En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Väldigt nära ytan

Många som kommenterar mina undervattensbilder skriver att bilderna visar "en värld som de aldrig kan få uppleva". Men, det jag visar idag är nog en undervattensmiljö som de allra flesta kan få se. Man behöver bara stoppa ansiktet i vattnet och använda en mask eller simglasögon för att se ordentligt.

 

Välkommen hem till småspiggarnas värld, ca 20 cm under ytan. Man behöver inte ens vara simkunnig utan detta kan man uppleva med flytväst eller "puffar" på armarna om man är liten eller osäker.

 

Det här är antagligen en spigghanne som jobbat så hårt med sina faderliga plikter, dvs bobygge, ägg- och yngelvaktning, att han nu är på väg till de sällare jaktmarkerna.

 

Bilderna är tagna i en liten vik på ön Stora Kalholmen i Stockholm skärgård. Ön har ett mysigt vandrarhem och tre stugor. För de som inte har egen båt går det utmärkt att ta sej dit med Vaxholmsbåtarna. Småspiggarna kan man dock hitta i var och varannan badvik med lite blåstång och annan växtlighet.

Alla bilderna är tagna med 35 mm och enbart naturligt ljus. Jag ville försöka fånga miljön precis vid strandkanten utan att behöva släpa med mej så mycket utrustning.

Lite stimbeteende kunde man se ibland, men de simmade mest hit och dit i små oorganiserade grupper som gjorde det svårt att få fokus på mer än ett par fiskar åt gången (om ens det).

På djupare vatten (ca 50 cm) simmade också en och annan liten abborre men det blev också mörkare och grumligare. Om ni vill uppleva dessa små fiskar, håll till riktigt nära land och ligg still. Även om man skrämmer dem till en början så kommer de tillbaka.

 

Simma lugnt

Lena

Inlagt 2013-08-05 11:00 | Läst 6696 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Spiggen gör sig bra som mat för kungsfiskaren, då kan man få uppleva dem på land också :) http://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/177831/2760740.htm?set=mp
Jag dyker inte men har en vattenskyddad kompakt som jag har haft mycket glädje av. Bra tips och fint förmedlat Lena. /Frode
Svar från Lena Holm 2013-08-05 14:31
Tack Frode,
dina bilder på kungsfiskare är oerhört fina och jag vet hur de "bollar" med fisken för att svälja den åt rätt håll. En vattenskyddad kompakt kan man ha mycket kul med. Många vet nog egentligen inte var de ska titta...
Hälsningar Lena
Spännande bilder och så fina! Det behöver verkligen inre vara spektakulära arter för att få bra bilder. Kanske en vacker dag att jag testar på det, blir så inspirerad av dina bilder. Hölll mig dock på ytan den här helgen. :-)
Ha en fin vecka!
Ewa
Svar från Lena Holm 2013-08-05 14:33
Hej Ewa,
spigg är "tillräckligt spektakulära" om man vet var man ska leta efter dem. Badade du inte ens, fast det var så fint ? Jag var i vattnet långa stunder utan "skyddskläder".
Hälsningar Lena
Vilken härlig gröngul ton det är i bilderna!
Tänka att jag aldrig sett det här under mina bad! Kanske jag plaskar för mycket och skrämmer bort dem. Kul att du visar på någonting de flesta inte uppmärksammar! -)
Svar från Lena Holm 2013-08-05 14:37
Tack Anne-Sophie,
många vet nog inte var de ska titta. Dessa bilder kan man ta med en vattentålig kompakt, eller en kompakt i undervattenshus. På västkusten finns det ännu mer roliga motiv på grunt vatten.
Hälsningar Lena
Tänkte direkt på akvariefiskar :) Stimfiskar är härliga och kul att se på tycker jag :) Allt gott
Svar från Lena Holm 2013-08-05 15:32
Tack Mikael,
det blir lite akvariekänsla på så här grunt vatten.
Hälsningar Lena
Det känns lite som att liga på en brygga och titta ner genom springorna. närt an ser dina bilder. Det gjorde jag ofta som liten
Marianne
Svar från Lena Holm 2013-08-05 18:38
Du har nog helt rätt. Man behöver inte ens bli blöt för att studera dessa små firrar. Men om man vill uppleva dem i deras igen miljö kan bara stoppa ner huvudet.
Hälsningar Lena
Inga ytliga bilder fast du hållit dig nära ytan. Både vackert och fascinerande!
/J-O
Svar från Lena Holm 2013-08-05 19:32
Tack Jan-Olof,
du lyckas alltid få till något fyndigt :-)
Hälsningar Lena
Intressant att det går att få till så spännande bilder utan att gå till botten med den här typen av motiv;-) Bra bilder och inspirerande text //Mats
Svar från Lena Holm 2013-08-06 07:59
TAck Mats,
nej man behöver inte alltid gå till botten, eller ens särskilt djupt.
Hälsningar Lena
Hmm, första bilden fick mig direkt att titta på vårt akvarium och tänkte för mig själv att där kan man ju fotografera. Förstod sen att det var grunt vatten...men jag får leka lite med akvariet ändå =)
Fina bilder från en spännande värld är det oavsett.
Ha det gott!
Svar från Lena Holm 2013-08-06 21:18
Tack Mikael,
akvarier kan vara kul och utmanande, inte alls så lätt som man kan tro vid första anblicken.
Hälsningar Lena