En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Vi valde växthuset framför forsränningen

Bor man i eller i närheten av Uppsala kan man ju alltid bege sej in till staden sista april och bevittna Valborgsfirandet med forsränning och allt annat festligt (inklusive nedskräpning & berusade studenter). Vi valde bort det, i år igen. Istället blev det tomatplantering.

Det är våra egna plantor och de har stått ute i växthuset några veckor redan, med frostvakt. Kylan och tillgången på ljus har gjort plantorna kraftiga och det var hög tid att plantera om dem.

Det finns en del att göra här i synnerhet som vi vill använda växthuset att sitta i och även servera middag i på våren.

Red Canary är en av mina favorittomater och den har redan små blommor. Det är en tidig dvärgsort som inte blir mer än en halvmeter hög. Söta röda körsbärstomater som brukar vara de första som blir färdiga.  

Chilega är en också en tidig sort men den ger dessutom tomater hela sommaren till långt in på hösten. Små söta röda tomater i stora klasar. Den här blir dock stor och hög. Det brukar hänga tomater under växthustaket.

Bifftomaten Brandywine har också blommor. Det här är en gammal sort som ger stora matiga tomater med underbar smak. Vi har haft tomater som vägt över 500 g och den blir perfekt skivad som tomatsallad med god olivolja, salt och peppar. Jag ser fram emot att skörda den första...

Lite annat finns det förstås också. Mina två perlargonsticklingar som jag fick i födelsedagspresent. Det ska bli intressant att se vad det blir av dem. Sedan har jag inte kunnat motstå att köpa några som redan blommar.

Här är de stora tomatplantorna på plats och bevattningen testas. De får också all näring via vattnet. Det är betydligt lättare att resa bort när så mycket som möjligt är automatbevattnat och roligare att pyssla i växthuset när man inte behöver kånka runt så mycket vatten.

Hälsningar Lena

Inlagt 2017-04-30 13:57 | Läst 2914 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vilken bra bevattning det finns som jag aldrig sett.
Det blir många goda tomater där
Nu för tiden trivs vi bäst hemma själv är vi.
Ha mysig helg på er
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2017-04-30 17:03
Tack Gun-Inger,
vi är också ofta hemma på helgerna och trivs bäst med det. Ikväll tänder vi grillen och sitter antagligen ute i växthuset och äter middag för första gången i år.
Hälsningar Lena
Ser mysigt ut där i ert växthus.
Vi har en inglasad balkong, det kan nog bli lite växter där snart.
Vi har haft lite mycket annat att göra så den har inte blivit prioriterad.
Svar från Lena Holm 2017-04-30 17:32
Tack Bengt,
i så fall kan jag rekommendera Red Canary till nästa år :-) Du kan få frön av mej.
Hälsningar Lena
Meget fin og instruktiv reportage Lena.
Mvh. Erik.
Svar från Lena Holm 2017-04-30 19:47
Tack Erik,
vi har nu njutit av vår första middag i växthuset och det var precis så mysigt som det brukar vara. Det går bra att sitta där tills vi fått ut gurkorna, då blir det snabbt väldigt trångt.
Hälsningar Lena
Hemodlat är godast och nyttigast, det är ju färskt. Mitt växthus slutade som trädgårdsskjul, så jag gav bort det och byggde ett riktigt skjul. Odlar tomater under himlen, det fungerar söderöver. Förstår du måste ha växthus, säsongen blir alltför kort annars. När tomatplantor blir stora, krukodlas, och det är högsommar så måste de vattnas minst en gång per dag, så automatbevattning är en utmärkt lösning.
Svar från Lena Holm 2017-04-30 19:51
Tack Stefan,
min sambo som tycker om att experimentera kommer att ha tre tomatplantor utomhus i år. Samma plantor finns också i växthuset, så vi kan göra en seriös utvärdering :-) Bevattningen kommer att fungera på samma sätt så det ska bli riktigt intressant att se hur tomaterna trivs. Kanske Upplandsklimatet kan räcka till om andra faktorer är optimala. Det kommer garanterat en rapport om dessa tomater senare.
Hälsningar Lena
Låter som en bra prioritering ni gjort idag, skulle absolut ha gjort detsamma! Man känner sig väldigt nöjd när man har planerat lite inför kommande säsong, säger jag också med min lilla balkong..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2017-04-30 19:45
Tack Jan,
visst är det så. Fast vi kan köpa alla grönsaker vi vill ha (och det blir antagligen billigare) är det så himla mysigt att ha några plantor som växer. På en balkong anpassar man storleken på vad som växer men njutningen eller tillfredställelsen är den samma.
Hälsningar Lena
Klokt val av Valborgssysselsättning tycker jag. Ser ut att vara ett jättefint växthus och vet ju att ni kan vara borta längre perioder. Och bra bilder - det kommer inget annat från dig!/ Björn T
Våra plantor är på väg ut också. Skall bli gott när det finns grönsaker att plocka. Ha det gott!