En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

14/100 Dykkurs

Ikväll har jag haft lektion i "säker dykning" för ett gäng som går grundkurs i sportdykning. En aspekt som berördes var att sköta om sin utrustning och serva den regelbundet. Det här är en viktig detalj för dykare. Just denna har varit med mej i 12 år nu och jag köpte den begagnad. Min sambo servar den årligen.

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-03-14 22:11 | Läst 2943 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Bra livförsäkring kan jag tänka!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2016-03-15 07:39
Ja, för säkerhets skull dyker jag med två separata regulatorer.
Hälsningar Lena
Visst är det viktigt att regulatorn är i toppskick, absolut! Själv har jag alltid dykt med Interspiros prylar, både i det militära och senare under 26 år i mitt tidigare yrke, tror aldrig att något egentligen har krånglat, men prylarna sköttes också minutiöst! Någon okontrollerad fri uppstigning vill man ju inte behöva göra.. Men 'kontrollerad' fri uppstigning i Dyktanken i Karlskrona från 18 m djup, det har jag gjort ett antal gånger, och det är riktigt trevligt! Men det var med både Dykläkare och tryckkammare beredda..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2016-03-15 07:47
Hej Jan,
kul att du nämner dyktanken för våra elever fick se ett klipp från Youtube där några ubåtsrekryter gör fri uppstigning i tanken. Jag har gjort det i skarpt läge från 28 m så jag vet att det fungerar alldeles utmärkt. Det var regulatorn som var felaktigt servad och frös i stängt läge. Sedan friflödade parkamratens regulator när vi var två som andades genom den. Vattentemperaturen var 1 grad I Stockholm skärgård den dagen och vi dök på ett vrak som heter Tyr (som jag tror är bärgad).
Hälsningar Lena
ehrsa 2016-03-15 10:44
Jag har också sett (live) när ubåtsbesättningar gör fri uppstigning, men det var där på plats. Det ser rätt häftigt ut! När jag gjorde fri uppstigning för första gången så var det i lumpen, sedan har jag också gjort det i mitt förra yrke som brandman/räddningsdykare. Då gör man det ett flertal gånger med början från bara 3m och sist ett par gånger från 18m djup. Det är en rätt konstig känsla, när man känner att man släpper ut en massa luft (mest på slutet), och ändå har man nästan fulla lungor när man kommer till ytan.. Dessutom så håller dyktanken 37° värme.. riktigt behagligt! Vid ett 'repmöte' i det militära en gång i slutet på 70-talet så var vi tre personer som fick låna dyktanken en hel dag! Vi hade inte tanken för att göra fria uppstigningar i, utan bara som en 'bassäng' att öva fridykning och vanlig dykning med luftapparat i. Det finns ju ett par luftfyllda nischer på väg ner till 18m, där man kunde gå in i och snacka med varann, men bara när man dök med apparat, inte vid fridykning då blir det en fri uppstigning för att nå ytan.. Det var kul också att se att man lätt kunde fridyka ner till 18m under de här optimala förhållandena.. men det var då det.. :-)

Vad skönt att det gick bra för dig med den fria uppstigningen, låter som du gjorde allt rätt! Fri uppstigning är ju annars en metod att rädda sig som t.o.m. kan kännas behaglig när den går bra, men man måste ge akt på ev. dykarsjuka en tid efter, beroende på hur länge man var nere och hur djupt man var nere så klart. Nu för tiden kör man ju mycket med syrgasandning som förebyggande efter en incident. Hade själv en arbetskollega som fick tecken på dykarsjuka vid övningsdykning ute på Korsö (nära Sandhamn), en kväll när vi hade en föreläsning av en dykläkare.. Han blev likblek och mådde lite illa, han fick endast syrgasbehandling då i några timmar och mådde sedan bra! Han och hans parkamrat hade dykt med en 'dykdator' då, som gärna 'maxar' dyktiderna så att marginalerna minskar jämfört med de tabeller som finns. Den här killen hade inte gjort några fel, det var bara det han som individ, med sin kroppssammansättning inte klarade av att 'maxa' expositionstiderna, vi kom fram till att han råkat ut för detta även tidigare men inte insett det..

Utrustningen är som sagt viktig! Jag har varit med ett flertal gånger och letat efter försvunna sportdykare, och när dom sedan hittats (det är inte alltid) och polisutredningen blivit klar så fick vi ofta ta del av den från den ansvarige polisen. Det var väldigt intressant att få höra vad man kommit fram till vid de dykolyckor där det gått illa! Ofta är det 'handhavandefel', och panik när det är orutinerade dykare som råkar illa ut, ibland medicinska orsaker hjärtinfarkt t.e.x. Hos rutinerade dykare så kan det ofta vara tekniska fel, där man själ 'pillat' med det tekniska.. Minns två dykare som försvann i Mälaren vid Lövsta bortom Hässelby, vid en brant klippa. Jag och mina arbetskamrater var där först och letade, men det var djupare än 40m och djupare än så dyker egentligen inte räddningstjänsten. Några dagar senare så gjorde man ändå ett nytt 'specialförsök' att hitta dom, och det gjorde man. Dom låg på 52m djup. Efter polisutredningen så visade det sig att en av dykarna hade mixtrat med en regulator och satt dit en bricka någonstans i regulatorn med ett lite för litet hål i, som gjorde att allt fungerade bra ner till c:a 45m djup, men djupare än så så tog luftförsörjningen tvärstopp.. Och den situationen kunde dom två tydligen inte hantera.. En hel del djupberusning förvärrade nog det hela.. Själv har jag varit nere på 100m djup med luftandning.. i Tryckkammare! Det var på Karolinska institutet där man undersökte just djupberusningens effekter.. Det var kul! Berusningen var massiv!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2016-03-15 18:38
Kul att läsa din långa berättelse. Jag har provat 50 m i tryckkammare med luft (på kurs) och det var ju hejdlöst roligt. Tänk att man skrattar så tårarna rinner och sen går det bara plötsligt över när man vänder uppåt igen. Jag har dykt 43 m på luft, också på kurs, när två instruktörer med trimix övervakade oss. Vi var ett väl sammansvetsat gäng som hade övat olika signaler och hade bestämda roller/uppgifter under dyket. På 43 meter havererade all kommunikation mellan oss och det vi skulle göra var som bortblåst, men vi höll ihop gruppen och påbörjade uppstigning efter överenskomna 7 minuter. Lite rutin fanns det sålunda kvar i den luddiga hjärnan.
Hälsningar Lena
ehrsa 2016-03-15 19:27
He he, känner igen det där.. men det är också olika hur mycket man påverkas från gång till gång, beroende på 'dagsformen' på något sätt.. Men du kan ju tänka dig berusningen på 100 m.. Expositionstiden var 20 minuter på 100 m och sedan gick vi till 75 m, och därefter 50 m. Jag fick göra en typ av 'Tv-spelsuppgifter' med en joystick på de olika djupen, uppgifter som jag övat rätt mycket på vid 'ytan', sedan jämförde man med hur rätt/fel man gjorde, och hur lång tid det tog att göra uppgifterna vid de olika djupen. Skillnaden var markant, så pass klar var jag ändå i huvet.. men jag har inga 'siffror' på det hela! Men något jag minns var hur 'tjock' luften var! På 100 m djup är den 11 x tätare än här på ytan, och det var verkligen trögt att andas in och ut den luften.. Och drog man handen med utspärrade fingrar lite snabbt genom luften så kändes det nästan som att dra handen i något mellanting mellan luft och vatten.. fascinerande! Hela proceduren i tryckkammare tog drygt 5 timmar, med syrgasandning på slutet för att snabbare få ut kvävet. Men allt är historia nu.. :-)
Hälsn!
Så spännande gå denna kurs.
Jag skulle kunna vilja lyssna på dig än om jag inte tänker dyka.
Helt klart måste det vara viktigt att ha grejor som fungerar till hundra procent.
Snart dags för dig att dyka kanske.
sov gott
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2016-03-15 07:49
Tack Gun-Inger,
som tur är har jag en sambo som är duktig på att serva dessa saker. Det blir nog ingen dykning förrän det blir varmare i vattnet. Om de inte vill att jag ska dyka med eleverna I poolen.
Hälsningar Lena
Brukar ofta tycka som Björn men fundera lite över vem livförsäkringen gynnar om något skulle krångla ;-)

Hur omfattande är en grundkurs i sportdykning, timmar och ca pris. Finns det en åldersgräns eller kan pensionärer med tveksamt omdöme gå en?
Svar från Lena Holm 2016-03-15 07:54
Hej,
en kurs hos oss sträcker sej över en termin med 6x1,5 timme teori, godkänd HLR kurs, 12 bassängpass (ca 2 timmar) och fyra dagar utomhusdykning i torrdräkt. Om jag minns rätt är priset ca 5000 kr och då ingår all utrustning utom mask, snorkel och fenor. Det går bra att vara pensioner bara du är i någorlunda god form, kan simma och kan uppvisa ett läkarintyg på att du är frisk. Det finns kortare kurser.
Hälsningar Lena
Du får se till att hålla dig väl med sambon!? ;)
Svar från Lena Holm 2016-03-15 18:28
Ja, det är nog bäst så. Det gör jag t ex med att se till att vi får med oss matsäck när vi är ute och dyker.
Hälsningar Lena