En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

VHC - det nya huset

Det börjar bli färdigt nu, min nya arbetsplats: Veterinärmedicinskt och Husdjursvetenskapligt Centrum. Dessutom blir det dagens bild 120. Jag kommer att sitta i den runda delen, på tredje våningen. Totalt är hela huset på 53 000 kvm och inrymmer såväl djursjukhus för små och stora djur som lokaler för forskning och utbildning. Jag blev inblandad i planeringen av detta hus 2006 och då kändes inflyttning väldigt långt borta, men i sommar flyttar vi. Jag tillbringade min halva arbetsdag idag med att gå runt med ritningar, en lång frågelista och kameran, för att försöka räta ut en del frågetecken som onekligen finns i vår verksamhet, men de bilderna tänker jag bespara er.

I morgon drar jag iväg på en fågelfotokurs vid Hornborgasjön i tre dagar och det kommer ni med största sannolikhet få se mer av, under eller efter helgen.

Ha en fin Valborg allihopa

Hälsningar Lena

Inlagt 2014-04-30 15:17 | Läst 5790 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Åh, din arbetsplats går från klarhet till klarhet :) Fint!!
Men Lena, ska du verkligen sitta där, i en runda delen??? ;) Inte i den fyrkantiga?? :)) Förlåt, det blev lite som när Nisse Hult skulle går och ställa sig i hörnet, i det runda rummet... ;) Fint, och ha en bra workshop och valborg!! //Peter
Svar från Lena Holm 2014-05-01 08:31
Tack Peter,
Nisse Hult, det var inte igår :-)
Hälsningar Lena
Vilket fint hus!
Ha nu en trevlig helg.
Ser fram emot fina bilder
Marianne
Svar från Lena Holm 2014-05-01 08:32
Tack Marianne,
vi har minst 10 cm snö nu på morgonen men i Tibro har det visst inte snöat. Här ser det dock för hemskt ut.
Hälsningar Lena
Hej,
Pampig kåk. Där blir det nog bra forsk. Lycka till!
Ha en bra kurs vid Hornborga
Bob
Svar från Lena Holm 2014-05-01 08:33
Tack Bob,
jag hoppas det....för det blir alldeles på tok för höga hyror.
Hälsningar Lena
Häftigt med nya lokaler, det blir spännande.
Lycka till med fågelkursen.
//B-O
Svar från Lena Holm 2014-05-01 08:34
Ja, nu börjar det verkligen kännas att vi ska flytta. Hoppas vi inte får snö på kursen, det skulle kännas snopet.
Hälsningar Lena
å vad avundsjuk lag blir på dig att få gå den kursen - läckert hus du får jobba i!
Jag har gjort logotypen för djurskjukhuset i Strömsholm för ganska många år sen!
Ha nu en fin Valborg! // Sören
Svar från Lena Holm 2014-05-01 08:35
Tack Sören,
vi är bara tre deltagare så du skulle ha hängt på. Det är Jan Gustafsson som har kursen och jag går direkt på steg 2 då jag nog behärskar grunderna redan. Hoppas bara vädret inte blir helt hopplöst.
Hälsningar Lena
Lycka till på kursen, o med nya arbetsplatsen! Hälsn, LO
Svar från Lena Holm 2014-05-01 08:36
Tack LO,
tyvärr vräker snön ner just nu men jag ska ju ändå köra en bit och man kan väl hoppas att inte trakterna runt Tibro fått snö.
Hälsningar Lena
Vilket fint hus där får du fin utsikt Lena Ha det gott på din kurs vid Hornborgasjön Trevlig Valborg :) // Gert
Svar från Lena Holm 2014-05-01 08:37
Tack Gert,
jag ser fram emot kursen och hoppas att det inte snöat i Tibro, som det gjort här under natten.
Hälsningar Lena
Vilken maffig arbetsplats! =)
Ha en fortsatt fin Valborg!
Svar från Lena Holm 2014-05-01 08:38
Tack Heléne,
ja det är bara en bråkdel av huset som syns på bilden.
Hälsningar Lena
Spännande med nya lokaler som Du förhoppningsvis trivs i. Du har ett spännande jobb och en spännande fritid! Och som sagt, Jonna har nämnt Dig i tidningen FOTO.
Svar från Lena Holm 2014-05-01 08:40
Tack Wolfgang,
just nu ser jag fram emot kursen och hoppas det inte snöat i Tibrotrakten. Vi har tyvärr helt vitt här denna morgon. Jag har inte sett FOTO nyligen , har Jonna varit med där igen?
Hälsningar Lena
Wolfgang 2014-05-01 12:20
Javisst, Jonna har stor intervju-artikel plus bilder i FOTO, och hon har också nämnt Dig på ett positivt sätt. Hon skall till Galapagos igen i nov.
Maffig byggnad !
Oh, vad härligt det lät med den kursen !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2014-05-01 08:41
Tack Ing-Marie,
jag har sett fram emot denna kurs länge och hoppas bara vädret är bättre där.
Hälsningar Lena
Förhoppningsvis blir de nya arbetsplatserna mer effektiva och trevligare
Stort hus i alla fall.
Svar från Lena Holm 2014-05-07 16:24
Ja, det blir nog en hel del som blir bättre och effektivare. Dessutom kommer forskare närmare varandra.
Hälsningar Lena
Vilken härlig arkitektur.
Det runda med så mycket fönster ger mjukt ljust intryck vilket det måste vara där inne eller.
Det är onekligen ett spännande arbete du har.
Detta vara med i en sådan grupp kräver sitt minsann.
Lycka till både med det
och din fågelkurs som du måste känna glädje av att vara med på.
Fin helg
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2014-05-07 16:29
Tack Gun-Inger,
trots att det finns en del problem känns det spännande och stort att flytta till detta hus. VI har jobbat så länge med detaljer i detta projekt så jag vill gärna få flytten överstökad och komma till rätta i det runda.
Hälsningar Lena
Hej Lena!

Byggnaden ser imponerande ut och jag förstår tanken med stora ljusinsläpp och mycket glas. Eftersom du har intresse av djur och fåglar hoppas jag att du inte tar illa upp över min kommentar.
Min allvarsammaste fundering är hur går tankgångarna kring risken med mängden fåglar som ju många gånger luras att tro att de kan flyga igenom när det är så stora glaspartier? Har man någon idé på hur detta kan förhindras? Vore intressant att höra dina funderingar och tankar kring problemet!

Har funnit denna information på nätet :
Av: Håkan Abrahamson

"Bilder av rovfåglar som klistras upp på fönster och genomskinliga vindskydd är verkningslösa mot fågeldöd. Här är mönstren som ger effekt.
Den här sortens rovfåglar stoppar inte påflygningar
Horisontella linjer håller fåglarna borta och skonar cafégästerna från trista upplevelser.
Stora glasytor i byggnader och vind- och bullerskydd ger ljusa och luftiga miljöer. Men är samtidigt en dödsfälla för fåglar som inte uppfattar hindret, utan slår ihjäl sig vid kollisionen med de transparenta ytorna.
Speciellt förrädiska är glas som speglar naturen, liksom glasade hörn i byggnader.
De sedan några år populära dekalerna av rovfåglar som ibland klistras upp på glasytorna är i stort sett verkningslösa, visar österrikisk forskning. Dekalerna klistrar på alldeles för stora avstånd från varandra, och uppfattas inte av fåglarna.Ett tips är att tillämpa "handflatsregeln", som går ut på att ingen genomskinlig glasyta ska vara större än en handflata.

Otaliga exempel på punktformiga, vertikala eller horisontella mönster redovisas i broschyren. Mönstren kan många gånger göras så diskreta att de knappt märks men ändå blir verkningsfulla, exempelvis vid skolor eller restauranger.
I en broschyr som nyligen publicerats av den tyska naturskyddsmyndigheten ges mängder av tips på hur mönster kan läggas på glasytor för att minska eller helt hindra fåglar att kollidera och dö mitt framför ögat på betraktaren. Kanske går det att få den på engelska? Jag har också tillgång till ytterligare pdf-information från Canada och USA om du är intresserad. Hör av dig så skickar jag länkarna.

http://www.vogelglas.info/public/voegel_glas_licht_2012.pdf

Vänliga hälsningar/Kirsten
Svar från Lena Holm 2014-05-07 16:44
Hej Kirsten,
ursäkta att jag inte svarat men jag läste detta när jag var bortrest och glömde sedan helt bort det. Idag fick jag syn på hur man hade målat mönster på plexiglas runt två tennisbanor och plöstligt så mindes jag din kommentar. Jag tar absolut inte illa upp för jag vet hur det kan gå ibland och oroar mej lite för vårt nya växthus hemma. Jag vet att rovfågelsiluetterna inte fungerar.

Det stora huset på bilden kan man dock inte alls se igenom. Det är för kompakt innanför fönstren och det har ju heller inga glasade hörn. Det är naturligtvis ingen garanti för att det inte kan bli problem för fåglar. Dock har vi ett par andra nya byggnader på campus med stora glasytor (fyrkantiga byggnader) där det inte uppstått några problem för fåglar.

Jag är också ganska övertygad om att om det plötsligt skulle visa sig att fåglar skadas i någon större omfattning skulle man göra något åt det. SLU har mycket personal och studenter som jobbar med djur och för djurens bästa. Det skulle helt enklet inte fungera om en byggnads fasad plötsligt blir en dödsfälla. Huset fick fönster under vintern förra året och så vitt jag vet har det hittills gått bra. Ett problem som upstod i ett annat bygge på campus var snarare att fåglar (ffa duvor) flyttade in i en byggnad som ännu inte fått täta väggar.


Hälsningar Lena