En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Konst och vetenskapsstaden i Valencia

Arkitekten Santiago Calatrava, som ritade Turning Torso, är från Valencia och har sannerligen satt sin prägel på staden. Bland hans verk i Valencia återfinns en bro över den omdirigerade floden Turia som i folkmun kallas Calatravabron, då det var ett av hans första verk. Den blå byggnaden bakom bron är en kongresshall som heter Ágora,  också ett verk av Calatrava.

Det som närmast ser ut som en stor harpa är en del av bron. Calatravabron ligger mitt i ett gigantiskt komplex med futuristiska byggnader som heter Konst och vetenskapsstaden, "Ciutat de les Arts i les Ciències", där de flesta är utformade av Calatrava.

På höger sida i denna bild kan man se delar av vetenskapsmuseet "Museu de les Ciències Pricep Felipe". Stora vattensspeglar omger byggnaderna på båda sidor.

Ett gäng skolbarn är på väg in på museet.

På museets gavel kan man stå och prata med varandra. Fredrik står längst bort i denna bild och pratade i vanlig samtalston med mej när jag tog denna bild. Calatrava hade koll på akustiken.....När Fredrik gick fram ock ställde sej precis halvvägs till mej, mittemot den ovala utbyggnaden, kunde jag inte ens höra när han skrek till mej.

Museet ur en annan vinkel.

Byggnaderna och vattenspeglarna inbjöd till fotografering och dessa tjejer turades om att sitta modell och ta bilder.

Här kan man se IMAX-biografen Hemisfèric till höger och bakom den skymtar operahuset.  Hela komplexet byggdes mellan 1991 till 2004. Det placerades i stadens östra del, nära kusten och havet, på floden Turias torrlagda bädd. Calatrava fick kritik för den stora kostnaden för bygget då såväl regionen som landet i stort befann sej i en tid av omfattande besparingar.

Operahuset Palau de les Arts Reina Sofia är verkligen spektakulärt och fick oss båda att associera till rymdskepp/rymdbas av lite äldre modell, typ Månbas Alpha för de som minns...

Cykel och gångbro över vattnet. Det fanns gott om cykeluthyrare i Valencia och man kunde även få en guide med på turen. Vi mötte flera sådana gäng denna dag.

Operahusets kommandobrygga...

En trappa upp ser operahuset ut så här. Man har förankrat det väl så det kan inte bara dra iväg ut i rymden....

Trapporna vid komplexet var inte heller helt normala...Att det är så öde på många bilder berodde nog mest på att det var vardag och långt ifrån turistsäsong.

Jag gillade dessa två i trappan så ni får en bild till.

Hela detta komplex inbjöd verkligen till fotografering och vi hade båda rätt kul trots att ingen av oss i vanliga fall fotograferar arkitektur. Vädret varierade oerhört under några timmar, från helt mulet till strålande sol.

Operahuset låg i den ena änden av komplexet och längts bort i den andra änden låg det stora oceanografiska museet l'Oceanogràfic, som är ett av Europas största. Det är uppdelat i sektioner efter den fauna som återfinns i vår planets största hav.

Byggnaderna som hör till oceaneografiska museet är dock inte ritade av Calatrava utan av en arkitekt som hette Félix Candela. Det här stället besökte vi en annan dag och jag återkommer till det.

Hälsningar Lena

 

Inlagt 2016-04-27 17:07 | Läst 4810 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Vilken arkitektur. Där hade jag trivts med att gå runt med kameran. Snygga bilder.
Svar från Lena Holm 2016-04-27 18:45
Tack Ingela,
jag kan tänka mej att du hade gillat detta. Här blev ju t o m jag inspirerad av husen.
Hälsningar Lena
Mycket intressant med alla de stora fina byggnader Det hade varit trevligt att fota där så hade de blivit många fina bilder Du har många fina bilder snyggt fotat Ha en skön kväll : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2016-04-27 18:44
Tack Gert,
det var roligt att gå runt här och experimentera med kameran. Byggnaderna inbjuder till det.
Hälsningar Lena
O, vilka häftiga byggnader
Där förstår jag att du trivdes, det finns väl hur mycket som helst att fota.
Marianne
Svar från Lena Holm 2016-04-27 18:43
Tack Marianne,
här fanns det minsann roliga motiv för alla smaker. Jag fotar sällan byggnader men det här var häftigt.
Hälsningar Lena
Santiago Calatrava tycker jag är en mycket spännande och okonventionell arkitekt...och du har fångat jättefina bilder, kul att få se.
Och skönt att få knalla omkring på sådana här turistställen innan säsongen.
Svar från Lena Holm 2016-04-27 18:42
Tack Lena,
det var roligt att gå omkring här och man kan inte låta bli att inspireras av de udda formerna och allt vatten. Det var underbart att det var så folktomt.
Hälsningar Lena
Det där är riktigt häftigt! Du har fångat de speciella byggnaderna väl. Jag har varit på snabbvisit i mörker med kompaktkamera, så jag skulle vilja komma tillbaka. En fundering - du har inte övervägt att göra några bilder i svartvitt? Jag tror det skulle passa motiven utmärkt.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2016-04-27 19:04
Tack Bjarne,
det hade varit kul att åka dit även i mörker men vi hade inte något stativ med på resan så det hade inte blivit så värst mycket. Visst har jag funderat på svartvitt och jag har gjort några test av operahuset, men tänkte inte på dessa bilder när jag la ut dem för de ligger på "resedatorn".
Hälsningar Lena
Svar från Lena Holm 2016-04-27 19:54
Jag bytte ut ett par bilder till svartvitt, jag borde ha tänkt på det. Tack.
Hälsningar Lena
Bjarne 2016-04-27 21:14
Kul att du också tyckte det var en bra idé! Det blev läckert med några svartvita. Särskild den med broarna tycker jag blev mycket fin.
Hälsningar, Bjarne
Meget imponerende arkitektur og lige så imponerende billeder Lena.
Jeg kommer til at tænke på vores egen danske arkitekt Jørn Utzon og operahuset i Sydney. En anden stil, men lige så kompromisløst og dyrt.
Hilsen fra Erik.
PS: glæder mig til at se billederne fra oceaneografiska museet.
Svar från Lena Holm 2016-04-27 21:15
Tack Erik,
kul att läsa dina tankar för jag tänkte precis samma sak när jag såg detta. Operahuset i Sydney. Jag kan visserligen inte arkitektens namn men jag visste att han var skandinav och jag tror att kakelplattorna som man täckt huset med kommer från Sverige. Oceanografiska kommer i morgon om jag hinner.
Hälsningar Lena
Häftiga bilder på otroliga byggnader.
Har inte varit så intresserad av arkitektur förut, men med resorna så har även det intresset väckts.
Finns så många speciella hus och byggnader och de här var verkligen speciella.
Kul att skolbarnen kom de passade bra in i bilden där.