En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Resan till Pyramiden med blåsorkester och BBC

De av er som följt Margaretas blogg känner till att Pyramiden är en övergiven rysk gruvstad på Svalbard som man kan besöka. Vi hade bokat en heldagstur med båt till Pyramiden. Med Langoysund tar resan ca 10 timmar och vädrets makter var sannerligen på vår sida denna dag. Det var soldis och helt stilla när vi klev ombord på morgonen. Lägg märke till killen med bastuban och han med den stora trumman bakom...

Vår guide, som var född och uppvuxen på Svalbard, inledde med att 1) fråga om någon var rädd för hundar? 2) Om någon inte ville inte ville blir filmad av BBC så skulle man säga till, 3) Demonstrera hur man sätter på sej en överlevnadsdräkt, "one size fits all".  

BBC World var ombord och filmade för ett projekt som hette BBC Worldwide, det fanns anslag på engelska och norska ombord på båten om att man kunde be om att inte bli filmad. Trumman i förgrunden fick vi ingen förklaring till ännu...

Båten hade sin egen hund, en polarhund som inte drog pulka utan tjänstgjorde till sjöss istället. Den var mycket trevlig och snäll bland folk.

Vi gick ut genom Adventfjorden och det storslagna landskapet öppnade sig för oss. Det var helt stilla och det kändes knappt att vi var på en båt.

Först trodde vi att den smått excentriske engelsmannen med de gamla analoga kamerorna hörde till gänget från BBC, men det gjorde han inte. Men en erfaren upptäcksresande var han i alla fall och pillade in film i vad jag tror är en kamera för panoramabilder. Kanske någon här på FS vet mer.

När vi nu var ute på havet fick vi möta stormfåglarna på nära håll. De följde vår båt och kom ibland väldigt nära. Solen kom fram allt oftare, vilket gav både önskade och oönskade effekter i bilderna.

Vi passerade sakta en fågelberg med spetsbergsgrisslor.

De behöver inte så stor ytan för att häcka. Bergväggen skiftade i färg från ljus till mörk beroende på var det kunde sitta fåglar och inte.

Jag blev överförtjust då jag plötsligt fick syn på två lunnefåglar framför båten. Solljuset var skarpt och fåglarna dök när de tyckte den stora båten kom för nära. Men wow i alla fall tyckte jag, har man sett två lunnefåglar måste det ju finnas fler...

Vi stävade vidare i ett lagom stillsamt tempo (7-9 knop skulle jag tro) och vi stod hela tiden kvar på däck fast man kunde gå inomhus. Men vem går in när det ser ut så här ?!

Solen strålade och man kunde t o m känna att den värmde lite.

Man kan åka till Pyramiden med en snabbgående båt också, då är det en halvdagstur. Vi konstaterade att de som valt det alternativet hade begått ett misstag denna dag.

Jag riktade mitt tele upp mot bergssidan och då såg det ut så här. Fågeln som man kan skymta är en spetsbergsgås (den kom närmare lite senare).  

När vi varit ute drygt två timmar och hade det riktigt mysigt tände personalen grillen på däck. Det ska bli grillat till lunch. Hunden håller koll, han vet vad som vankas.

Vi kom snart in mot en glaciär, Nordensköldbreen, och de håvade upp glaciäris i en korg ombord.

Vår guide pratade om isen och hur den bildas, hur gamla glaciärer är etc.

Det serverades också en liten whisky med glaciäris (eller cola) för den som ville prova. Vi hade ju gjort detta förut i Alaska men whiskyn satt väldigt fint ändå precis före lunch.

Besättningen var övervägande thailändsk och det var thailändska dofter som spred sej när de började lägga kött på grillen. Revbensspjällen var förkokta i en utsökt lag och blev helt perfekta efter en kort stund på grillen. Det serverades också foliebakad lax (viltfångad), ris, sallad, bröd, extra såser etc. Det fanns bara en tveksamhet... köttet i den blå lådan. Det var val...fångad i Norge. Det var förstås valfritt att avstå...

Proppmätta efter en fantastisk lunch började vi närma oss Pyramiden. Landskapet hade återigen förändrats...man står bara på däck och gapar.

Jag sneglade på displayen i kameran,... går det att avbilda detta på ett sätt som faktiskt visar hur vackert det är ?...

När vi stillsamt glider fram över det blanka vattnet mot Pyramidens hamn händer plötsligt detta. Elva medlemmar av "Brazzbanditen", hemmahörande i Leipzig och på besök hos en av bandmedlemmarna som studerade i Longyearbyen, plockade fram sina instrument.

Vilket drag !!! Musiken var medryckande och det var svårt att stå still. De blandade egna och välkända låtar t o m ett känt norskt nummer från den gamla gruppen Aha.

Det här hade man aldrig haft ombord på Langoysund förut och musiken hördes förstås in till Pyramiden, där vår förvånade ryska guide snart skulle möta upp med oss.  

Vi närmade oss den öde spökstaden och det får jag återkomma till i nästa inlägg.

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-06-11 14:29 | Läst 3140 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fantastisk, underbar resa ser det ut som. Och grillat revbensspjäll som grädde på moset. Har pilkat på Barents hav, och visst är det vackert där! Men där blev det torsk och potatis kokt i havsvatten.
Svar från Lena Holm 2016-06-12 16:50
Tack Stefan,
jag kan tänka mej att den torsken inte smakade helt fel heller. Omgivningarna gör mycket för en måltid. På denna resa var jag mest imponerad av att man lyckades få varm, vällagad lunch till så många på ett så effektivt sätt.
Hälsningar Lena
Så storslaget och vackert med väldigt fina bilder, måste ha en fantastisk upplevelse!!
Och inga djur fanns väl kvar att se när blåsorkestern gjort sitt...
Hälsn Anne-Sophie
Svar från Lena Holm 2016-06-12 16:53
Tack Anne-Sophie,
det var en fantastiskt resa och vi hade ju inte heller en aning om att vi skulle komma tillbaka hit. Det var en nödlösning i dåligt väder men inte alls dåligt på något sätt. Därför kan jag också intyga att de djur som uppehöll sej vid Pyramiden inte tycktes ta till flykten pga musiken. Vi såg samma djurliv vid båda besöken.
Hälsningar Lena
Vilken resa, dit vill jag också åka ;) Och vilka härliga bilder, särskilt stormfåglarna. Häftigt!
//GöranR
Svar från Lena Holm 2016-06-12 16:55
Tack Göran,
det är ganska enkelt. Boka en tur och returbiljett till Longyearbyen när strejken är över och kolla sedan på Henningens Transport och Guiding. Stäm av med de olika vädertjänsterna för bästa resultat. Bara att åka :-)
Hälsningar Lena
Hur vackert som helst! Vilket stilla väder.. Fint med 'alkorna' också!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2016-06-12 16:59
Tack Jan,
det var en mycket fin dag. Förklara gärna det där med "alkorna", enligt min fågelbok och vad jag kan se på bilderna är det spetsbergsgrissla och möjligen någon enstaka alkekung. Enlig boken finns det bara ett fåtal "Alke" som också heter Tordmule på svenska.
Hälsningar Lena
ehrsa 2016-06-12 18:56
Hej! Inget konstigt eller avancerat med 'alkor', alkfåglar är väl nästan samma namn, ett samlingsnamn för dessa olika grisslor, lunnar och alkekungar, tordmular.. kommer inte på fler nu.. Det går att grotta ner sig mer i detta angående 'fågelfamilj' och 'underarter'.. men för mig så är dessa fåglar alkor, eller alkfåglar!
Hälsn!
Vilken fantastisk tur det ser ut att ha varit! Bilderna på grissle-klippan är härliga. Jag gillar också särskilt bilden som kommer strax efter med solblänket och berget med snö på.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2016-06-12 17:00
Tack Bjarne,
det var en väldigt fin resa och vi hade tur med allt känns det som.
Hälsningar Lena
Härligt att ni åkte ut till Pyramiden, när vi var upp förra året var vi inte dit, såg det bara på håll så det är sex år sedan jag var där så det ska bli kul att få se hur det ser ut nu. Din resa dit ut ser ut som den varit riktigt trevlig med både filmteam och underhållning. Vill minnas att även vi fick god mat, så jag antar att det var riktigt gott.
Vackert är det och du har lyckats alldeles utmärkt med att förmedla känslan.
Svar från Lena Holm 2016-06-12 17:01
Tack Margareta,
vi hade verkligen tur med denna utfärd för allt stämde perfekt. Vi tyckte dock att tiden vid Pyramiden var lite för kort men dåligt väder gjorde att vi kom tillbaka till denna plats senare i veckan så det gjorde inget.
Hälsningar Lena
Oh, vilket härligt väder ni fick. Perfekt för att få vackra bilder och det har du verkligen lyckats med.
Jättefint !
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2016-06-12 17:02
Tack Ing-Marie,
det var en superlyckad utfärd.
Hälsningar Lena
Spännande :) Härliga bilder och text. /Frode
Svar från Lena Holm 2016-06-12 17:03
Tack Frode,
vi hade verkligen tur med denna utfärd för allt var strålande.
Hälsningar Lena
O, vilka härliga bilder och lite bonus fick ni också i form av en hel orkester
// Marianne
Svar från Lena Holm 2016-06-12 17:03
Tack Marianne,
det var en riktigt fin resa och vi hade tur med både väder och ressällskap.
Hälsningar Lena
Fantastisk resa - fantastiska landskap - fantastisk upplevelse och fantastiska bilder!
Det kan vi inte "slå" (tävla med) här i Roskilde Fjord :-)
Ser fram emot mer.
Hälsningar från Erik / DK
Svar från Lena Holm 2016-06-12 17:05
Tack Erik,
den här gången hade vi verkligen tur med såväl resa som sällskap och väder. Det var en fantastisk dag.
Hälsningar Lena