En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Vårt första björnmöte

Under vår första resa till Vancouver Island fick vi stifta bekantskap med de lurviga djuren. Den första var en tvättbjörn. En avlägsen släkting till de riktiga björnarna men en  överraskning för oss ändå. "Åteln" i detta fall var torrfoder för katter och de betonade att den randiga björnen inte var tam...  Bilden är tagen med 17-85 mm så den vara i alla fall inte särskilt skygg.

Vi hade hittat det här läckra B&B stället på norra Vancouver Island genom att leta på nätet. Det låg helt isolerat i slutet av en grusväg. Närmsta ort var Port Hardy. Tyvärr är det lågvatten på bilden så det ser lite torftigt ut i nederkant.

Från matsalen såg det ut så här när det var högvatten och utsikten var magnifik. Det fanns fyra dubbelrum och tre fristående timrade stugor. Alla åt i "matsalen" för det var för långt att åka till Port Hardy bara för att äta.

För att vi skulle vara säkra på att få se björn bokade vi en tur med ett bolag som specialiserat sej på grizzlybjörn. De hämtade oss vid bryggan utanför där vi bodde och dagen till ära var det dimma med regn. Vi åkte ett par timmar med den täckta båten och klev sedan över till den öppna grunda båten till vänster.

Naturen var magnifik och det rådde ingen tvekan om att det var vildmark.

Björn fanns det också. De kom ner till vattnet vid lågvatten för att leta efter små krabbor och andra godsaker under stenarna. Före resan hade jag köpt ett EF 55-200 f/4.5-5.6  begagnat för 1000 :- och det satt på en Canon 400D.

Grizzlybjörnarna samsades utan problem med andra djur.

Tyvärr så är bakgrundsfärgerna inte de allra bästa för "kolafärgade" björnar. Jag konstaterar i alla fall med belåtenhet att jag fotograferade i RAW även ovan ytan 2008. Det var undervattensfotolektionerna med Ingvar Eliasson som fått mej att inse värdet med det formatet.

En grizzlyhona med unge fick alla att sucka av förtjusning på båten.

Den lilla nallen följde mamma i fotspåren men förstod nog inte riktigt vad den skulle leta efter mellan stenarna. Efter en heldag hos björnana blev vi avsläppta vid bryggan där vi bodde....

....då sitter den här svartbjörnen i trädgården och plockar bär från buskarna. Vi hade fått information om att det fanns en svartbjörnshona med en unge som ofta kom till trädgården för att äta "salmon berries" och hallon. Man skulle därför prata högt när man rörde sej ute, så att hon blev förvarnad, samt hålla lite uppsikt över var ungen höll hus.

Här är mamma björn fotograferad med 17-85 mm från matsalen strax innan vi skulle äta middag.

Den lilla ungen kom upp på verandan och kollade runt. Antagligen för att se om det fanns några rester av kattmaten kvar.

Här sitter den i rabatten utanför ett annat matsalsfönster. Samma objektiv som ovan. Min sambo fotograferade också den här med sin mobiltelefon...

Hälsningar Lena

Inlagt 2015-02-01 13:34 | Läst 4388 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det där B&B utstrålar verkligen vildmarkskänsla. Så även dina bilder. Att få se björn i dess naturliga miljö måste verkligen vara en upplevelse. Jag kan tänka mig att hjärtat bankar lite extra de förstå gångerna.
Svar från Lena Holm 2015-02-03 20:36
Tack Ingemar,
det var ett väldigt coolt ställe som vi hittade och definitivt vildmarkskänsla. Första björnmötet i trädgården var lite speciellt för då var vi ju ute när björnen plötsligt stack upp sitt huvud i grönskan.
Hälsningar Lena
WoW! Ett sånt underbart resmål, så himla häftigt och härligt, att jag saknar ord och bara stönar istället. Bilderna går verkligen inte av för hackor de heller. Om den kolafärgade inte var fotomässigt helt rätt mot bakgrunden, så kompenserade svartbjörnen mot allt det gulgröna i trädgården. Och ungen utanför matsalsfönstret är bara helt bedårande. Ser gärna mer. Mycket mer.
Och jag låter mig indoktrineras av din belåtenhet med raw.
Eva
Svar från Lena Holm 2015-02-03 20:39
Tack Ewa,
det här stället och många andra som vi besökt i British Columbia hade du älskat. Jag har också ett antal inlägg från 2013 (aug -sept) då vi gjorde en resa på ca 3 veckor i Alaska, varav 11 dagar ombord på en dykbåt som bara tog 12 personer (jämför med kryssningsfartygen som tar 2500). Det var den häftigaste resa vi någonsin gjort!
Hälsningar Lena
Jag gillar bilderna där de går bland all tång med nästan samma färg som björnen. Vilka härliga möten och att få se de små ungarna är ju underbart :) /Frode
Svar från Lena Holm 2015-02-03 20:40
Tack Frode,
det här var vår första resa till BC och jag önskar att jag haft den utrustning och kunskap jag har idag, men vi fick i alla fall dessa minnen.
Hälsningar Lena
Underbart ställe verkar det vara och mäktigt att få se dessa djur. Trodde först att det "bara" handlade om tvättbjörn, men så var det ju inte :-)
Ha det bra!
Svar från Lena Holm 2015-02-03 20:42
Tack Mikael,
tvättbjörnen var bara kuriosa och av många betraktade som ett skadedjur. Det var en speciell känsla när den svarta björnen plötsligt stack upp sitt huvud i trädgården när vi kom gående. Gissa om vi spanade efter ungen (som var ännu längre in i buskarna visade det sig).
Hälsningar Lena
Vilket fantastiskt ställe och vilka bilder! Björn bilderna är fantastiska och att få se både grizzly och svartbjörn, med ungar, wow! Hälsningar / Björn T
Svar från Lena Holm 2015-02-03 20:44
Tack Björn,
svartbjörn med ungar har vi sett vid flera andra tillfällen med de här är den enda grizzlyn med liten unge som vi sett. Det var en lyckad resa och vi har ju varit tillbaka efter det men inte just till denna plats.
Hälsningar Lena
Hej,
Björnar är härliga. Fin svartbjörn ni hade nära. Västra Kanada är väl värt att besöka.
Ha det bra
Bob
Svar från Lena Holm 2015-02-03 20:45
Tack Bob,
vi fick mersmak efter denna resa och har varit tillbaka både till BC och även Alaska.
Hälsningar Lena
Vilket härligt ställe med björn Tvättbjörnen är en fin liten björn Grizzlybjörn med lillnallen han är ju söt Svartbjörn är en stor björn Gillar den sista bilden den är fin Snyggt fotat Ha en fin kväll : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2015-02-03 20:45
Tack Gert,
det var en toppenfin resa och vi fick se mer björnar senare.
Hälsningar Lena
Vildmarksparadis, vad annat kan man säga? Förstår om ni längtar dit..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2015-02-03 20:46
Tack Jan,
Vancouver Island har mycket att bjuda på och vi har varit tillbaka flera gånger samt även till Alaska.
Hälsningar Lena
Men oj, vilket äventyr och vilka upplevelser!
Underbara bilder också!
/Niklas
Svar från Lena Holm 2015-02-03 20:47
Tack Niklas,
det här var en höjdardag på en mycket lyckad resa.
Hälsningar Lena
Vilken tur ni hade som hittade detta ställe där ni fått uppleva så mycket.
Jag tror alla gillar björnar. Är väl från barndomens nallar. Svartbjörnen
är den ovanlig. Mysigt se nalle med ungen. Underbara.
Vilken vacker natur där är med fjäll i fjärran.
Jag är så glad få uppleva dina fina bilder.
///Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2015-02-03 20:50
Tack Gun-Inger,
visst är det något speciell med björnar och jag älskade mina nallar när jag var liten. Svartbjörnen är vanlig i området men man ser inte svartbjörn i närheten av grizzly. Dock kan färgen på grizzlybjörnarna variera väldigt och det finns exemplar som är svarta eller väldigt mörka. Naturen är sagolikt vacker och liknar Skandinavien men är storslagen på sitt eget sätt.
Hälsningar Lena
Gun-Inger Arvidsson 2015-02-08 20:18
Blir kanske fler bilder därifrån.
gia
Grizzly och svartbjörn, vilka fina bilder, Lena!
Tvättbjörnen ser ju söt ut, men inplanterade tvättbjörnar är en plåga i Tyskland. De har förökat sig enormt och tar död på det inhemska djurlivet och är riktiga inbrottstjuvar som förstör inredningen i hus och villor.
Alla gillar björnar, jag också, men folk är rädda för vargen som är skygg och mindre farlig för människan än björnen. Det är nog sagornas fel :-)
Svar från Lena Holm 2015-02-03 20:57
Tack Wolfgang,
tvättbjörn betraktas som en plåga i många områden i USA och antagligen Kanada också. Björnar är vida mer populära än vargar men så äter de ju en diet bestående av mest bär och myror (och lax i dessa trakter). Vargen är mer en utpräglad köttätare och den får extra dåligt rykte då den råkar ta en hund ibland eller riva tamboskap.
Hälsningar Lena
Åh vad härligt Lena! Skulle så gärna vilja åka till British Columbia. In due time, som jag brukar säga. Men jag blir olidligt otålig när jag ser dina bilder :-) Ha det gott/ Elisabeth
Svar från Lena Holm 2015-02-04 21:30
Hej Elisabeth,
du skulle älska Vancouver Island och omgivningarna runt omkring. "Inside passage" i Alaska är också helt fantastiskt.
Hälsningar Lena