En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Kameratest vid min favoritpöl

Jag har inte riktigt haft möjlighet att testa vad min kamera (Canon 5D mark III) kan prestera med den nya mjukvaran som gör det möjligt att använda 2x extender till min 300 f/4. Testsession ett blev Råstasjön och fåglar som inte rör sej så mycket. Bilden ovan gick dock mycket snabbt för nötväckan slog sej ner på grenen och jag ryckte upp kameran. I dessa lägen märker man skillnad på autofokushastigheten....men den satt kvar och det blev dagens första bild, obeskuren (...och på gränsen till utbränd i det vita, men det är ju mitt fel ). ISO 1600, 1/80 s handhållet (jag hade väl lite tur...). 

Efter nötväckan mötte jag den här stiliga fågeln. Nu är det frågan....är detta en rörhöna eller har sothönan bruna kläder när den är tonåring ?

Här visar den upp sig ordentligt. Bakgrunden blir inte så lyckad med bländare 8, vilket är vad det blir med 2 x extender på nämnda objektiv.

Det fungerar bättre att fånga den i vattnet och jag vet att jag borde legat på mage här med underlaget medgav inte riktigt det...

Om det är en sothöna har den inte fått de typiska sothönsfötterna ännu.

De här är jag säkra på.

Den här också fast den ser helt annorlunda ut än när de är riktigt unga. Men sothönskycklingar i den här storleken simmar fortfarande med en förälder.

Jag hittade fler av de bruna fåglarna och den här tittade tillbaka på mej när jag började ta bilder.

En rejält beskuren bild men det är ändå handhållet med 600 mm, 1/1000 s, ISO 800.

Som om den tror att den är en Jacana, ger den sej iväg över näckrosbladen. Det var allt för denna gång.

Hälsningar Lena

Inlagt 2015-08-26 20:15 | Läst 4947 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej,
Underbart roliga bilder på en lättfotad fågel.
Ha det bra
Bob
Svar från Lena Holm 2015-08-28 16:30
Tack Bob,
jag tyckte den var riktigt cool när den gav sej iväg på bladen.
Hälsningar Lena
Vilken vacker nötväcka du fotat Tror att det är en ung rörhöna Har det kommit ny uppgradering till 5D mark lll Ha en skön torsdag : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2015-08-28 16:33
Tack Gert,
nötväckan var en lyckträff. Det är inte en ny uppdatering, det är bara jag som inte hänger med riktigt. Jag fick veta (av Brutus Ö av alla fotografer) att jag minsann skulle kunna köra 2x extender med mitt 300 f4, det var bara en fråga om att ha rätt mjukvara i kameran. Pinsamt men efter en uppgradering som fungerade det. Man kan dock inte flytta fokuspunkten, men man kan kanske inte få allt.
Hälsningar Lena
Finfina bilder, men det går väl ändå att ligga på mage på alla underlag? ;)
Svar från Lena Holm 2015-08-28 16:35
Tack Anders,
jo förvisso...men gäss och änder hade använt just denna plätt som toalett hela sommaren så det hade krävts skyddskläder eller ett helt liggunderlag, och det hade jag inte med mej på denna tur.
Hälsningar Lena
Vilken kul fågel.
Den tar härliga kliv
Marianne
Svar från Lena Holm 2015-08-28 16:36
Tack Marianne,
visst ser den härlig ut när den traskar runt på bladen.
Hälsningar Lena
Rackans fin bild på Nötväckan. De är snabba de där så det gäller att vara med, och det var du.
Svar från Lena Holm 2015-08-28 16:40
Tack Ingemar,
det var nog lite av en lyckträff. Bilden blev överexponerad och det var onödigt med tanke på den långa tiden kameran var inställd på. Jag hann dock inte korrigera det förrän den var borta. Steglitsarna i kommande blogg var dock värre.
Hälsningar Lena
Förbaskat fina fågelbilder! Och rörhönan ser lite festlig ut!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2015-08-28 16:41
Tack Björn,
rörhönan som plötsligt tittade rakt på mej tycker jag ser helskön ut. Hon hörde ljudet från kameran och tittade på mej under flera sekunder innan hon var helt säker på att jag var på tillräckligt långt avstånd.
Hälsningar Lena
Hej! Lena. Tror nog att dina 'bruna' ungfåglar är Rörhönor, i alla fall så är dina sista bilder en sådan, det är bara dom som har vitt i rumpan, se här: https://www.google.se/search?q=r%C3%B6rh%C3%B6na&biw=1280&bih=663&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMI0__dutnHxwIVhBEsCh1uKQdb
Dessutom har den antydan till lite röd näbb.. Trevligt!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2015-08-28 16:43
Tack Jan,
jag tror också på rörhönor men jag har inte sett så här många vid Råstasjön förut. Jag tror inte de häckar här alls, men däremot finns det väldigt gott om sothöns. Jag har dock fotat vuxna individer på vintern.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder!!!
Svar från Lena Holm 2015-08-28 16:44
Tack Lena,
alltid kul att du tittar in.
Hälsningar Lena
Det blev ju en hel knippe fina fågelbilder och den där rörhönan/sothönan har ju helt underbara fötter.
Satt ute på altanen på lunchen och såg att tallen intill var välbefolkad med fåglar, upptäckte att både trädkryparen och tofsmesen var här så jag gick in efter både kamera och stativ...vips var det helt tomt på fåglar. Inga linslusar där inte. Hoppas de kommer tillbaka.
Får njuta av dina fågelbilder istället.
Svar från Lena Holm 2015-08-28 16:48
Tack Margareta,
typiskt småfåglar att bete sej så där. har man inte kameran med sej ut kan man känna sej blåst. Jag har upplevt det många gånger. Igår svepte vad som troligen var en havsörn över vår tomt men utan dokumentation kan jag inte ens vara säker, stor var den i alla fall.
Hälsningar Lena
Kanonbra bilder med extender, men jag känner också igen mig i att man ibland känner av att autofokus blir långsammare. Min 100-400 med 1.4x extender hamnar också på f8 på min 7D Mark II, och då märker man dels att man har ett långsammare system och man kan inte ha ett lika stort utökat fokusområde.
Men som sagt, bra närbilder!
Ha det bra!
//Micke
Svar från Lena Holm 2015-08-28 16:50
Tack Mikael,
visst får man göra avkall på en del när man staplar extender på objektiven. De kan ju inte komma i närheten av prestandan hos t ex ett fast 600 mm objektiv. Men prislaggen och tyngden är ju också betydligt humanare.
Hälsningar Lena