Tankar och känslor kring foto som hobby

Abstinens

SMHI hade lovat att det skulle bli solsken idag. Hade laddat för att kunna ta bilder på is och rimfrost eftersom det är minus i Trosa. Nja, det blev ytterligare en grå och mörk november dag även idag. Men ena kameran hade gjorts i ordning med makrot och ringblixten. Den kändes som en pinknödig hund som vill gå ut. Det var bara att sätta på sig. Märkte när jag kollade i kameran på bilderna jag nyss hade tagit att jag hade för lite erfarenhet av just den blixten. Fick krångla lite i kylan med vantarna avtagna. Reducera ljuset med hjälp av kamerans meny... "Slow blixt", främre ridån osv. Krånglade även med olika varianter att ställa in direkt i blixt menyn. Nja, detta ska man göra inne i värmen.

Trosa 231118

Det blev inte så mycket av upplättningsljuset precis. Det fanns nästan inget ljus över huvud taget att lätta upp. Min förra Nikon kamera (D800) kunde jag utan och innan. Nikon blixten funkade precis som jag förväntade mig. Kunde tyvärr inte använda den när jag bytte till Z7. Men ringblixt är ringblixt och det är svårt att ändra på ljusriktningen. Till den andra kameran har jag en "vanlig" blixt. Men den styrs av en speciell enhet som sätts på kameran vilket gör att själva blixten kan läggas / sättas på annat ställe. Fungera som ett konstgjort motljus. Eller som jag också brukar göra.. slå den i en reflektor. Det blir bäst med indirekt studsat ljus. Alla dagar i veckan. Ringblixten på Z7.an hade jag nog tänkt att använda främst till insekter... typ eftersom de har lite svårt med regin och det blir bara suck och stön när de väntar in mitt feppel med blixt ljuset.

Trosa 231118

Men... vad spelar det för roll om 100 år. Går och funderar lite på om och i så fall varför jag har sänkt fotoambitionen. Lägger inte längre ned mig på samma sätt. Ganska skönt ändå. Det får bli som det blir.

Trosa 231118

Ljuset... bakgrundsljuset blir som blixtbilderna blev förr. Kanske tom tiden innan TTL. Svart bakgrund. Men tror det mest beror på att det är för lite ljus över huvud taget idag. Brydde mig heller inte om att öka ISO talet för att "lura" blixten att tro att det finns solljus i överflöd. Det fick vara kvar på 80. Minns Pentax kamerorna (K2DMD och ME) under 70-talet. Hade köpte en Braun ringblixt. Hade en formel där jag i förväg med den hade räknat ut vad bländaren skulle stå på relaterat till olika avstånd och hur mycket jag hade dragit ut bälgen om jag använde den. En lång fusklapp. Runt 1975 kostade ringblixten mellan 800-900 kr. Det var mycket pengar då.

Trosa 231118

Ja, fotandet har följt mig hela mitt liv. Samma glädje fortfarande. Lika spännande varje gång att kolla på bilderna i datorn som man tog. Några 100-tal bilder laddas upp under tiden som eftermiddags kaffet görs i ordning. Lite skillnad mot när man skickade in Kodachorme 64 rullen med sina 36 bilder och fick vänta drygt en vecka innan bilderna kom tillbaka.

Trosa 231118

Pratade nyss med en gammal fotokompis som numer bor i Spanien. Det är samma sak för honom. Bilderna blir mer och mer dokumentära. De har ingen annan ambition eller syfte. Å andra sidan är det, som sagt, lika roligt som det alltid har varit.

Inlagt 2023-11-18 17:36 | Läst 406 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressanta funderingar och fint nypon! Det där med det tekniska ja, kameran är späckad med det, får mycket sällan för mig att trimma in kunskaperna innan jag ger mig ut, det blir mer att ut genom dörren vid tillfälle och glatt nosa runt i naturen en stund med kameran, utan blixt, utan stacking.