Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

MENINGSLÖST?

***

Visst är det lite konstigt? Jag menar, naturen har ingen mening, ingen avsikt med det den gör. Inte i vår mening i alla fall. Den har inte ens en fri vilja. Så allt vi ser är meningslöst i den betydelsen. Andra skulle nog säga att där finns Guds mening. För mig är livet i sig själv nog, det behövs inget annat tycker jag. Men kanske är det samma sak, Gud och livet? Bara olika namn vi använder? Få saker blir så vackra som det meningslösa. Eller så vackert som livet självt.

*

Måste förstoras!

*

***

Inlagt 2017-12-14 12:01 | Läst 3104 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Visst har naturen en "mening"! Grunden för allt liv. Dessutom: naturen behöver INTE människan, men människan skulle inte klara sig utan natur! Se där EN mening. :-)
- hawk
Svar från Khalad 2017-12-14 20:08
Det har den, men inte på det sätt jag avsåg, se mitt inlägg sist, tack Håkan!
Bra skrivet men jag håller med Håkan där utan naturen så dör många djur/insekter och även vi :)
Sen kan man ju fråga sig vad är meningen med livet för människan? Vi går upp, jobbar för att leva ( vissa lever för att jobba) och sen pension och sen döden. Och på tal om döden, människan är väldigt bra på just dödande/förstörelse och det hoppas jag sannerligen inte är meningen med livet!
Svar från Khalad 2017-12-14 20:11
Hej Joakim, jag har faktiskt eget behov av att filosofera om livets mening, naturen och tillvaron i stort räcker så bra för mig, utan att ställa fler frågor. Vad jag menade framgår av min kommentar sist härnere, tack för din kommentar!/ Björn T
Att naturen inte har ett medvetande, inte är en "person", och därmed inte heller har en "vilja", är vi ense om. Men eftersom jag tror på Skaparen, så finns det meningar med naturen, och EN mening är att skänka oss människor allt det som ger oss tillfredsställelse när vi upplever naturen.

Och meningarna är många och komplexa, något som din bild uttrycker.
Svar från Khalad 2017-12-14 20:12
Med en Skapare är ju en förhandsuttänkt strategi fullt möjlig, tack Ragnar!/ Björn T
Jättefin bild (och som ett tidigare inlägg påpekat fin ram också)!

Nån direkt mening kanske inte finns. Men jag ser det är det ändå som ett mirakel och en ynnest att få vara med ett tag och uppleva både naturen 1) och relationer människor emellan och jobbet som fast ofta nog motigt inte känts meningslöst.

1) Naturen i vid mening: "The phenomena of the physical world collectively, including plants, animals, the landscape, and other features and products of the earth, as opposed to humans or human creations".
Svar från Khalad 2017-12-14 20:13
Tror vi är väldigt överens,se gärna mitt tillägg längst ner, tack Måns!/ Björn T
Livet självt har en otrolig drivkraft och uppstår spontant där det finns gynnsamma förutsättningar. Det pågår ständigt. Liv dör också ut där förändringar sker snabbare än livet hinner anpassa sig. Isbjörnarna i Arktis är ett bra exempel på det senare. Jag ser ingen mening med det, och inte med livet i övrigt heller. Vi människor ska vara oändligt tacksamma över att dinosaurerna dog ut. Annars hade det nog inte funnits plats för oss på den här planeten.
Fin bild Björn. Nästan grafisk i sitt uttryck.
Svar från Khalad 2017-12-14 21:03
Livet självt är ofattbart stort och räcker mer än väl som mening med tillvaron.Jag har inte förklarat mig så bra, har en tilläggskommentar längst ner om du är intresserad av att läsa, tack Torbjörn!/ Björn T
En väldigt bra bild, men frågan "är livet - naturen -vadsomhelst-meningslöst?" känns meningslös för mig, den får mig fundera på om frågeställaren drabbats av vintermörkret?
Svar från Khalad 2017-12-14 21:05
Tack Stefan, tror inte jag är mer drabbad av vintermörkret än dom flesta men har kanske inte förklarat så bra vad jag menar, läs gärna min kommentar sist/ Björn T
Vibybo 2017-12-14 21:12
Tack Björn, jag missuppfattade dig, och utgick från hur årstidsväxlingar ibland påverkar mig själv, får ofta vår och höstdepression i mild form, och kan då känna meningslöshet.
Ja du, det var svåra frågor! Nu börjar jag tänka djupt. Vad är meningen med att vi finns överhuvudtaget? Och resten av världen också? Fast finns gör den ju, och jag tror och hoppas att det finns mening med det. Vi får var och en hitta det som är meningsfullt för oss själva. Snygg grafisk bild förresten!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2017-12-14 21:07
Tack Bjarne, mitt liv är alldeles tillräckligt rikt för att jag ska behöva fundera på meningen med livet. Och naturen är en källa för ständig förundran, vad jag menar kan du se av min tilläggskommentar :-)/ Björn T
Snyggt fångad bild, både rörelse och djup. Ibland försöker jag mig på något liknande men jag tycker det är svårt att få till det djup i bilden jag önskar.
Meningen med naturen är ju knepig fråga, vad är natur? Är allt utom människor natur eller räknas andra däggdjur till natur? Som någon skrivit tidigare så skulle vi människor inte klara oss utan natur (och troligen inga andra däggdjur heller).
/ Peter
Svar från Khalad 2017-12-14 21:12
Tack Peter, varför är vi människor inte del av naturen? När blev vi bortsorterade från utvecklingsläran? Självklart klarar vi oss inte utan naturen, vi är ju en del av den, något annat vet jag mig varken ha sagt eller menat. Vad jag faktiskt menat framgår kanske bättre av min tilläggskommentar :-) / Björn T
Språket är förrädiskt, vi tror att alla ska förstå vad vi menar men så är det ju nästan aldrig. Ord kan ha helt olika betydelse ibland, andra gånger närliggande men ändå olika betydelser. Jag slutar aldrig att förundras över naturen - över skönheten, rikedomen, livskraften och det är ofta vad mina bilder handlar om. Så fjärran vore mig att anse att naturen är meningslös i den mening ni påpekar, den ger varje fall mitt liv så mycket mening att jag inte behöver fråga efter någon annan mening med livet.

Här har jag skrivit meningslös i betydelsen att naturen inte har någon avsikt med det den gör och det är som jag ser det. Att vi kan se en avsikt så här i backspegeln har mer med vårt behov att rationalisera och för att tro oss förstå. Vem förstår livet? Men det finns ngen planering, ingen uttänkt strategi, ingen medvetenhet (bortsett från ev Gud då), däremot finns massor av av oändligt smarta system som utvecklats under årbiljonernas lopp ändå, helt utan den den förhandsuttänkta strategin. Och min tanke var att ställa det lite i kontrast till oss människor som så gärna vill planera, agera, lägga upp planer och strategier. Mycket blir bäst om saker får bli som dom blir helt enkelt.

Fö kan jag inte förstå varför man skiljer på människan och naturen. Vi är väl en del av naturen, precis som aporna, björnarna, örnarna och bakterierna? Eller när blev vi uteslutna? Både björnarna, örnarna och bakterierna behöver också naturen, medan kanske naturen inte måste ha varje annan enskild art bortsett från människan heller.?

Tack för alla roliga, tänkvärda och uppmuntrande kommentarer!
ehrsa 2017-12-15 22:47
Hej Björn. Vet inte om du brukar lyssna på radio? Jag lyssnar väldigt mycket på radio, och har gjort så sedan ungdomen.. oftast kanske på P1, men också P4 har stora kvaliteter ! Ett program som 'förföljt' mig ända sedan övre tonåren är 'Vetandets värld' som går i radions P1 vardagar 12.10 till 12:30. Just idag fredag var temat 'Människan och naturen' och sändes från Berwaldhallen i Stockholm.

Jag tycker det här programmet kanske tar upp lite av de tankar som du delgett oss i senaste bloggar från dig.(?) Är du nyfiken på detta och har tid att lyssna i 20 minuter så finns programmet i länken här under!

http://sverigesradio.se/sida/tabla.aspx?programid=132

Hälsn!
Svar från Khalad 2017-12-15 23:35
Tack för en alldeles utmärkt och mkt intressant länk Jan! Har nyss lyssnat på den. Och en riktig diskussion och en öppning för förståelse av andras synpunkter/ ståndpunkter kräver nästan alltid lite djupare analys. Tillvaron är ju inte helt enkel, och inte politiken och politiska beslut heller. Det är många hänsyn som ska länkas ihop. Därför är det också dom lättköpta och i mina ögon enkelspåriga påståendena som irriterar mest, när man inte brytt sig om att lyssna på olika sidor, på olika följder. Det betyder inte alls att alla måste tycka som jag men man måste ju överväga åtminstone flertalet av följderna innan man väljer väg tycker jag. Tack igen, sovdags!/ Björn T