Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

EN FIL OCH EN MJÖLK VAR DET HON SA........

***

......jaha, en fil och en mjölk. Undrar om mjölken ska vara mellan kanske, eller lättmjölk är nog nyttigt, mindre fett då fast röd är godare till risgrynsgröt förstås. Men hur är det med laktos, inte så bra heller, borde nog vara laktosfritt förstås. Har för mig Valio är god men hur är det, den är finsk va´, lång transport och så där, inte så miljösmart kanske. Arla är svenskt, det borde vara bra, bara rejäla svenska mjölkbönder. Men vänta ett ögonblick, slog inte Arla ihop sig med ett danskt företag, jag googlar. Men vad i fridens namn, det står att Arla är ett europeiskt  mejerikooperativ som ägs av 11 922 mjölkbönder från Belgien, Danmark,Luxemburg, Nederländerna, Storbritannien, Sverige och Tyskland. Men varifrån kommer mjölken då? Från Tyskland kanske? Jag trodde det var Lidl som sålde tysk mjölk.....Men vänta nu, jag tror hon brukar säga grön mjölk. Grön mjölk förresten, är det mellanmjölk eller är det ekologisk mjölk? Jag menar grön brukar betyda ekologisk, så till risgrynsgröten blir det nog grön röd mjölk, det vill jag ha i alla fall. Var är det nu den grönröda mjölken står nånstans, laktosfri helst. Men det står ju inte att det är mjölk på paketet, det står mjölkdryck, kommer det verkligen från kor, mjölkdryck? När man sitter där på pallen i lagården klockan halv fem på morgonen och mjölkar korna, då kommer det alltså mjölkdryck ur spenarna?

*

Jaha, en fil också. Yoghurt, är det samma sak som fil? Nähä, inte riktigt. Yoggi då, den kanske bara är om man brukar gå på yoga, Kundaliniyoga kanske. Ok då, vanlig fil. Men lätt eller mellan? Eller röd? Barnbarnen brukar vilja ha nån smak också, hallon kanske. Fast blåbär är nog bättre, jag tror blåbär är bra för ögonen, det behöver ju jag, ögat har ju inte läkt efter starroperationen än......Men ska den också var ekologisk? Och här står det A-fil, inte för B-laget alltså. Eller är det med såna där specialbakterier i? Undrar vad bakterierna kostar och om dom är genmanipulerade, det vill jag inte ha. Och ska det vara bakterier ska dom vara svenska, inte tyska eller luxemburgska. Men vad är det här, Onaka står det. Det låter japanskt men det har blivit fel i översättningen, Osaka heter det. Där har jag varit förresten, dom hade byggt vägarna på pelare över kanalerna för att spara plats, fiffigt. Dom är fiffiga japanerna, det förstår jag av min kamera, den är japansk. Men japansk mjölk, den hinner ju surna på vägen, det är väl därför den smakar som den gör. Men ska jag köpa japansk fil när jag är i Korsheden? Men var står filen, vanlig FIL? HJÄLP................

*

*** 

Inlagt 2017-12-15 22:52 | Läst 3960 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
He he, där fick du till det.. :-) Man får ta några valium och skygglappar som begränsar 'vidseendet', innan man går till affären..
Hälsn!
Svar från Khalad 2017-12-16 11:59
Tack Jan, avstår gärna från Valium men förstår precis vad du menar :-)/ Björn T
Ett helt företag att handla alltså ;)...
Själv kör jag alltid med mjölk o fil från skånemejerierna eller Söderåsens mejeri.
Blåbärssoppa/nypon från Rynkeby.
Fast när man var liten parvel gick man till lagårn efter mjölk och senare i parvellivet till grannen med plåtspann efter mjölk och
filen satte mimma (farmor) själv högst upp i köksskåpet. I en plastbunke och det var väl därför det hette filbunke på den tiden..
Mv/Gunte..
Svar från Khalad 2017-12-16 12:02
Hej Gunte, hemma hos mormor i Deje sattes alltid filbunkarna i en fönstersmyg, helst när det var åska på gång då satte dom sig fortare.. Och när jag år började jag alltid med det översta, lite fetare skiktet så klart :-) / Björn T
Det man vill ha står längst ner och ofta längst in. Fast om man vill ha extra smaksatt och extra sötat och märkbart dyrare står det rakt fram på greppvänlig höjd.

Bra med vardagsbilder tycker jag.
Svar från Khalad 2017-12-16 12:02
Dom vet nog vad dom gör, handlarna, det mesta är genomtänkt , tack Måns! :-) / Björn T
Bra dokumentation av vår valfrihet och överflöd! ;)
Som några marknadsavdelningar har valt ut åt oss! :)
/B
Svar från Khalad 2017-12-16 12:06
Dessutom blir det dyrt för oss konsumenter. Många tillverkningslinjer med lägre kvantiteter, extra fraktkostnader, extra utrymme i affärerna etc etc. Tack Bengt!/ Björn T
Japp, du har fångat det verkligen bra i din kommentar. Det finns verkligen mycket att välja på. Och förutom att det finns många olika producenter av mejerivaror så krånglas det till ytterligare av att kedjorna (ICA, Coop, Axfood etc.) också väljer att marknadsföra egna varumärken inom mejeri. Det gör de genom att helt enkelt låta mejeriproducenterna tillverka åt dem. Det gör det ibland ännu svårare att veta varifrån produkten kommer.
Själv är jag lite yrkesskadad efter att ha jobbat ca 30 år i ett av de största mejeriföretagen men även jag har ibland svårt att hänga med i alla svängar.
/ Peter
Svar från Khalad 2017-12-16 12:06
Tack Bengt, alla varianter gör det definitivt inte billigare heller!/ Björn T
Det är därför jag gillar att handla mest i en liten affär. snabbt ska det gå och för många sorter behöver jag inte.
Svar från Khalad 2017-12-16 12:07
För att inte tala om trivselfaktorn, tack Stefan! / Björn T
Att det skulle vara bättre med laktosfritt är rena rama dumheten. Reklamen på TV om att laktosfria produkter ger en "bra magkänsla" är fullkomligt galen och ren bluff. Det är bara om du saknar enzýmet laktas, dvs är laktosintolerant, som det har någon betydelse. Det ska diagnosticeras av läkare. Om du vill ha produkter som innehåller svensk mjölk måste du läsa det finstilta på förpackningen. Det är inte så lätt att hitta alla gånger.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2017-12-16 12:10
Det vet jag också men det passade bra här :-) Däremot köper vi ofta laktosfritt ändå av den enkla orsaken att dom mjölkdryckerna står sig längre :-). Tack Lena! / Björn T
Tack för den roliga texten och bilden! 😂
Svar från Khalad 2017-12-18 15:16
Tack för det Ragnar, det är lätt att ironisera lite över överflödet!/ Björn T
Jätteroligt skrivet!
Stod nyss på ICA och insåg att jag hade problem att fokusera i överdådet. Det slutade förstås med att jag tog samma A-fil som alltid. Är man konservativ av naturen så... Men den blir svårare och svårare att lokalisera.
/Ylva
Svar från Khalad 2017-12-18 15:17
Kul att du uppskattar det Ylva, jag väljer också A-fil, ofta ekologisk (!)/ Björn T