Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BOHUSGRANIT/ TJURPANNAN

***

Tjurpannan vid Bohuskusten är mest känt som motiv för bilder i hårt väder eftersom det inte finns någon skärgård utanför. När jag var där var vädret lugnt och det var klipporna som lockade mig. Bohusgraniten är yngre, drygt 900 miljoner år, än huvuddelen av den svenska graniten som är ca 1 900 miljoner år. Men såklart gammal nog ändå för att ha fått sina mjukt rundade former av både inlandsisar och dom eviga kustvågorna från hav på varierande nivåer. Just dom  mjuka formerna och den ganska släta ytan gör klipporna så behagliga att ligga på under varma sommardagar. 

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2021-09-17 11:07 | Läst 1429 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fler av bilderna skulle ha kunnat vara tagna på Åland - samma slags röda granit. Snyggt!
Svar från Khalad 2021-09-17 16:44
Tack för det Peter! Har inte varit på Ålands sen småbarnstiden, vore roligt att se igen / Hälsningar Björn
"Yngre" stämmer säkert med geologiska mått mätt men är länge sen ändå. För 600 miljoner år sen låg Bohuslän vid sydpolen. Så det har varit en lång resa.

https://www.nationalgeographic.org/maps/earths-tectonic-plates/

Fina bilder, ser analoga ut. Träbåt!
Svar från Khalad 2021-09-17 16:59
Hej Måns, så är det, tidsperspektiven är ju enorma när vi pratar geologi. Liv i form av encelliga cyanobakterier och annat i haven fanns sedan långt tidigare men livet på land dyker väl upp först under dom senaste 5-600 miljonerna år och kontinenterna har ändrat form många gånger. Kontinentaldriften tycks ligga på 1-15 cm per år, dvs 1-15 mil per miljon år. Låter lågt men på säg 300 miljoner år rör dom sig alltså 300-4500 mil, det kan dom inte innan dom kolliderar…….
En ögonfröjd att se dina vackra Bohusklippor men Stockholms Skärgård går inte heller av för hackor.
Ha det gott/Stig
Svar från Khalad 2021-09-17 20:41
Tack Stig, det är säkert lika fint i Sthlms skärgård :-)
Som blågrå dyning Bohusbergen rullar heter det i visan, verkligen fina bilder. Har haft förmånen att tillbringa några somrar på Saltö och alldeles vid koster fjorden utanför Strömstad, men ett besök vid tjurpannan blev av någon anledning inte av. Måste besöka platsen och helst då vid storm...
😁
Svar från Khalad 2021-09-17 20:45
Roligt att du gillar bilderna, tack Hans- Åke! Stormväder blir mer dramatiskt men man får se upp, klipporna blir hala och att rutscha i vid västlig storm är inte att rekommendera. Minns jag rätt var det en filmare som omkom där någonstans.
Dina tidsangivelser i början på inlägget får mej att haja till och det sätter onekligen oss själva och hur vi lever i ett annat perspektiv. Jag fastnar ffa för första och andra bilden men jag gillar också den sista för båten och de två fiskarna i sina orangelysande kläder.
HÄlsningar Lena
Fina bilder, vackra klippor i Bohuslän, har dock aldrig varit just här vad jag vet
Vackert hur de många åren slipat stenklipporna. Fina bilder. Vacker plats och tack för tipset. Dit vill jag göra ett besök när havet stormar kring fyren.

MvH
Johnny
Härliga bilder från en plats jag gillar. Superfina klippor! Första bilden är extra hälig med fyren i bakgrunden. En annan bild som gör intryck på mig är hällkaret (tredje från slutet) där grässtråna flyter snyggt i vattnet.
Hälsningar
Bjarne
Hej Björn.
Smukke klippeformationer og farver.
Jeg synes især om det første og det sidste.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Hej Björn! Väldigt fina bilder från en vacker plats. Ha en trevlig helg! Hälsningar Mats
Fina bilder alla, speciellt den sista..
HaD/Gunte..