En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

I de Västmanländska skogarna...

...vet man inte vad som kan hända. Vi parkerade våra bilar på en grusväg och klev ur. Det kunde finnas tjäder här...vi tittade oss omkring lite skeptiskt...."Där är den" sa plötsligt en man från Danmark som hunnit fått upp kikaren.

Vi försökte alla få syn på den fina tjädertuppen som rörde sej mellan de gamla granarna. Solljus och skarpa skuggor gjorde att den mörka fågel ömsom försvann mellan träden och ömsom glimtade till i vasst ljus. Den kom dock hela tiden närmare...

Vi blev nu upplysta om att de här tupparna faktiskt kan anfalla. Två tjejer gick direkt in i bilen och tyckte det var utmärkt att spana från ett öppet fönster.   

Den kom kluckande mot oss men i ganska maklig takt. Jag insåg dock att den började komma väldigt nära och vi backade undan längs grusvägen.

Nu gick den runt mellan våra bilar och spände sej...kluckade och knäppte.... 

Den vände om och jag tänkte att det är lugnt....den går nog in i skogen igen...

...men nej, det fortsatta komma mot oss...

...och kort efter denna bild kommer den farande med en väldig fart. Vi springer undan men en person faller på grusvägen och blir ett "givet offer".

En av våra danska besökare får tag i en stor gren och håller fågeln ifrån sej tills vår fallna person är på fötter igen. Det blev en skrapad armbåge och så var han lite besviken att ingen fotade honom när det hände. Vi hade annat för oss...

Tjejerna som valt att sitta i bilen hade dock filmat hela förloppet och han fick det actionfyllda tjädermötet på film. En spänstig snabb kille lockade in tjädern i skogen så att vi kunde återta våra bilar. Han fick sedan springa tillbaka med tjädern i hasorna. Det finns definitivt vilda djur i de Västmanländska skogarna.

Hälsningar Lena

PS. Jag hade hört att spelgalna tjädertuppar kan anfalla men tyckte att de verkade vara lite överdrivna berättelser...Nu vet jag, det var det inte.  

Inlagt 2018-05-21 17:08 | Läst 3367 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Ett annat exemplar som tyckte att inkräktarna skulle ta och sjappa:
https://www.youtube.com/watch?v=rUx8ZH2GJcs
Svar från Lena Holm 2018-05-21 17:53
Rätt roligt klipp. så går det när man kliver ur bilen :-)
Hälsningar Lena
Hej,
Fin serie av en galen tupp.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2018-05-22 21:20
Tack Bob,
ja nog var den galen allt :-)
Hälsningar Lena
Hej Lena - sikke et drama - fint fotograferet.
Mvh. Erik.
Svar från Lena Holm 2018-05-22 21:20
Tack Erik,
det blev lite mer drama än vi trodde från början.
Hälsningar Lena
Vilka härliga bilder på den vackra tuppen trevligt att se Jättefin serie Hälsningar Gert
Svar från Lena Holm 2018-05-22 21:21
Tack Gert,
kul att du gillar bilderna. Den kom onekligen nära och poserade villigt.
Hälsningar Lena
Med testosteron upp över öronen kan nog tuppen bli sån, att han gick rakt på är ju att utmana er. Snygg blev han på bild.
Svar från Lena Holm 2018-05-22 21:22
Tack Stefan,
ja han poserade onekligen mycket snyggt och hade nog kunnat hålla på hur länge som helst.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder, att det var så enkelt att fota tjäder, jag trodde man skulle sitta en natt i gömsle minst för det. Lätt bortsett från ett anfall då
Svar från Lena Holm 2018-05-22 21:23
Tack Peter,
ja det trodde jag också och det här blev förstås en överraskning. Den poserade ju framför oss och kunde nog ha hållit på hur länge som helst.
Hälsningar Lena
Det där har jag varit med om några gånger. Ibland vill dom hoppa upp på motorhuven vilket inte alltid är så trevligt. Blir lätt rivmärken. Det märkligaste mötet för min del är det som hände när vi var på väg till Muddus. Så fort den såg oss började den spela. Men uppträdde inte aggressivt, närmade vi oss gick den undan. Gick vi ifrån den kom den efter. Den höll ett konstant avstånd på ca:10 meter. Jag har bilderna på bloggen Juni 2016.
Sten
Svar från Lena Holm 2018-05-22 21:25
Tack Sten,
jag har ju hört och läst om hur det kan gå till men blev ändå förvånad att den betedde sej så pass aggressivt. Jag hade inte blivit förvånad om den gett sej på någon av bilarna.
Hälsningar Lena
Ja, Tjädertuppar får man se upp med! Har själv blivit biten i baken av en som jag inte hann undan, fick väl även nån dask av en vinge.. En kvinnlig bekant fick lite blodvite efter att blivit nypt i handen.. Det utspelade sig nere vid Lida straxt söder om Tullinge söder om Stockholm. Har bra analoga bilder på den så det är ett tag sen.. Den senaste tupp jag stött på var den som höll till vid Hedvig Eleonora kyrka vid Östermalms torg i en vecka, för ett par år sedan.. Den fångades in och flyttades, tror inte den var aggressiv heller, åtminstone var den inte det när jag var där och tittade på den! Det är rejäla fåglar i alla fall! Kul!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-05-22 21:26
Tack Jan,
ja visst var det kul att få se den och nu vet jag ju hur man ska agera om det skulle inträffa igen.
Hälsningar Lena
Bild 2 vinner på poäng!
Svar från Lena Holm 2018-05-22 21:26
Tack Ragnar,
den var fin där inne bland träden, där den ju också hör hemma.
Hälsningar Lena
Vilket roligt och intressant möte!
Fina bilder.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2018-05-22 21:27
Tack Johnny,
ja det var en upplevelse och inte något som jag räknat med.
Hälsningar Lena
Ojoj, kan de anfalla på det där sättet, hade jag ingen aning om! Fast du fick en del riktigt fina bilder också, särskilt nummer tre och fyra tycker jag!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2018-05-23 07:26
Tack Bjarne,
den hade inga som helst problem med att visa upp sej från sin finaste sida:-)
Hälsningar Lena