Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SÄG INTE ATT DOM ÄR INTELLIGENTA OCKSÅ?

***

Häromdagen satte också jag på makrot för att fota en insekt som lämpligt nog höll sig på insidan av köksfönstret. Berätta gärna vad det är, men ännu hellre vad den gör! För nått gjorde den!

*

Ganska snart la´ jag märke till att den var aktiv, den liksom satt och grejade hela tiden men jag hann inte se vad den gjorde. Alltså blev det en liten serie för att kanske komma underfund med det.

Från sidan, med dom stora bakre benen mot underkroppens bakdel

*

Även sidan av bakkroppen

*

Här har bakbenen stuckits in under vingarna så den kommer åt bakkroppens översida

*

Och här fortsätter den med bakbenen ovanför vingarna

*

Ända längst bak.....

*

Oj då, det var visst lite kvar på undersidan......

Så här långt är jag ganska säker på att den håller på att tvätta sig, systematisk putsning verkar det som

*

 Men här då? Kliar den sig på överkroppen? Med ett redskap? Den lilla mikropinnen i det högra av de två stora bakbenen fanns inte med på tidigare bild. Är den smart alltså?

*

***

Inlagt 2018-08-21 23:33 | Läst 1784 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Ser ut som en av de större modellerna av blomflugor, en ganska vanlig art. Ser ut som kärrblomfluga, kanske större kärrblomfluga då det finns olika arter, men jag är högst osäker. Kan tänka mig att putsningen håller den ren från fastklibbat pollen och parasiter samt håller vingarna i trim. Begreppet intelligens vill jag inte uttala mig om. Väl fångat i vårt fall, makrovärlden är fascinerande.
Svar från Khalad 2018-08-22 12:39
Tack Stefan, intelligens har nog många meningar. Och att blomflugan håller platt putsa sig är vi nog överens om! Hälsningar/ Björn T
Tja, intelligens e en svår fråga! Vad är det? Den här konstruktionen har i alla fall klarat sig i ett par hundra miloner år utan att förstöra planeten! Vi som tycker vi e så intelligenta verkar ha rört till det på planeten så vi kanske inte överlever på sikt!
/B
Svar från Khalad 2018-08-22 12:37
Visst är det! Precis som bra och dåligt eller rätt och fel. Och framtiden är ännu svårare att sia om, både för blomflugorna och oss. Förmågan att använda redskap brukar dock anses vara ett steg framåt inom zoologin, även om jag knappast tror att den här blomflugan valt ett redskap medvetet, i så fall vore det nog en sensation.
Och det knepiga med människan är väl att samtidigt som miljöproblemen blir alltmer tydliga så har fattigdom, svält och sjukdomar minskat drastiskt,
Tack Bengt, hälsningar/ Björn T
Makro fungerar utmärkt för dig också ser jag! Mycket fina bilder.
Ser ut som någon blomfluga. Intressant med närbilder på putsningen.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2018-08-22 20:58
Makro är roligt, och inte så svårt, åtminstone inte om jag inte vill stacka några hundra bilder för att få hela objektet skarpt. Tack Johnny!/ Björn T
Det som ser ut som en pinne, är det inte en del av foten? Något som gör att den kan hålla sig fast på nästan vad som helst. Jag tycker man anar samma på fötterna som syns på bilden före.
Svar från Khalad 2018-08-22 20:56
Det kanske det är, dom har ju fötter av ngt slag, tyckte den här såg klart större ut. Men såklart är det inte ett "redskap". Kanske kan dom däremot spreta med tårna olika mycket? Tack Christer!/ Björn T
Måste vara någon avanserad form av yoga som den utövar.
Slämt å sido, men det verkar vara en renlig fluga som tvättar sig noga.
Svar från Khalad 2018-08-23 18:32
Det är det nog kanske är det vanligt fast vi inte hinner se vad dom gör, tack Margareta!/ Björn T