Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

STILL GOING STRONG - BADHYTTEN, BARTJÄRN

***

Så står den därnere vid Bartjärn fortfarande, den gamla omklädningshytten, uppfräschad och fin. Minns jag rätt stod den här också när vi kom hit till Korsheden och Bartjärn första gången, 1965. Samma år vi gifte oss, I och jag. Det är, låt mig se, 54 år sen. För övrigt samma år vi flyttade till Finspång. Det här med tid blir bara konstigare och konstigare. Det mesta vi gjorde för typ några år sen visar sig vid närmare eftertanke vara för ett halvsekel sen, ungefär. Alldeles nyligen brukar vara för 5-10 år sen och förra veckan är en omskrivning för förra året.

*

Men visst är den fin med sina djärva färger på dörrarna. Ja, dörrarna ja, herr och dam förstås. Nej, förlåt, jag menar förstås dam och herr. Lite omodernt med separata avdelningar kanske men det gör inte så mkt, vi, som dom flesta andra, går inte in i hytten för att dra av oss badbyxorna. Eller på. Sitter man på en bänk därute går det utmärkt ändå. Men hytten är superbra att lägga kläderna i om man badar när det regnar, då blir inte kläderna våta, inte förrän man ska gå hem i alla fall. Och ni vet väl att det känns mycket varmare i vattnet när det regnar?

*

Förut brukade vi simma runt tjärnen ibland, särskilt stor är den inte. Eftersom det tog närmare en halvtimme gissade vi på att det blev 1000 m ungefär, vi hade ju tiderna från badhuset att jämföra med. Just nu blir det väldans kort för egen del, det är bara fritt och rygg som funkar. Trots att tjärnen inte är så stor är den rätt djup. Länge trodde vi på ryktet som sa 37 meter, extremt mycket för en så liten tjärn. Senare har vi hört att det var ordentligt överdrivet, ingen har lodat mer än 17 meter, vilket fortfarande är mycket. Minns jag rätt är medeldjupet i Hjälmaren nån meter eller så. Men visst, det kan finnas djuphål som inte lodats, både i Hjälmaren och Bartjärn.......

*

Förstora gärna den här fina badhytten!

*

***

Inlagt 2019-07-19 23:38 | Läst 2445 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Den ser fin ut, gillar badhytter! Ha det, LO
Svar från Khalad 2019-07-20 22:00
Det ä den, tack för det LO!/
Fint välhållen badhytt..och spännande med såna tjärnar, man vet ju aldrig vad som döljer sig i djupet..
Mv/Gunte..
Svar från Khalad 2019-07-20 22:01
Tack Gunte, så är det. Han, vattenspelmannen tex.....
Hej Björn.
Jag kan känna igen ditt sätt att beräkna tiden :-)
Vi blev förlovade 1965 och gift i 1967, så du har varit lite före på den här punkten också (jag mener också om det fotorelaterade).
Trevlig berättelse om din älskade simsjö. Och ett fint foto på badhytten.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2019-07-20 22:03
Tack Erik, tiden ÄR en märklig företeelse! Och en fin sjö är det!
Ett smärre avrunndningsfel verkar ha uppstått då Hjälmarens medeldjup enligt SMHI är ca 6 meter. Man bör dock notera att Hjälmarens vattennivå sänktes med över en meter i slutet av 1800-talet.
Svar från Khalad 2019-07-20 22:05
Tack Martin, sex meter alltså. Ändå lite för en såpass stor sjö :-)