En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sol, säl och sommardyk

Jag skrev ju tidigare i veckan att vi hade fint väder under midsommarhelgen. Så här såg det ut när vi la till för lunch ute vid Väderöarna på midsommarafton.

Resan ut hade dock varit lite guppig....men eftersom det var mest dyningar, och inte direkt blåsigt, blev det lugnare på lördag och söndag.

Men det innebär ändå att alla bilder med horisont är justerade för just sned horisont, ibland var det väldigt snett....

Så här kan en lunchplats se ut. Man kan inte lägga till var som helst för de flesta öarna är skyddade under sommaren pga sälar och fåglar.

Sälfamiljerna låg och myste i solen.

Många små kutar låg med sina mammor.

Det bästa på lunchen är när man lyckats få sista biten sockerkaka och får skrapa rent hela fatet, åtminstone tycker vår dykkompis Roger det. Lägg märke till hällristningarna bakom hans huvud.

Vi fick i alla fall några småsillar (utan nubbe) på vårt första dyk. Dock inga stora stim som vi såg förra året. De fanns nog där men inte runt de öar vi dök. 

En mycket stor hummer, fast jag vet att det är svårt se om man inte har något att jämföra med. Klorna blir väldigt grova på en stor hummer och det kanske man kan ana på denna bild.

"Död mans hand" är namnet på de vita fingerlika samlingarna på väggen. De finns även i orange.

Fiskarna på denna bild är blågylta. De blåa hannarna, som kallas blåstråle,  är antagligen vår färggrannaste fisk. Honorna är rödaktiga och man kan se tre till höger.

Mer död mans hand och en stor fin anemon. Sikten var bäst på ca 20 m och djupare. Det här är ungefär 15-17 m om jag minns rätt.

Den vackra sjöstjärnan heter röd solstjärna och är mycket praktfull.

Efter två härliga dyk och några timmar i solen styrde vi tillbaka mot Hamburgsund med både Jolly Roger och stämningen i topp.

Hälsningar Lena

Inlagt 2015-06-26 13:23 | Läst 6336 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ser otroligt härligt ut med havsbilderna, både dom uppe och därnerifrån! Väderöarna, är det i själva Kosterrännan? / Björn T
Svar från Lena Holm 2015-06-26 19:32
Tack Björn,
huruvida Väderöarna hör till Kosterrännan törs jag inte uttala mej om. Jag har aldrig ens tittat på ett sjökort på någon av våra utfärder utan förlitar mej helt på Anders som är skeppare.
Hälsningar Lena
Åååå igen.... :) Ser väldans härligt ut och fina bilder som alltid. Den röda sjöstjärnan mot det gröna vattnet är ju magnifikt!
Svar från Lena Holm 2015-06-26 19:33
Tack Lena,
jag kommer att plocka ihop några makrobilder också.
Hälsningar Lena
Mmm, undervattensbilder. Hur långt har ni klar sikt på detta djupet, 5-10 meter? Finaste bilden blev nog den med 'Röd solstjärna'. Fint ljus utmed hela revkanten i den bilden. Bilden med blågyltorna är riktigt fin också. Väldigt stenig botten ser det ut som, men ni var kanske inte så långt ner här i alla fall?
Svar från Lena Holm 2015-06-26 19:35
Tack Ingemar,
på 25 m djup var det minst 10 m sikt kanske mer, men det blir ju lite mörkare även om vattnet är klart. På de djup jag visar på bilderna är det nog 5-10. Blågyltorna är nog ca 15 m.
Hälsningar Lena
Sol, säl. Såg jag en solcell på första bilden också? :-)
Härliga UV-foton. Vad har du för utrustning och fotar med?
Svar från Lena Holm 2015-06-26 19:41
Hej Erik,
jag blir lite konfunderad men en solcell tror jag inte att det är. Jag anväder en Canon 7D under vatten och har ett Ikelite undervattenshus till den samt två DS 125 Ikelite blixtar och en Sola 600 som fokusljus. Det blir en ganska stor "rigg" men fullt normalt om man vill använda en systemkamera under vatten. man måste dessutom ha olika portar till undervattenshuset om man använde makro eller vidvinkel. Det blir ganska dyrt innan man är nöjd....
Hälsningar Lena
Vilka härliga havsbilder gillar bilderna med sälarna och sjöstjärnan (röd solstjärna ) Ha en skön helg : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2015-06-26 21:36
Tack Gert,
att se sälarna på klipporna med sina kutar hör sommaren till och det gör mej glad inombords :-)
Hälsningar Lena
Åh, kutar som är så söta, det skulle jag vilja fota nån gång.... Fina undervattenbilder som vanligt! Men nog hade ni kunnat ta en liten sup till sillen.... kallsup kanske ;-)
Svar från Lena Holm 2015-06-26 22:09
Tack Sirpa,
det blev mycket säl under helgen och vi har sett dem även tidigare på säsongen. Det är något speciellt med kutar och deras mammor, jag njuter i alla fall varje gång jag får se dem. Vi avnjöt havskräftor till middag på midsommarafton och det fanns mer kräftor än vi kunde äta upp. Vitt vin kändes OK för oss, vi avstår nubbe när vi ska dyka dagen efter. Vi somnade ändå vid tiotiden, fast det fortfarande var ljust ute :-)
Hälsningar Lena
vad för flagga är det sjörövarens...
Nu mår du som bäst när du varit där nere
i vattnets rike.....jag blir så glad då för jag får se allt spännande
som finns där nere.....så vackra bilder igen...
Kommer fler hoppas jag.
ha go lördag
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2015-06-26 22:20
Hej Gun-Inger,
visst är det sjörövarflaggan men det viktigaste för oss är egentligen signalflagga A, som talar om att det finns dykare i vattnet. Det kommer nog fler bilder för det fanns en hel del fina makromotiv där nere.
Hälsningar Lena
Hej! Lena. Fina UV-bilder! Det är en fin känsla att sväva fram där nere.. Kör man helt med 'dykdator' och följer den helt och fullt nu för tiden vad gäller expositionstiden, eller kör man lite 'manuellt' med tabeller också? Det är tio år sen jag slutade dyka av medicinska skäl, och har ingen kontakt med det hela längre.
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2015-06-27 09:09
Tack Jan,
det är en speciell känsla att sväva fram under vatten och att kunna röra sej i höjdled likaväl som i sidled. Jag njuter varje gång jag kommer i vattnet. Som vi dyker nu litar vi helt och fullt på våra dykdatorer. De flaskor vi oftast bär är inte tillräckligt stora för att klara några utdragna dekostopp så vi ser till att inte dra på oss någon dekompressionstid (gör bara säkerhetsstoppet).Tekniska dykare som använder heliumblandningar använder nog fortfarande en del tabeller, eller så har de väldigt dyra dykdatorer.
Hälsningar Lena
Trevliga bilder..är du säker på att han inte glufsade i sig hela sockerkakan själv ;)
/G
Svar från Lena Holm 2015-06-27 11:28
Tack Gunte,
han fick ta en del kommentarer när han blev ertappad med hela formen, men det var så sent på lunchen att alla andra hade fått minst en bit eller mer (det fanns tre sockerkakor att dela på drygt 20 personer).
Hälsningar Lena
Äntligen blev jag insläppt på fotosidan och kan börja läsa ifatt i alla trevliga inlägg. Konstigt nog så har det bara fungerat med Fb och webmail på den ö där jag nu befinner mig ända tills nu. Får passa på en regnig dag som denna och läsa lite.
Kul skylt ute till havs och nog ser det ut som om ni haft en rejält fin helg.
Svar från Lena Holm 2015-06-28 12:06
Tack Margareta,
har du regn? Vi har för en gångs skull strålande sol från en blå himmel i Knivsta och just nu laddar vi för att klippa häcken.
Den där skylten har varit med några år nu och jag gillar den. Det var dessutom gungigt på denna tur men väldigt vackert.
Hälsningar Lena