Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

TÅGET FRÅN FINSPÅNG

***

Det är många år sen persontrafiken på järnväg till Finspång försvann. Det gamla spåret upp mot Ljusfallshammar (en gång i tiden ända till Örebro, smalspårigt) är också sen länge upprivet och borttaget. Däremot finns fortfarande godstrafik ned till Kimstad där spåret ansluter till stambanenätet. (Det går nog knappast efter någon tidtabell, men kanske ett par gånger i veckan.) Trodde jag, via FB-kommentarer har jag lärt mig att det går två gånger per dag, middag och kväll och att det inte transporterar för Siemens. Två gånger sista månaden har jag fått stanna för rött ljus när jag vid sex-halvsjutiden på kvällen varit på väg till Ekön. Det är storindustrierna Gränges Aluminium (och Siemens) som får en del av sitt tunga transportbehov  tillgodosett.

*

*

***

Inlagt 2020-05-26 22:44 | Läst 3383 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Nu får du mig att tänka på jobb. Sådana där vagnar har jag synat i 32 år. Tror jag inte sett en enda som inte är full med graffiti.
Sten
Svar från Khalad 2020-05-26 23:07
Hej Sten, visst är det märkligt att det blivit så extremt vanligt? Ett oskick är det. Hoppas du kan koppla av från jobbet nu :-), hälsningar/ Björn
Hej Björn.
Gillas s/v - jeg håber at man forstørre dette foto og ser det i fuld størrerelse. På min iMac 21,5 tommer skærm, blev det en helt anden oplevelse WOW.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Jeg så det først på min iPad.
Svar från Khalad 2020-05-27 10:20
Hej Erik, tack för fin kommentar. Håller med om att det är ovanlig stor skillnad mellan fullstor bild och i mindre format. Förutom LR har jag använt Silver Efex, där kan man som du ju vet variera uttryck som kontrast, gråskala och svärta mkt och jag är osäker på om det här blev bästa valet.
Eftersom jag har snöat in en aning senaste tiden kan jag inte hjälpa att fundera på hur bilden hade sett ut som analog i stället för digital.
Då inbillar jag mig en annan gråskala, kornighet, annorlunda teckning och backar 30-40 år i tiden.
Hur som helst är det en fin bild och som Erik säger så ska den ses i full skärm.
Även måsen är ett litet men ändå inslag i helheten.

MVH Janne
Svar från Khalad 2020-05-27 10:17
Hej Janne, fundera kan man. Jag har ju fotat sen 1952 och har mkt analoga bilder, en del visar jag här då och då. Ändå tycker jag det är svårt med direkta jämförelser, bla därför att hur den digitala bilden ser ut är ingalunda givet. Jag använder alltid LR, har aldrig lärt mig PS annat än ytligt. Här har jag efter LR också kört insticksprogrammet Silver Efex, och det går ju att få vilka gråskalor och svärtningsnivåer som helst. Just den här gången var jag extra osäker på hur jag egentligen villa ha bilden och jag är inte hundra nöjd med resultatet. Hälsningar/ Björn
Snyggt ljus på tåget som verkligen kommer fram i bildens fina kontrast. Det kompletteras fint av förgrunden och den vackra himlen. Tåget lär gå som s.k. spärrfärd på den här banan, men efter tidtabell som tåg när det kommer ut på stambanan. Säger en nörd som jobbar i branschen!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2020-05-27 22:18
Tack för det Bjarne, var lite osäker på vilken svärta jag ville ha där! Men bilden blir liksom ljusare uppförstorad så det fick bli så här. Av kommentarer jag fått på FB har jag lärt mig att tåget går två gånger per dag, middag och kväll. Och aha, du har tågkopplingar, låter spännande. Hälsningar/ Björn