En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fotofika i Korsheden (med receptbilaga) och näckrosor under ytan

Att köra i två och en halv timme för ett fotofika kan tyckas lite galet, men inte när Björn bjuder oss till Korsheden. Under resan dit slås jag flera gånger av hur vackert Sverige är.

Lupinerna är på väg att blomma ut men de smyckade ändå vägen i rosa och lila. I synnerhet när man började närma sej Korsheden. Man bara måste ju stanna!

Gänget samlas vid Björns och Ingemors vackra sommarställe.

Utsikten från verandan som nog många som läser bloggarna känner igen.

En hink med sommarblommor på verandan,.....

....jordgubbar, glass, grädde och hembakad kaka med enbart naturliga ingredienser. Så ska det se ut när man har fotofika mitt i sommaren (recept följer i slutet).

Vi gick på visning runt hela tomten med toppstuga och lada.

Av någon anledning skulle alla fotografera laduväggen....så blir det när man släpper ut fotofikagänget på landet :-)

Sedan bar det av till Björns badsjö....

Vilket ställe! Minst 22 grader i vattnet och helt sagolikt vackert.

Björn var först i och jag njöt verkligen när jag följde honom och simmade ut i sjön. Årets premiärdopp (utan torrdräkt) hade inte kunnat vara finare. Sedan har det ju också förekommit bilder i andras bloggar där jag snorklar med en kamera för att fotografera näckrosor.... Man kan faktiskt hitta fina undervattensmotiv utan full dykutrustning.

Så här ser näckrosorna ut från undersidan.  

Det blir speglingar på undersidan av en vattenyta precis som på ovansidan. Det gäller bara att hitta rätt vinkel.

Vattnet var fint med det innehöll ganska mycket humus, vilket gör det brunaktigt i färgen. Därav den gulaktiga tonen på näckrosorna. Trots det glömde jag helt bort tiden och njöt av flyta runt i vattnet och experimentera  med de fina blommorna. Tack Björn för ett strålande initiativ och en toppenfin dag! Jag kommer gärna tillbaka nästa sommar.

Hälsningar Lena

Receptbilaga:

Smarrig kaka

 

4 ägg (svenska förstås)

6 dl strösocker

150 g mjukt smör (riktigt smör inte margarin)

6 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

2 krm salt

3 dl vetemjöl

 

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt alla övriga ingredienser och rör ihop. Bred ut smeten i en liten långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 18-20 min, 200°C.

 

Till glasyren:

200 g kokos

2 dl socker

1 dl sirap

1 ¼ dl grädde

75 g smör

 

Koka allt i 5 minuter, med omrörning. Bred ut smeten på den varma gräddade kakan och grädda sedan ytterligare 10 min i 200°C.

 

Enbart naturliga ingredienser och en kaka som blir väldigt "fyllig". Dubbel sats fyller en stor långpanna och räcker till väldigt många (ca 30 pers) ! Kakan går utmärkt att frysa. Servera som den är eller skär den i fina bitar och servera med lite syrlig bärsås, några jordgubbar, en klick grädde eller något annat naturligt svenskt och gott! Jag gillar inte att baka men den här kakan kan vem som helst sno ihop.

Inlagt 2015-07-05 15:48 | Läst 1685 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Den kakan går inte av för hackor. Är det samma som vi fick njuta av i Forsvik.
Näckrosorna blev ju fantastiska underifrån
Vi har också varit på fika hos Björn i hans fina stuga
Ha det gott i sommarvärmen
Marianne.
Svar från Lena Holm 2015-07-05 15:59
Tack Marianne,
eftersom jag inte gillar att baka och bara har ett recept så var det nog den kakan ni fick i Forsvik. Det blir synnerligen energifyllda bitar. Björn nämnde att ni varit på besök. Ett kanonfint ställe!
Hälsningar Lena
Hej,
Ovanliga och härliga bilder på näckrosor.
Ha en fin sommar
Bob
Svar från Lena Holm 2015-07-05 16:11
Tack Bob,
så kan de se ut från "andra sidan."
Hälsningar Lena
Åh vilka fina reportage ni gör, du och dom andra, från Korsheden! Jätteroligt att ni gillar Korsheden och med hälsan i behåll återkommer jag gärna nästa sommar. Fina blev näckrosorna underifrån! Jag har trott att det bara var knoppar under vattenytan,men av dina fina bilder ser det ut många är utslagna. Tack för recepet Lena och så önskar jag dig/ er en fin sommar så ses vi ngn gång i höst!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2015-07-06 20:18
Tack Björn,
jag kommer gärna tillbaka nästa år. Det fanns en del knoppar under ytan och några av de utslagna blommorna övertalade jag att posera strax under ytan. Det är så det brukar se ut. Ha en fortsatt fin sommar,
hälsningar Lena
Läckra näckrosbilder Lena
Visst hade vi en härlig dag?
Och jag drömmer fortfarande om din kaka :-)
Jag gav dottern receptet och poängterade att den var mycket god.
Nu får vi se om hon fattar piken...
Svar från Lena Holm 2015-07-05 21:57
Tack Bengt,
den här kakan kan du sno ihop själv och ha som överraskning när din dotter kommer på besök. Den du åt hade legat i frysen i ett par månader. Tack för en härlig dag.
Hälsningar Lena
En blogg med vackra glada bilder och dessutom med ett hyllat kakrecept...kan det bli bättre? :)
Min yngsta fyller 20 på onsdag...kanske ett recept som kan passa till kvällens fika??? verkar inte så svårt...?
Svar från Lena Holm 2015-07-05 21:55
Tack Lena,
den kakan passar nog helt perfekt till ett sådant tillfälle. Om du sätter till lite havregryn och skär kakan i smala längder kan du kalla det för "power bars" :-) Skämt å sido så tror jag faktiskt att den skulle passa. Du får många bitar och det går att servera den med olika tillbehör som t ex syrliga bär och/eller grädde. Den är hur lätt som helst att göra. Jag hatar att baka men just den här kakan snor jag ihop ibland för den är bra att ha hemma, i frysen i lagom stora bitar.
Hälsningar Lena
Så härligt det ser ut. Näckrosbilderna är fantastiska // Mats
Svar från Lena Holm 2015-07-05 21:50
Tack Mats,
de blev helt OK trots att omständigheterna inte var de lättaste. Sällskapet var dock toppen hela dagen.
Hälsningar Lena
Hmm, jäkligt mycket naturprodukter i den kakan du:) Men jag inser att den smakar:) Kul att ni fick trevligt tillsammans alla.
Svar från Lena Holm 2015-07-05 21:49
Tack Ingemar,
den kakan har räddat dagen för åtskilliga frusna, halvblöta unga dykelever som inte har haft vett att packa en ordentlig matsäck. Det var en toppendag!
Hälsningar Lena
Lupiner vid vägens kant, tycker jag är så vackert. Stannade och fotade det en gång men råkade stanna just vid ett ställverk och fick plötsligt en vakt bakom ryggen som undrade vad jag gjorde. Hade inte sett något mer än blommorna så jag blev något förvånad, men han fick se mina bilder och de blev godkända.
Trevligt såg ni ut att ha i sommarvärmen och nog verkade det vara en intressant vägg det där.
Näckrosor under vattnet har jag inte sett på bild förr, vackert blev det.
Kakan lät mycket god.
Svar från Lena Holm 2015-07-06 20:20
Tack Margareta,¨
lupiner längs vägen är mycket svåra att motstå tycker jag. Enstaka busshållplatser har blivit min räddning. Det här blev en mycket lyckad tur och jag hoppas vi kan göra den igen nästa år.
Hälsningar Lena
Fin bildkavalkad med bilder både över och under ytan.
Visst är Sverige vackert !
Vet inte hur många gånger jag utbrast just "titta vad vackert det är" på resan till "vårt" Säfsen ( Dalarna ) förra veckan.
Ni ser ut att ha haft en härlig dag, fullt förståeligt med trevliga vänner i vacker miljö. Och så lite gofika på det.
Plus lite underhållning som du stod för. Verkar som om alla närvarande gillade att kolla på dig som som fisk :-)
ing-marie
Svar från Lena Holm 2015-07-06 20:22
Tack Ing-Marie,
det blev en lyckad dag och det var absolut värt resan. Om jag dessutom lyckades roa ett antal fotografer som inte badade så får det gå på "nöjeskontot". Jag hade hur kul som helst med näckrosorna.
Hälsningar Lena
Så roligt att se det fina resultatet av snorklandet! Fina vyer, gillar den med bilen lite extra. :-)
En toppendag var det, tack för sällskapet och receptet!
Svar från Lena Holm 2015-07-08 12:17
Tack själv Ewa,
visst var det en toppendag!
Hälsningar Lena