Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

LUDVIKA STADSBIBLIOTEK - ANGENÄMT PROBLEM

***

Stadsbiblioteket i Ludvika har väldigt fina lokaler och ligger precis i centrum av stan. När jag var där tidigare i vintras såg jag att dom inrett ett fint konstrum. Nu har jag fått chansen att ställa ut där under dom tre sommarmånaderna juni, juli och augusti och idag var jag där för att titta lite närmare på rummet.

*

Det är betydligt större än jag kommer ihåg och ett mycket fint utställningsrum. Med hjälp av en lånad tumstock har jag mätt upp att det är mellan 11 och 12 löpmeter vägg (inkl dom kortare väggarna bredvid det stora fönstret i fonden) med full takhöjd, 2,8 m . Dessutom tillkommer den hängande "tavlan" mitt i rummet med knappt 5 löpmeter och höjden 1,2 m. Så där finns många möjligheter och många val. Rent innehållsmässigt vet jag huvudinriktningen, eller huvudinriktningarna för att vara exakt. När jag lämnade in ansökan angav jag två huvudtema - gamla Ludvikabilder från 50-talet och moderna (ok då, nyare....) naturfoton. Det senare är för mig både natur och kulturbygd. 

*

Med två huvudtema och så mycket vägg finns massor av möjligheter. Alltifrån några få bilder på varje yta - sparsmakat och avskalat - till en lång rad eller dubbla rader eller grupper - eller......Så var det storleken, små, stora, ännu större. Och ramar - kostar ju lite pengar - det går utan men jag gillar Al-ramar bäst men har mest av IKEAs lite billigare svarta träramar, kan man blanda, ska det vara passepartouter på alla.....? Ja, valen är verkligen många. Tar gärna emot synpunkter förstås. Det enda som verkar vara rätt självklart att ena huvudväggen med kortvägg vid fönstret och ena sidan av den hängande tavlan får vara ett "rum" med dom gamla svartvita från 50-talet, den andra huvudväggen med andra kortsidan vid fönstret och andra delen av den hängande tavlan får utgöra ett andra rum med de nyare naturbilderna i färg. Bilderna ja, det svårast av allt är väl att välja ut bilderna......

Men som sagt, bara angenäma problem, skitkul helt enkelt!

*

*

***

Inlagt 2018-02-22 16:57 | Läst 3449 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag är övertygad om att det blir bra. Du har intressanta bilder från 50 talet men även fina naturbilder. Kul också att dom får hänga så pass lång tid.
Sten
Svar från Khalad 2018-02-22 20:00
Tack Sten, det ska bli kul att fundera runt det här!/ Björn T
Det ser ut som ett mycket bra rum för en utställning och som du säger, många meter att fylla. Vilken kul utmaning. Ludvika kanske man ska åka förbi i sommar.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2018-02-22 20:01
Det ser jättefint ut och jag blev också förvånad att de får hänga så länge!/ Björn T
Roligt, och kul att det är så nära Borlänge. Berätta gärna om det blir ett vernissage. Mvh Terje
Svar från Khalad 2018-02-22 20:02
Hej Terje.Vet inte om det går men det är ngt jag också funderade på när jag var där idag. Jag återkommer när jag vet!/ Björn T
Då får man väl försöka ta sig dit!
Svar från Khalad 2018-02-22 20:03
Det tycker jag, hör av dig om och när så kanske vi kan ses i Korsheden!/ Björn T
Vilka enorma ytor! Hur många bilder räknar du med att det blir? Det blir till att planera in en tur till Ludvika i sommar. När blir det vernissage?
Svar från Khalad 2018-02-22 20:08
Kom inte ihåg att det var så stora ytor men visst är det. Det säger ju inte att jag behöver fylla ytorna, det går att hänga på många olika sätt. Måste nog börja välja ut bilderna jag vill ha först, åtminstone de flesta, efter det får jag fundera över hur dom ska hängas. Vernissage vet jag ännu inte om det går att ordna, det är ju ett kommunägt stadsbibliotek, men jag ska nysta lite i det! Tack Torbjörn!( Björn T
PS Vore jätteroligt om du komm, hör av dig så kan vi ses också i Korsheden!
Ja, det var verkligen en stor lokal! Gäller att sätta upp på rätt sätt så det fyller. Ramar ja, det kostar multum att lämna i och så blir det alltid lite transportskador vid en utställning, bättre med IKEA eller liknande, kanske fixa passepartout papper och linjal med kniv, men det är bra mycket jobb ändå. Men meningsfullt och kul arbete! Grattis!
I en så stor lokal finns ju all möjligheter att dela upp bilderna i olika grupper, kanske sätta nytt/gammalt bredvid varandra i mitten som jämförelse?
Svar från Khalad 2018-02-22 23:01
Tack Stefan, får se hur mkt jag sätter upp, jag måste ju inte fylla ytorna. Ska börja plocka fram bilder först innan jag bestämmer hur jag vill utnyttja lokalen :-) Och lokalen är väl inte fullt så stor som det ser ut på bilden, jag har ju använt vidvinkelzoom här/ Björn T
Men grattis! Vad kul! FInt utställningsrum. Men se opp för en sån hängning. Här är det någon som inte har haft förmågan att sålla. Har jag vägarna förbi Ludvika? Nja, kanske, finns ju ett skäl.
Jag brukar montera direkt på Kapa-skivor. Spraylim eller vaxmaskin om sådan finns i grannskapet. Håll bilderna i maximalt tre storlekar helst två. Sätt bilderna lite, lite lägre. Så att överkant hamnar i medellängdmänniskors ögonhöjd. Lycka till med utställningen! Gunnar S
Svar från Khalad 2018-02-22 23:03
Tack för det Gunnar! Jag inser tt jag inte precis behöver fylla väggarna :-) Ska börja med att plocka fram bilder/ Björn T
Svar från Khalad 2018-02-24 18:07
Ville bara lägga till att jag kan hålla med om att hängningen av nuvarande bilder inte är så snygg. Samtidigt vet jag att det är en projektgrupp (Samarkand) där medföljande till utlandsfödda som har jobb som har fotat det dom ser i Ludvika och gissningsvis har dom noll erfarenhet av att själva vara utställare. Bilderna är däremot roliga att titta på :-)
Grattis det är så himla spännande den tiden du har nu tänka ut vad du skall visa.
Stort lycka till.
Gun-Inger
Svar från Khalad 2018-02-22 23:05
Visst är det spännande, tack GIA!/ Björn T
Grattis Björn! Vilket spännande projekt och som sagt vilka angenäma problem :) Hälsningar Mats
Svar från Khalad 2018-02-23 11:17
Tack Mats, det ska bli roligt!/ Björn T
Kul då får jag gå och titta ;-)
Svar från Khalad 2018-02-24 18:08
Det ser jag fram mot, tack Ingela!/ Björn T