Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FINSPÅNG - DEN ANDRA BILDEN

***

Jag visar gärna bilder på allt vackert som finns i Finspång, vi har en fantastisk historisk miljö nära centrum. Mer än en gång har jag visat bilder från slottet och slottsparken, Bruksgatan och inte minst hela den gamla industrimiljön i mina bloggar och fått många kommentarer från kompisar och andra ute i landet - åh, har ni det så fint i Finspång, det måste jag se nå´n gång. Naturen i kommunen skäms inte precis för sig heller.

*

Men sanningen är ju att det bara är ena sidan eller ena bilden av Finspång. Den andra sidan är inte lika rolig att prata om, men börjar nu bli så påtaglig att den inte går att bortse från. Stora delar av centrala Finspång börjar se utarmat och nedgånget ut. Nedgånget, slitet och dåligt underhållet.

*

Vore jag nyutexaminerad ingenjör igen skulle jag nog tänka mig för två gånger innan jag flyttade till Finspång, även om jag hade ett jobberbjudande här. Kanske skulle jag tacka nej och fortsätta att söka tills jag hittar en plats som ser roligare ut och om jag ändå tog platsen fick nog bostadsorten bli Svärtinge eller Norrköping, där verkar det som det som man bryr sig om hur det ser ut.

*

Jag fattar att varje fastighet har en ägare och att det är fastighetsägarna och inte kommunen som har ansvaret för resp fastighet men nånting från kommunens sida måste vara fel när ett helt centrum på säg en tioårsperiod går ner sig. Jag vet också att fastighetsbolaget Amasten har köpt upp en massa lägenheter i centrum 0ch talar om en större omvandling av centrum, men det har man gjort länge nu och hittills är det bara prat. Under tiden gapar mängder av tomma affärslokaler mot alla som gör en vända i centrum. Själv har jag i stort sett slutat göra det, det är inte roligt längre.

*

Finspång är ju en ort som växer, det skulle inte behöva se ut så här. Jag som ofta är i Smedjebacken; Fagersta och andra ställen i södra Dalarna vet ju att det ser likadant ut där, men det är orter som tappat  upp mot 20 % av sin befolkning och stora delar av sin sysselsättningsindustri under de senaste decennierna så det är lättare att förstå problemen där. Här skulle det helt enkelt inte behövas. Som det nu är, är jag övertygad om vi i Finspång inte får det ökade skatteunderlag vi skulle kunna få med tanke på nyanställningar i industrin därför att man väljer att bosätta sig i Norrköping eller tom Linköping i stället. Det är synd tycker jag.

Igenslaget

*

Inte så rolig längre

*

Igenslaget och tomt

*

En stor, förhållandevis ny fastighet mitt i centrum, till övervägande del tom

*

Skulle kunna stå över hela centrum

*

Inte bara affärsfastigheter

*

Tjusigt precis mitt i centrum

*

Nästan lika tjusigt, också mitt i centrum

*

Jag sätter mitt hopp till ungdomarna

*

***

Postat 2017-09-12 15:31 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

LILLSKIRENTUREN IGÅR

***

Som sagt, när jag kom upp till det fina området runt Lillskiren igår började det regna, och som jag gick i skjortärmarna och var i andra änden av sjön i förhållande till fiskestugan fick jag vackert stå under en tall tills det värsta gått förbi. Men så tittade solen så småningom fram ändå och gav det där fina, sneda eftermiddagsljuset

*

Pssst, det blir bättre förstorat!

*

Nu är allting vått och som jag bara orkar sitta på huk en ganska kort stund (jag måste stå på knä eller sitta när jag kör med makro)

 blir det bara nån enstaka bild på det som jag tänkt ägna mer tid åt, mossan

*

Innan jag ger mig blir det också nån bild på dom där pyttesmå svamparna som finns nästan överallt. Ni kan ju jämföra med tallbarren för att få en känsla för storleken

*

Jag fortsätter och färger finns det överallt, på ljungen och på björklöven

*

Ljungen får mig att gå ner på huk igen......

*

.....och när jag går riktigt nära ser jag alla detaljer lite bättre

*

Så går jag ett stycke igen och det räcker med att titta neråt för att hitta nya fotomotov

*

Ormbunkarna är oemotståndliga....

*

....och ställer jag mig på huk igen och går närmare känns det som att komma in i en tät sagodjungel

*

Så är det så småningom dags att använda spängerna för att mig tillbaka mot bilen...... 

*

.....och så dags lyser solen intensivt på nya moln över myrmarken

*

Kanoneftermiddag var det!

***

Postat 2017-09-11 14:41 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

LILLSKIREN - ORMBUNKAR

***

Det var ett tag sen jag var uppe vid Lillskiren men idag blev det av. Fint och växlande väder - det började med att jag fick ta skydd under en tall medan regnet sakta drog förbi, jag gick i skjortan bara, det tog nog en dryg halvtimme. Men sen kom solen som kompensation, det passade bra eftersom jag var ute med makrot och behövde så mkt ljus som möjligt. Det blev bilder på lite av varje, men nöjer mig med ett par ormbunksbilder här.

*

Och som vanligt blir det bättre förstorat!

*

*

***

Postat 2017-09-10 23:04 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

EKAN I LARSBOSJÖN

***

Jo, visst ligger den kvar, Bengts eka. Det är många år sen jag gick ner här vid Larsbosjön. Den ekan som vi alltid fick låna när vi skulle fiska, Stefan och jag. När han var som mest intresserad var han väl  i 8-10-årsåldern, kanske upp mot 12. Och var han på humör för fiske, och det var han var och varannan dag, klev han gärna upp vid femtiden, gjorde en macka och tog ett glas mjölk och stack iväg på cykeln hit bort, kanske 3  km. Dom flesta av dom gångerna orkade jag inte upp, jag hade ju semester och ville passa på att sova ut. Det ångrar jag förstås idag, även om vi var ut massor av gånger tillsammans på dagarna också.  Och jag minns när han kom hem med stora gäddor, första var på nästan 5 kg, andra var väl uppåt nio, på sin cykel - kastspö, krok, håv, lådan med dragen, flytväst och så gäddorna i en plastpåse, han hade fullt sjå så att säga. Att han var ute på sjön ensam redan när han var åtta var jag egentligen aldrig orolig för, dels visste att  jag  han alltid använde sin flytväst, dels hade han redan simtränat i simklubben sen flera år. Dom flesta gångerna blev det ju inte storgäddor, varken för honom eller oss tillsammans, men det blev nästan alltid något. Vardagsgäddorna låg väl kring kilot, och så lite abborrpinnar förstås. Rensade gjorde han alltid själv när han kom hem men för det mesta var det mormor som  stekte abborrarna eller fixade gäddan i ugnen.

*

Det ser ut att vara några dagar sen den östes men den ser fortfarande omskött ut, fast jag vet att han (Bengt) inte kommer ut så ofta nu för tiden. Den ligger exakt där den brukar ligga - det är drygt 30 år sen Stefan var 10 år - och är still going strong, roligt!

*

***

Postat 2017-09-09 16:36 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

TIDEN ÄR EN KONSTIG GREJ!

***

Jag har aldrig förstått mig på den, tiden. Som jag sagt här på bloggen förut är jag inte alls säker på att den existerar. I verkligheten alltså. Jovisst, fysikerna kallar den för t och har haft alla möjliga manicker för att mäta den. Förut var det vanliga pendelur, ungefär som morfars moraklocka, den som han drog upp med nyckel varje kväll. Ja, bokstavligen drog upp, den hade lod som skulle upp så att dom kunde ge kraft åt visarna. Jag kommer fortfarande precis ihåg hur den lät, både när den drogs upp, när den slog och när den bara tickade på. Men det var ju klockan som gick, tiden vet jag inget om. Nu drar man visst inte upp nånting nu är det cesiumur, eller om det är någon annan atom numera. Man byter atomer ibland, jag vet inte vad det har med tiden att göra  heller. Inte tickar dom, cesium atomerna, heller, inte vad jag kan höra i alla fall. Men det är klart, jag har svårt att höra syrsorna också nu för tiden. Om inte solen lyser riktigt starkt, för då syrsar dom på starkare. Kanske är det så att solen gör så att tiden går fortare, det har nå´t med tyngdkraft att göra. Nä, nu kom jag ihåg, mycket tyngdkraft gör att tiden går saktare. Jag har gått ner flera kg, den borde gå fortare för mig nu men det har jag heller inte märkt, det verkar som vanligt ungefär. jovisst ja, soluret är väl äldst kanske men hur det kan ha nå´t med tiden att göra vet jag inte heller, det visar väl bara  att solen går runt som vanligt. Fast det är svårt att vara säker på det också, jag menar hur vet vi att solen går runt när det är mulet?. Eller på natten, då är det ju stjärnorna som går runt.

I alla fall känner jag mig precis som vanligt, som jag alltid har gjort. Jag är glad för det mesta, ledsen ibland,  arg ibland och rädd ibland. Det är ingen skillnad, varför skulle det vara det? Läser och tar kort och tänker på en massa saker, tiden t ex, det har jag också alltid gjort Enda skillnaden är väl att jag tänker mindre på gud, nej Gud menar jag, och vad jag får och inte får. Istället tittar jag mer på stjärnorna och letar efter alla sorters ljus. Och människor som jag känner jag kan le mot och som ler mot mig,. 

*

*

Vet inte om jag tagit bilden själv med självutlösare eller om storasyster eller lillebror fått knäppa, kortet finns bland en porträttserie jag tagit av familjen. Tyckte den här bilden var ok, numera ser jag så konstig ut i min spegel som har spruckit, om det nu är det.

Suss gott!

***

Postat 2017-09-08 00:40 | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 416 Nästa