Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FINSPÅNG - DEN ANDRA BILDEN

***

Jag visar gärna bilder på allt vackert som finns i Finspång, vi har en fantastisk historisk miljö nära centrum. Mer än en gång har jag visat bilder från slottet och slottsparken, Bruksgatan och inte minst hela den gamla industrimiljön i mina bloggar och fått många kommentarer från kompisar och andra ute i landet - åh, har ni det så fint i Finspång, det måste jag se nå´n gång. Naturen i kommunen skäms inte precis för sig heller.

*

Men sanningen är ju att det bara är ena sidan eller ena bilden av Finspång. Den andra sidan är inte lika rolig att prata om, men börjar nu bli så påtaglig att den inte går att bortse från. Stora delar av centrala Finspång börjar se utarmat och nedgånget ut. Nedgånget, slitet och dåligt underhållet.

*

Vore jag nyutexaminerad ingenjör igen skulle jag nog tänka mig för två gånger innan jag flyttade till Finspång, även om jag hade ett jobberbjudande här. Kanske skulle jag tacka nej och fortsätta att söka tills jag hittar en plats som ser roligare ut och om jag ändå tog platsen fick nog bostadsorten bli Svärtinge eller Norrköping, där verkar det som det som man bryr sig om hur det ser ut.

*

Jag fattar att varje fastighet har en ägare och att det är fastighetsägarna och inte kommunen som har ansvaret för resp fastighet men nånting från kommunens sida måste vara fel när ett helt centrum på säg en tioårsperiod går ner sig. Jag vet också att fastighetsbolaget Amasten har köpt upp en massa lägenheter i centrum 0ch talar om en större omvandling av centrum, men det har man gjort länge nu och hittills är det bara prat. Under tiden gapar mängder av tomma affärslokaler mot alla som gör en vända i centrum. Själv har jag i stort sett slutat göra det, det är inte roligt längre.

*

Finspång är ju en ort som växer, det skulle inte behöva se ut så här. Jag som ofta är i Smedjebacken; Fagersta och andra ställen i södra Dalarna vet ju att det ser likadant ut där, men det är orter som tappat  upp mot 20 % av sin befolkning och stora delar av sin sysselsättningsindustri under de senaste decennierna så det är lättare att förstå problemen där. Här skulle det helt enkelt inte behövas. Som det nu är, är jag övertygad om vi i Finspång inte får det ökade skatteunderlag vi skulle kunna få med tanke på nyanställningar i industrin därför att man väljer att bosätta sig i Norrköping eller tom Linköping i stället. Det är synd tycker jag.

Igenslaget

*

Inte så rolig längre

*

Igenslaget och tomt

*

En stor, förhållandevis ny fastighet mitt i centrum, till övervägande del tom

*

Skulle kunna stå över hela centrum

*

Inte bara affärsfastigheter

*

Tjusigt precis mitt i centrum

*

Nästan lika tjusigt, också mitt i centrum

*

Jag sätter mitt hopp till ungdomarna

*

***

Inlagt 2017-09-12 15:31 | Läst 4821 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Utmärkt bildreportage!
Svar från Khalad 2017-09-12 18:00
Stort tack Ragnar!/ Björn T
Hej Björn.
Jeg kan godt forstår dine frustrationer og bekymringer. Sådan ser der også ud mange steder i DK - det man her kalder for "udkants Danmark".
Du har lavet en meget fin socialreportage med tilhørende tekst. Lige til en artikel i en evt. lokalavis ?
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Khalad 2017-09-12 22:59
Hej Erik, som jag berättat tidigare använder jag FS-bloggen med olika utgångspunkter. För det mesta är naturligtvis FS-läsarna den primära målgruppen men inte alltid. Även när FS-läsarna är primär målgrupp delar jag gärna bloggarna i en Ludvika-grupp eller en Finspångsgrupp på FB när innehållet har koppling dit. Det gör det roligare och det blir naturligvis fler inklick på bloggen. I och för sig är det inte antalet läsare eller inklick som är det viktiga men beskriver jag Finspångs gamla vackra historiska byggnader känns det självklart och stimulerande att dela den bloggen på en Finspångsida på FB. Den här bloggen har däremot inte FS-läsare som primär målgrupp utan det är just Finspångsborna. Jag tycker FS-bloggen är ett alldeles utmärkt verktyg för att ta upp aktuella, lokala frågor, där det är lätt att kombinera bild och text och ge det en rimlig design, för att sen genom delning i Finspångsgruppen på FB ge det stor lokal spridning. Den här bloggen har redan över 1500 läsare och har åstadkommit en hel del kommentarer och diskussion på FB. Så istället för att sen gå vidare till en lokalavis går jag direkt till Finspångsgruppen på FB och får diskussionen jag vill ha direkt :-) Hälsningar och tack för dina synpunkter Erik!/ Björn T