Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FLYTTA INTE TILL SÖDERBÄRKE ELLER SMEDJEBACKENS KOMMUN!

***

Söderbärke är verkligen en en pärla vid Barkensjöarna. Men det finns ju skavanker. Den mest framträdande beror på kommunen, Smedjebackens kommun, som direkt missköter återvinningsstationen mitt i Söderbärke, vid den centrala busshållplatsen och kiosken. Där åker varenda turist som besöker Söderbärke förbi. Och så här ser det ut, flera gånger i veckan, månad efter månad och år efter år.  Detta är taget idag måndag den 3:e juli, efter en helt vanlig helg. 

*

Och det är kommunen som har ansvaret, punkt. Såklart är själva sophämtningstjänsten utlagd på entreprenad, men kommunen har ansvaret, kommunen sköter upphandlingen och har som vid alla upphandlingar ansvar för att upphandlade tjänster sköts som överenskommet. Detta har varit uppe i lokaltidningarna tidigare och jag har uppfattat att kommunen skyller på utförarna som i sin tur skyller på kommunen. Men att kommunen har ansvaret är självklart. Säkert är man för snål vid upphandlingarna.  Och så blir det så här. Inte en gång då och då, utan regelbundet, vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år. I Finspång där jag bor sköts det klanderfritt, jag har över huvud taget inte varit med om att det ser ut så här, inte ens efter jul, nyår eller midsommar.V id högre belastning görs såklart extra tömningar. Det här är helt enkelt uruselt skött. Av kommunen.

*

*

*

*

Nu klockan 19 gör jag följande tillägg:

Efter att ha läst Martins kommentar härnere och efter att ha varit inne på FTI:s hemsida förstår jag att återvinningen inte är resultatet av kommunens upphandling utan faktiskt FTI:s ansvar. Jag anser ändå att det är kommunen som måste se till att återvinningscentralerna, precis som el- och vattenförsörjning inom kommunen fungerar och att kommunen måste agera om det inte fungerar, det är inte enskilda kommuninnevånare som ska ta kontakt med FTI om centralerna uppenbart inte sköts. Jag har därför också ändrat min rubrik som ursprungligen var SMEDJEBACKENS KOMMUN MISSKÖTER SIG GRAVT.

***

Inlagt 2017-07-03 17:16 | Läst 4464 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Björn. Så trist! Billigaste anbud gäller!
Resultatet när det är vunnet är något annat.
/ Bengt H. Bra att du visar på eländet.
Svar från Khalad 2017-07-03 23:04
ack Bengt, har nu förstått att ansvarsfördelningen inte är den jag trott, även om jag fortfarande tycker kommunen har ett ansvar att agera när det inte fungerar som det ska!/ Björn T
Det är faktiskt inte kommunen, utan dessa återvinningsstationen ska skötas av FTI, Förpacknings- och TidningsInsamlingen. Kommunen har mycket riktigt ansvaret för hämtning av "vanliga sopor", men när det gäller förpackningar ser systemet annorlunda ut. Det är det som producerar förpackade saker som via FTI ansvarar för att de samlas in och återvinns, s.k. producentansvar.
http://www.ftiab.se/148.html

Jag kan meddela att problemet med överfulla och grisiga återvinningsstationer är föga unikt för Smedjebacken/Söderbärke. Det blir inte bättre att av folk beter sig som kompletta spån. Senast jag var vid en så stod det en mikrovågsugn uppepå behållaren för metallförpackningar och vid kortändan av raden av behållare stod det trädgårdsavfall, som inte hör hemma där heller, plus flera kassar med förpackningar som någon inte orkat lägga i behållarna.
Svar från Khalad 2017-07-03 22:51
Hej Martin, så har jag fått lära mig nå´t nytt igen, tack! Däremot anser jag ändå kommunen har ett ansvar att agera är det som här uppenbart inte fungerar./ Björn T
Självklart får det inte se ut så här och vem som har ansvaret får man i så fall reda ut. Konstigt att det fungerar på ett ställe men inte på ett annat. Tycker den här typen av container är ganska opraktisk också, Svårt att få in plast och papper m.m.
Måste dock hålla med Martin. Vad är det för spån som slänger sina förpackningar så här. Det mesta beror ändå på att folk inte sorterar riktigt. Man blandar plast, tidningar, sopor och kartonger, Då förstör man hela iden med sopsorteringen. Man behöver inte ens vara läskunnig för att förstå var saker och ting ska läggas.
Vi har soprum med plastkärl på hjul och där slängs radioapparater, bildelar och gamla hyllor som man själv ska åka till återvingen med. Om alla plattade till eller rev sönder kartongerna skulle det få plats. Så nog tycker jag att det största ansvaret har man själv men förutsättningarna måste finnas.
Sten
Svar från Khalad 2017-07-03 23:02
Hej Sten. Här i Söderbärke är jag övertygad om att huvudproblemet är för dålig kapacitet. Stup i kvarten är åtminstone en av containrarna precis överfull och det går inte att få in en tidning eller ett mjölkpaket till. Och har folk plockat ihop sina sopor, tagit bilen en halvmil från Korsheden eller Larsbo eller vad det nu kan vara och åkt in till Söderbärke för att lämna sina sopor har jag rätt stor förståelse för att man inte tar med sig soporna tillbaka eller åker ytterligare två mil till till den stora återvinningscentralen i Smedjebacken utan ställer det på backen bredvid containern. Vad som sen händer är naturligtvis att kattor och rävar, skator och måsar kommer och drar ut och drar omkring och så blir det som på bilderna. Att det då och då kommer nån och ställer dit saker som inte ska vara där är inget stort problem här. Sorteringsfel beror nog ofta på att rätt container varit full./ Björn T
Hej!
Intressant diskussion detta! jag har också funderat på hur det fungerar och borde fungera. Det är ju lite konstigt att förpackningsinsamlingen är separerad från övrig sophantering. Det betyder att man inte får slänga annat än sådana förpackningar som det finns någon typ av "pant" på i behållarna.
Jag har ett antal äldre bekanta som inte längre kör bil och har svårt att ta sig till insamlingen. Och när de äntligen lyckats släpa sig dit ser det ut som ovan, eller så finns det ingen behållare för det de tagit med sig.
Kanske skulle det bli bättre om kommunerna fick pengarna och tog över? Då skulle man kunna lösa sopsorteringen på något annat sätt, tex med ambulerande sopstationer kanske. Det skulle vara bra, men jag är tveksam om det verkligen skulle funka, kommunen har många hål att hälla pengarna i.
Den opraktiska utformningen beror på att ett par småkillar en gång i tiden fick den "lysande" iden att krypa in i en behållare, just innan bilen kom för att tömma den. För att undvika nya tragedier är de nu omgjorda för att man inte skall kunna ta sig in i dem.
/Ylva
Svar från Khalad 2017-07-03 23:09
Samma svar som till Sten: Här i Söderbärke är jag övertygad om att huvudproblemet är för dålig kapacitet. Stup i kvarten är åtminstone en av containrarna precis överfull och det går inte att få in en tidning eller ett mjölkpaket till. Och har folk plockat ihop sina sopor, tagit bilen en halvmil från Korsheden eller Larsbo eller vad det nu kan vara och åkt in till Söderbärke för att lämna sina sopor har jag rätt stor förståelse för att man inte tar med sig soporna tillbaka eller åker ytterligare två mil till till den stora återvinningscentralen i Smedjebacken utan ställer det på backen bredvid containern. Vad som sen händer är naturligtvis att kattor och rävar, skator och måsar kommer och drar ut och drar omkring och så blir det som på bilderna. Att det då och då kommer nån och ställer dit saker som inte ska vara där är inget stort problem här. Sorteringsfel beror nog ofta på att rätt container varit full.
Och egentligen borde detta inte vara något stort problem - minerfarenhet är att det fungerar bra på de flesta håll så jag tror upplägget i sig är ok. Vad som behövs är väl en kommun som bryr sig om hur det ser ut och som tar sitt ansvar för att påtala FTI var det inte funkar. Tack för din kommentar!/ Björn T