En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Villaträdgårdsjägaren

Alla våra grannar har katt. Totalt fem stycken. De blir väl omhändertagna och är inte störande på något sätt. De smyger mest runt husen och passar på varandra....eller sitter och lurpassar vid närmsta fågelmatning!

Fågelmat har dock en tendens att dra till sej möss och ibland även råttor, så jag kan se att katterna fyller en viss funktion. Men de är också väldigt intresserade av "våra" små bevingade vänner. Tack och lov verkar det inte som att de lyckas så ofta. En stor taggig häck och nät runt fågelmaten gör det antagligen svårt.

Fluffig och ack så oskyldig tittar den på mej (inte en av våra grannars katter).

För att i nästa ögonblick spana på småfåglarna som hoppar runt i toppen på en buske.

Den här katten blev störd av min närvaro men kunde inte riktigt släppa de små blåmesarna som satt där och såg så goda ut bland enbären. Än så länge är vi vänner och grannsämjan är god.

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-02-20 18:08 | Läst 2999 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina kattbilder!

Katterna tar rätt mycket fåglar per år. Som ringmärkare av fåglar får vi ofta återfynd(alltså att någon hittar en ringmärkt fågel) pga/tack vare katter.

Enligt en beräkning jag sett tas ca 10-15 miljoner fåglar per år i Sverige av katter, kommer i detta nu inte ihåg var jag sett uppgiften. Kan vara i någon fågeltidskrift.

Daniel
Svar från Lena Holm 2019-02-21 19:33
Tack Daniel,
jag säger bara OJ! om den siffran stämmer. De katter jag har runt huset är för långsamma och fixar inte en fågel om det inte är något fel på den, inte vad jag kunnat se hittills. Ett par av dem är också rätt ålderstigna och tycker nog mest att det är intressant att titta på fåglarna, men orkar inte jaga dem. Jag måste undersöka lite mer om det finns publicerade siffror. Åtminstone återfynden borde ju ge en uppfattning.
Hälsningar Lena
Bild två är en fullträff! Om du vet vem som äger katten så tycker jag att du ska visa bilden för dem.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Lena Holm 2019-02-21 19:34
Tack Thomas,
jag tror att jag vet vem det är och träffar jag dem ska jag fråga. Gillar den bilden själv också.
HÄlsningar Lena
Nony (som inte ens kan klättra i träd) har visat sig vara fena på att fånga fåglar. Till skillnad från de andra katterna käkar han dock upp de han fångar (bråkar knappt bli några fjädrar kvar).

Alla bilder är mycket bra, men tvåan är en klar favorit.
Svar från Lena Holm 2019-02-21 19:37
TAck Anders,
Nony brukar ha en väldigt bestämd blick om jag inte minns fel. Om sifforna stämmer som Daniel nämner kan det bli lite "jobbigt" med grannsämjan :-) Nu är flera av katterna lite ålderstigna och det är nog därför det inte verkar ta så många. De tillfällen jag sett så har fågel kommit undan med råge om den inte varit skadad.
Hälsningar Lena
Kattbild nummer 2 är min absoluta favorit! Toppenbild!

Hälsar
Eva
Svar från Lena Holm 2019-02-21 19:37
Tack Eva,
den gillar jag också.
Hälsningar Lena
Så'n tur att de inte lyckas så bra med fågeljakten! Möss är en annan sak, fast båda är levande varelser. Vi sätter ju olika värden på olika djur. Hundar och mygg till exempel. Tvåan är en helt underbar bild, med så vackra svartvita toner. Sista är också väldigt snygg och katten ser verkligen jagande ut!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2019-02-21 19:41
Tack BJarne,
ett par av katterna är lite ålderstigna och det räcker nog med att sitta och titta tror jag. VIsst är alla djur levande varelser och vi ser på dem på olika sätt. Utan mygg och andra insekter skulle dock många småfåglar dö. Samtidigt vill jag helst inte ha möss i garaget eller på vinden.
Hälsningar Lena
En katt är en katt är en katt. Det är känsligt med katter och grannsämja, katter tar mängder av småfågel ju. Fina kattporträtt blev det, så du fick nytta av den. Ser ut att ha norsk skogskatt i sig. En period var jag i Hammerfest, katterna i hamnen där var stora med lång päls, respektingivande exemplar av norsk skogskatt jag inte vågade närma mig.
Det blev fina kattbilder allesammans, sistan och förstan fångar kattsjälen.
Svar från Lena Holm 2019-02-21 19:46
Tack Stefan,
om siffrorna som Daniel anger stämmer kan det blir lite anstängt med grannsämjan. Tack och lov är ett par av katterna rätt gamla och jag har fått för mej att de nöjer sej med att sitta och titta. Det här var en extra pampig katt och den kunde nog jaga. Dock var den inte i min trädgård, än.
Hälsningar Lena
Fina bilder! Framför allt bild 2 fastnar jag för.
Bild 3 är rolig, nej jag har inget speciellt för mig :)

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2019-02-21 19:53
Tack Johnny,
katten var inte helt nöjd med att jag spanade på den.
Hälsningar Lena
Katter är speciella kloka djur som jag verkligen tycker mycket om att titta på så
ock dessa bilder där du gjort en så fin dokumentation där varje bild ger den andra men
katten blev nog lite besviken att du skulle vara där just när hen var så sugen på en liten mumsbit.
Jag önskar dig bra kväll fortsatt fin vecka
och katten önskar du kan hålla dig inomhus.
Hälsningar
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2019-02-21 19:48
Tack Gun-Inger,
jag följde denna katt med kameran ett tag och den gillade inte att jag kom för nära. Den ville smyga på småfåglarna och jag var ju så störande. Den har dock inte kommit för nära mina fåglar ännu.
HÄlsningar Lena
Jag hittade lite filmer av fåglar (med ljud) som är tänkta för att visa för katterna på teven, och det visade sig fungera alldeles utmärkt. Tre katter satt länge framför teven och tyckte livet var jobbigt. Nony försökte till och med hoppa på teven :D
Svar från Lena Holm 2019-02-21 19:43
Underbart! Jag har aldrig haft katt annat än "till låns" och trodde inte att de skulle bry sej om fåglar på TV. De är kanske inte fullt så coola och smarta som de ger intryck av.
Hälsningar Lena
Anders F. Eriksson 2019-02-21 19:51
Det är mycket sällan de bryr sig om teven, men när det blev fågelkvitter och fåglar blev de väldans intresserade.
Vilken trevlig berättelse! Precis som du har vi många katter runt om och då och då ligger det en hög fjädrar på marken, inte ofta dock, och trots allt. Aningen mer irriterande är väl dom andra högarna......Heller inget som hotar grannsämjan, spaden står alltid i närheten nånstans. Gillar kattbildrna, du har fångat jaktinstinkten och fokuseringen på objektet väldigt bra! Hälsningar/ Björn T