Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

VITKINDAD GÅS

***

Nya Tamronen, 150-600, har knappt kommit till användning men i eftermiddag la jag den i bilen tillsammans med stativet. Tänkte mig uppåt Grangärde och både dit och längre kom jag så småningom. Men när jag passerade bron i Söderbärke såg jag att det låg gäss på vattnet, så jag stannade till och gick ut på bron. Första intrycket var kanadagäss men något stämde inte, mindre och med lite annan teckning av det svartvita på huvudet. Gissade på vitkindade gäss, vilket jag senare konfirmerade genom att googla. Eftersom jag stod på bron är det lite uppifrån-perspektiv. Totalt var dom tolv i flocken.

*

*

*

*

*

*

*

Därefter åkte jag runt halva södra Dalarna (Ludvika - Grangärde - Norhyttan - Lövsjön - Björbo - Mockfjärd - Dala-Floda - Borlänge - Korsheden). Några fina tjärnar blev behållningen, men inte en fågel. Men så i kväll vid halv niotiden  svängde jag in till Söderbärke igen och si, nu låg det en större flock fåglar en bit ut i sjön. Nytt stopp med Tamronen visade att det fortfarande var vitkindade gäss men en större flock, jag räknade till ca 40 fåglar. Trots att dom låg en bit ut i sjön såg dels att dom betade från botten, dessutom låg dom länge kvar på samma plats och stördes inte ens av förbipasserande båtar så det var väl ett matnyttigt grund just där.

*

*

*

När solen försvunnit bakom kyrkan drog dom sig dock inåt stranden.

*  

Jag åkte hemåt och fick en glimt av solen över sjön innan sjön försvann bakom mig

*

Natti natti!

***

Inlagt 2016-07-26 22:36 | Läst 2137 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det känns som dom 'vitkindade' har ökat en hel del de senaste årtiondena, men om det är så det vet jag inte.. På Djurgården har dom häckat i hundratal eller kanske mer i årtionden, och dom är helt orädda för människor, brukar ligga kvar på stigarna även fast man promenerar eller cyklar förbi en meter ifrån dom.. Egentligen så är det en 'högarktisk' gås som häckar uppe vid Ryska ishavskusten och öarna norr därom, t.ex. på Novaja Zemlja. Brukar passera t.ex Öland och Gotland under flyttning norrut i tusental varje dag, under en tid i maj. Har själv sett det!
Hälsn!
Svar från Khalad 2016-07-27 11:25
Hej Jan, tack för intressant kommentar! Har förstått att det inte är något unikt eller märkvärdigt men för mig var det tillfälle att börja testa nya zoomen! / Björn T
ehrsa 2016-07-27 12:52
Jag tycker 'vitkindade' är 'trevligare' än de 'Kanadagäss' man också ser rätt mycket av, vitkindade är en art som hör hemma i vår del av världen eftersom dom alltid passerat i stora mängder i Östersjön både vår och höst, men det är ändå lite 'nytt' (fast ändå sedan länge) att dom häckar så frekvent på våra breddgrader numera, det normala är att dom ska upp till ishavet egentligen.. Kanadagåsen är ju däremot inplanterad av Bengt Berg 1927 med två exemplar, nu är dom lite fler.. och hör egentligen inte hemma alls på vår kontinent! Fortsätt experimentera med 'nya' telet! Det är väldigt trevligt att få ta del av det!
Hälsn!
Svar från Khalad 2016-07-27 20:57
Jo, jag såg också när jag googlade att det egentligen är en arktisk ras. Att dom blivit vanligare visste jag men inte att dom blivit så vanliga. Tack!/ Björn T
Var till kyrkogården i går och såg att där samlats en drös gäss. kollade inte om det var kanadagäss, utan antog bara att det var så. De väsnades som det i alla fall.
Trodde de vitkindade var ovanliga här, men såg Jans kommentar och insåg att de blivit vanliga. Såg dem på Svalbard.
Fin kväll vid sjön.
Svar från Khalad 2016-07-27 16:02
Jags är ju ingen specialist men dom är synbart mindre än kanadagäss och har en annan teckning, särskilt tydlig på huvudet tycker jag, tack!/ Björn T
Fina bilder på gässen Var på Magle i går där var många grågäss Men den sista bilden gillar jag den är vacker Ha en skön onsdag : )) // Gert
Svar från Khalad 2016-07-27 16:02
Tackar Gert, roligt att du uppskattar bilderna!/ Björn T
Nu har du kommit igång med fågelfotograferingen ser jag. Bra att ta en art i taget :-) Jag tror Jan har rätt i att de vitkindade gässen har ökat. Sista bilden kan man ju inte motstå.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2016-07-27 20:58
Tack Lena, får väl se vad det blir./ Björn T