En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Kameratest II, flygande fåglar

Jag ville också testa hur bra det går att fotografera flygande fåglar med kombinationen 300 f/4 + 2x extender på min 5D mark III. Var hittar man garanterat många flygande modeller, om inte vid Hjälstaviken. Här kommer några vitkindade in för landning...

Rakt framifrån är svårare än det ser ut. Om jag satte fokuspunkten direkt gick det ganska bra, men om jag tappade fokus var det bara att invänta nästa grupp med fåglar.

Stora fåglar ser lite omständiga ut när det ska landa. Inbromsning och landningsstället utfällt.

Ibland blir det skarpt och fint även i rörelse.

Ingemar, de här var minsann inte lätta ! Steglitsarna for runt som tättingar och det var mycket svårt att få någon av dem i fokus när de var i luften. När jag flyttat mej så jag var på rätt sida om taggtråden var förstås steglitsarna någon helt annan stans.

De här två poserade en kort stund på tråden. De ser nästan ut som kopior av varandra.

När jag kom fram till tornet såg det ut som att naturen bestod av olikfärgade remsor. Förstora gärna, det är mycket detaljer i denna bild för den som är intresserad.

Nu blev jag sugen att testa några panoreringar. Ca 1/30 s tycker jag ger en fin effekt.

Har man tur kan man få rätt skarpa huvuden.

Jag gillar att panorera över vattnet men ligger det för många fåglar på ytan blir de störande.

Ibland går det verkligen undan. Jag är ensam i tornet och kan experimentera i lugn och ro.

Plötsligt lättar en stor flock fåglar bakom mej. Masseffekten är alltid imponerande även om denna flock inte är så stor som den brukar kunna vara här.

De försvinner bort över vattnet och jag beslutar mej för att gå tillbaka till bilen. Tranor får jag invänta en annan kväll. Att använda en 2x extender känns som en chansning i vissa lägen, men det är också kul med lite mer brännvidd ibland, och den går fortfarande att handhålla länge.

Hälsningar Lena

Inlagt 2015-08-28 16:53 | Läst 4866 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fotografiskt fint fångade fritt flygande fåglar för fri hand. Fascinerande fina, fulländade friflyktbilder.
Svar från Lena Holm 2015-08-30 20:18
Tack J-O.
F är en helt fantastisk bokstav att börja med. Du får till det så på pricken !
Hälsningar Lena
Flera riktigt bra bilder här Lena. Gillar kopiorna och panoreringarna blev bra :) /Frode
Svar från Lena Holm 2015-08-30 20:19
Tack Frode,
man måste ju ut och öva och se vad grejerna går för.
Hälsningar Lena
Tycker dina panoreringar blev bra. Trotts att det är mängder med fåglar så är det inte alltid så lätt att få till det. Steglitserna lurade även oss ( jag och svärsonen, vi var där förra helgen ). Dom rör sig hela tiden och kommer man nära så drar dom sig undan i sista sekunden. Man är för det mesta ganska nöjd när man åker hem trotts allt.
Sten
Svar från Lena Holm 2015-08-30 20:20
Tack Sten,
steglitsarna var en prövning och det var ju inte enbart dessa jag var där för, så jag gav kanske upp för tidigt. Det finns ju ett helt gäng om man verkligen vill fånga dem på bild. Det finns ju så mycket annat, kan bara hålla med.
Hälsningar Lena
Jättefina fågelbilder och alrla mest tycker jag om senare bilderna där du panorerat, det blir mer levande i mina ögon! Kanske dags också för mig att göra en tur?/ Björn T
Svar från Lena Holm 2015-08-30 20:22
Tack Björn,
panoreringar kan bli rätt läckra men det krävs många försök och det blir många som går direkt i sopkorgen. Det är mycket fåglar vid Hjälsta nu så jag tycker du ska göra en tur. I solnedgången kommer det ofta stora mängder tranor.
Hälsningar Lena
Det är fina bilder på de vitkindade gässen som flyger Kameran fungera bra med 2 gånger extender Ha en trevlig helg : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2015-08-30 20:23
Tack Gert,
kameran blir lite seg men visst fungerar det över förväntan bra.
Hälsningar Lena
Kul inlägg. Trots alla fartiga bilder så fastnar jag bildmässigt för nr sex med de två stillasittande småfåglarna.

Mvh Tommy
Svar från Lena Holm 2015-08-30 20:23
Tack Tommy,
det är unga steglitsar. Inte så färggranna ännu.
Hälsningar Lena
Hej! Lena. Ser ut att bli bra bilder även med extendern, men det känns ibland som en extender begränsar en del, fast i rätt sammanhang och med bra ljus så är det ett bra komplement att ha med sig i en ficka.. Har själv en 1,4 x men använder det egentligen aldrig till min 80-400 mm, tycker nästan att det blir lika bra att förstora bilden från 400 mm än att använda extendern..

Fina bilder annars! I bild 7 till höger närmast bakom Tofsvipan som finns lite till vänster i bild, så ser jag en vadare med nån eller ett par ränder längs med hjässan, kan det vara en Myrsnäppa? I så fall en tämligen ovanlig vadare, har bara sett en handfull sådana genom åren, oftast på Tärnskär. Eller är det kanske en Enkelbeckasin, som är betydligt vanligare..? Kanske går att se på originalbilden?
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2015-08-30 20:29
Hej Jan,
jag har titta på originalbilden och den innehåller inte så mycket mer information. Det är antagligen inte en myrsnäppa utan jag tror mer på den vanligare enkelbeckasinen. Jag skall dock kolla artportalen för den dagen, kanske någon rapporterade en myrsnäppa.
Hälsningar Lena
ehrsa 2015-08-30 21:13
Tack för info, fin fågelbild i alla fall, med alla dessa arter!
Hälsn!
Foto fåglar som kommer flygande emot en är inte lätt, där har nog autofokusen stora problem. Stora fåglar ser 'bedrövliga' ut när de skall landa, men de gör sig ofta bra i bild då. Skönt att läsa att det inte bara är jag som har problem att få till en sådan där 'gudomlig' bild på Steglitsen:) Sköna bilder Lena, den tredje från slutet blir dagens favorit för mig. Den är ren och fin med härlig fartkänsla.
Svar från Lena Holm 2015-08-30 20:31
Tack Ingemar,
jag tänkte på dej när jag fick syn på steglitsarna. Jag måste ju ha någon bild med mej hem i alla fall, med de var verkligen luriga. Det här var ju mest en testrunda så jag hade nog kunnat ägna dem mer tid men jag ville ha lite större fåglar också.
Hälsningar Lena
Härliga bilder - flygande fåglar är svårt. Gillar panoreringarna, gav inspiration!
Hälsningar//GöranR
Svar från Lena Holm 2015-08-30 20:31
Tack Göran,
flygande fåglar är alltid en utmaning.
Hälsningar Lena
Många kanonbilder Lena! Håller med om att extendern gör att man missar en del bilder, men istället kommer man ju nära. Man får ge och ta och rikta in sig på vad man vill fota för stunden när man väljer extrender eller inte. Men ibland är det riktigt trevligt att komma nära som sagt. Grymt bra panoreringar!
Ha det fint!
//Micke
Svar från Lena Holm 2015-08-30 20:33
Tack Mikael,
kul att du gillar mina panoreringar. Det är ofta en kompromiss när man är ute och fotar och även med dyrare objektiv hamnar man nog i det dilemmat.
Hälsningar Lena
Vad du kan mycket om teknik vilket säkert behövs som fågelfotograf har jag förstått.
Intressant få se alla dina fåglar du visar denna gång.
Som du vet tycker jag mycket om fåglar även om jag inte tar bilder på dessa.
Har läst din blogg om ringmärkning också.
En upplevelse i sig förstår jag. Tänk att bli vägd på det viset.
Ha nu en vilsam skön söndag
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2015-08-30 20:35
Tack Gun-Inger,
jag tror att ringmärkningen var något som även en icke-fågelfantast kunde uppskatta. Bara man är intresserad av djur och natur räcker nog för att förstå det fina med ringmärkning och datainsamlingen kring.
Hälsningar Lena