
syntax 2016-12-07 19:45
Jag berör inte din fotografi alls i min text – det har jag inte någon anledning till i ett sådant sammanhang (min generella reflexion), då jag många gånger har haft anledning att uttrycka mig i mycket positiva ordalag om din fotografi. Därför blev jag lite förvånad över din reaktion. Jag tolkar det som att du retar dig på en elitistisk inställning, och det är riktigt – det har jag. Det får man inte ge uttryck för högt i Sverige – men det skiter jag i, för att nu använda ditt uttryckssätt.
Naturligt och fint foto Björn.
Svar från Khalad 2016-12-07 18:18
Tack för en trevlig kommentar Åke!/ Björn T
Man kan verkligen imponeras av den fina bildkvalitén de ger och det är lite befriande i dessa lägen tycker jag också!