Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

NYKLIPPT!

***

Skönt! Och så fint att kunna få det gjort på hemmaplan. Tack Anna S På håret!

*

*

***

Postat 2024-04-12 15:26 | Läst 817 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

AFFÄRSDÖDEN FINSPÅNG - VÄRRE ÄN JAG TROTT

***

Häromdagen, i måndags tror jag, gick jag en vända inne i centrum (Finspång). Det var rätt längesen jag gick runt som jag gjorde nu, som 83-åring springer jag inte runt inne i Finspång stup i kvarten som jag gjorde förr . Eftersom jag gillar natur går min dagliga promenader i utkanterna, oftast ute i Risinge. Nåväl. Vad jag upplevde var att affärsdöden hunnit längre än jag trott. Egentligen borde jag vara van, uppvuxen som jag är i Ludvika och med fritidshus några mil utanför har jag sett samma sak i Ludvika, Grängesberg, Fagersta, Smedjebacken och på några ställen till. Men att så stor andel av lokalerna i  centrum av Finspång står tomma blev ändå en överraskning. Min känsla är att just mindre kommuner/orter med storleksordningen 5-25 000 invånare har det värst. Affärsdöden drabbar i viss mån också storstäderna men dom enstaka tomma lokaler som finns är där undantag i stadsbilden. Den växande näthandeln har såklart betydelse också där men kompenseras i stor utsträckning av den växande befolkningen. Naturligtvis tydligast i dom riktigt stora städerna som Stockholm, Göteborg och Malmö men också i dom ganska stora städerna - Norrköping, Linköping, Karlstad, Örebro - bygger man så det knakar. Snart finns inte en grönyta kvar inom stadsplanerat område.

Finspång har en strategisk plan som talar om 30 000 invånare 2030.  Fn ligger vi under 22 000 och kommunen hade negativ befolkningsutveckling 2023. Ingenting är omöjligt men det ser ut som en tuff uppgift. Det kräver en genomtänkt strategisk plan baserad på ett ordentligt basunderlag av fakta  och jämförelser med andra kommuner och såklart en konkret handlingsplan, ungefär som företag under utveckling gör sina långsiktiga affärsplaner och som följs upp och eventuellt korrigeras år för år. Det vore intressant att se kommunens plan kommunicerad lite mer i detalj, inte bara målet. Har jag förstått rätt har kommunen senaste året lagt 42 Mkr på omdaningen av torget och fortsättningen av gågatan förbi vårdcentralen. Mycket pengar för en liten kommun. 

Bilderna härnedan är ett axplock av vad jag såg och tänkte i måndags.

*

Vanlig syn numera inne i centrum

*

Inte bara enstaka fönster utan hela rader av lokaler

*

Gamla centrumvaruhuset, numera fyllt av mkt som inte är vanlig kommersiell affärsverksamhet. Optikeraffären är väl den som håller stånd, roligt!

*

Samma sak gäller byggnaden mitt emot. Inget fel på verksamheterna men kanske inte dom med bredaste publiken som fyller centrum med folk.

*

Fortsättningen av byggnaden är till stor del tom, tidigare fylld med affärsverksamhet

*

*

Mitt emot här Östgötabankens gamla affärshus, tidigare bank, konditori, vanliga affärer, restaurang mm. I nedre planet (torgplanet) fortfarande vanliga affärsverksamheter (tack för dom!) men här på övre planet fyller Folktandvården och vuxenutbildning lokalerna.  Absolut inget fel på dom men för mig känns det som, med halvmiljardsatsningen på nya Vårdcentrum som första steget, tanken är att fylla centrum  med annat än vanlig affärsverksamhet. 

*

Straxt intill Folktandvården ligger nu Vuxenutbildningen

*

Ja, och så förstås Hotell De Geer. Tomt, övergivet och dessutom rätt skamfilat. Inte så kul.

*

Slutligen, jag har såklart inte gett upp Finspång, här finns massor av bra saker. Det pratar jag om i alla mina andra bloggar som berör Finspång, men nu handlar det just om centrum. Och jag skulle gärna vilja höra vad någon av kommunledningen säger och om strategiplanen berör detta.

*

****

Postat 2024-04-11 13:25 | Läst 2074 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

SEKTION C

***

*

*

***

Postat 2024-04-10 22:17 | Läst 583 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

LIVET VAKNAR

***

Lika fascinerande varje år - en dags värme eller två - och helt plötsligt är allt som legat i dvala i typ fyra månader i gång. Fast man får kolla lite noggrannare än vanligt, det är ju inte så att ängarna blommar och träden har lövkronor än. Men gör man det, alltså kollar lite noggrannare så är det i gång.  Två dagar har vi nu haft om inte 20 så i alla fall 19 grader, härligt. Bilderna från i går.

*

Full fart på myrorna förstås

*

Dom torra och vissna grässtråna har redan fått nytt sällskap

*

Och kollar man ännu noggrannare är det minsann inte bara myrorna som vaknat

*

Mossorna har fått färg igen

*

Saftigt grönt

*

Väl samma sort som förrförra bilden men nästan "överblommat"

*

Också laven har fått en tydligare färg. Vem som lagt in spiken i min bild har jag ingen aning om....

*

Snön är borta men smältvatten finns kvar

*

***

Postat 2024-04-09 19:25 | Läst 541 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

TOFSVIPORNA I RISINGE

***

Bilderna från i söndags, alltså en vecka sen. Efter Lenas superba tofsvipebilder borde man kanske inte visa fler men för mig är det fortfarande ett led i utvecklingen. Dom här är alla tagna utan tc, alltså med 400 mm, och jag tycker dom är helt ok, det är nog så långt jag kommer med den här optiken. Mest besviken är jag nog på TC:n, den har suttit på telet för det mesta sen jag köpte telet för flera år sen och jag har faktiskt trott  den kombinationen skulle vara ok, trots att jag vetat att TC ofta ger bildförsämring, eftersom  jag fått uppfattningen att det är en "högklassisk" kombination. Nu får jag se hur det blir, är ju lite nyfiken på 200-600 som är ett förhållandevis billigt objektiv, om nu objektiv kan anses billiga nån gång.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2024-04-06 15:11 | Läst 405 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 954 Nästa