En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Say yes to the dress

Över helgen var vi på en kort visit hos min systerdotter och den här bilden är för att sätta er på kartan. Mannen som räcker upp fingret vinkar inte efter en taxi utan pekar på en stor klockstapel, Big Ben. Vi är alltså väldigt långt från Nordnorge, älgar och örnar. Just här var det dessutom packat med folk och den krypande trafiken körde hela tiden på "fel" sida. 

Titeln på blogginlägget kommer från en amerikansk realityserie där experter i en stor flashig butik i New York hjälper tjejer att välja brudklänning. Ofta deltar ett helt följe uppklädda, välsminkade kvinnor i olika åldrar t ex brudens mor, blivande brudtärnor, syskon, bästa vänner etc. Det är rätt hysteriska program och jag har bara sett brottstycken av detta (i USA), men nog för att förstå konceptet. Med både moster och mamma (på besök från Texas) på plats hade min systerdotter bokat tid i en butik med det senaste av vad London har att erbjuda inom detta område. Rose (ovan) var vår expert som skulle guida genom denna vita djungel av spets, tyll, pärlor och broderier.

Den blivande bruden börjar med titta och välja olika modeller bland utbudet av klänningar. Allt är vitt eller "nästan" vitt. Det här är inte alls så stort som i New York men butiken har två våningar och där finns klänningar av alla olika sorter. Dessa klänningar är bara för provning och storleken kan justeras något med knappnålar. Det gäller förstås att man är en storlek 12 (UK) eller mindre, vilket är ungefär en svensk 38. 

 

Mamma tittar på prislapparna...

Med ett antal utvalda klänningar på en ställning börjar själva provningen. Rose hjälper till med påklädning och att anpassa plagget för bästa passform genom att applicera knappnålar lite här och där. Om Anna väljer en klänning här kommer den att måttsys efter hennes mått och önskemål. 

Det finns en liten plattform framför en stor förgylld spegel och här börjar själva "showen". 

Går den att dansa i månntro? Hur tajt är den? Vissa klänningar är dessutom betydligt tyngre än man kan föreställa sej. I synnerhet om de har fastsydda pärlor. Vill man bära runt på det en heldag plus en festkväll?

Det ska vara släp och det är också populärt nu att tyget under spetsen inte ska vara vitt utan svagt beige. Men det går förstås att få den i helvitt. Mamma får komma med smakråd.

Den här modellen plockades bort ganska fort. 

Vi som tillhörde följet var väl inte direkt så uppklädda och sminkade som i TV showen men vi hade med oss en flaska bubbel och i butiken hade man påpassligt nog lämpliga glas. Den blivande bruden, som fick göra det mesta av jobbet, fick en kort stunds vila mellan provningarna och lite gott att dricka. 

 

Här drog vi nog alla lite efter andan...den här var elegant. Till de som funderar över brudgummens eventuella dilemma med denna modell kan jag informera att knapparna i ryggen bara är en dekoration, det är en dragkedja bakom.

Mmmm, klart en favorit...

Mot slutet fäster man en slöja för att få ännu mer känsla (och kanske sälja en klänning). Det är nog fortfarande oklart om det ska vara en slöja eller inte, men prova kan man ju. Följet gav sina sista synpunkter på både engelska och svenska. Nu var det färdigprovat och eftersom bröllopet inte är förrän i juni nästa år finns det tid ännu att fundera. Det blev alltså inget direkt "yes" till någon klänning denna dag.

Anna har förstås godkänt att jag visar dessa bilder och den blivande brudgummen (som är från England) känner inte till detta forum eller svenska Fotosidan. Det finns också en alternativ plan som inte visas i denna blogg.

 

Full med intryck och tankar gick vi raskt några kvarter från butiken till en pub. Det var här som de tre respektive hade suttit under vår guide genom brudklänningarnas värld. 

 

Inredningen och belysningen var en skarp kontrast från allt det vita och kändes väldigt mycket som en pub.

Här rådde en avslappnad atmosfär och nu gällde det att snabbt byta samtalsämne, för brudklänningar kan man ju inte diskutera med den blivande brudgummen. 

Hej så länge,

Lena 

Inlagt 2022-08-09 17:55 | Läst 1168 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Härligt, jag var med då min dotter valde klänning, hade i ett svagt ögonblick lovat finansiera den...
Billigare än en ny kamera i alla fall :-)
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2022-08-09 20:27
Tack Bengt,
billigare än en ny kamera kanske men det var rätt "stora prislappar" ändå. Det var kul att få vara med om detta.
Hälsningar Lena
Hej,
Ja, det var ett annorlunda reportage. Du gjorde ett alldeles utmärkt modereportage.
Jag saknar inte helt ointresse i detta. Utan min nyfikenhet i modefotografi har funnits sedan slutet på 50-talet, då Hans Hammarskiöld och Georg Oddner imponerade på oss med modebilder från Sverige och just London.
Hoppas ni fick en god öl efter hårt jobb
Bob
Svar från Lena Holm 2022-08-09 20:29
Tack Bob,
jag har aldrig varit med om något liknande tidigare och inte heller gjort något modereportage förut, men det var kul att få vara med. Jag dricker inte öl men tar däremot gärna en cider och föredrar då den engelska (framför den franska).
Hälsningar Lena
Härligt och spännande. Höjdpunkten den här sommaren var just bröllop ungefär som du nu får nästa sommar. Likt er planerades det ett helt år så förra sommaren.
Vackra bilder
/N
Svar från Lena Holm 2022-08-09 20:31
Tack Nini,
jag misstänker att om man vill ha en specifik lokal/miljö för sitt bröllop i London måste man nog vara ute ett år i förväg. Det var kul att få vara med på en liten del av förberedelserna.
Hälsningar Lena
Hej Lena - det er en rigtig modereportage til et hvilket som helst modemagasin. Det hvide i motiverne passer jo perfekt til s/v-fotografereing.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2022-08-09 21:44
Tack Erik,
jag insåg inte att det passade för svartvitt förrän jag tittade på bilderna i datorn, så det är inte fotograferade i svartvitt. Det kom jag inte på när jag var där. I datorn såg jag dock att det vita kunde vara omväxlande varmt eller kallt och i vissa fall ha ett svagt rosa stick. Då insåg jag att det nog skulle bli bättre i svartvitt eller åtminstone mer enhetligt.
Hälsningar Lena
Finns det några elektroniska alternativ till provning? Tänker att man har en testdocka i datorn och så kan man lägga in sitt ansikte och så har man de olika klänningarna att välja med i någon 3D modell? Så får man minskat urvalet. När man ska måla om huset så kan man lägga in en bild på huset och testa med olika nyanser 😊. Att prova kläder är inte min favoritsysselsättning, därför går det några år mellan klädköpen. Vi la inte ner någon större tid till klädprovningar vid vårt bröllop, det fick bli T-shirts och shorts men det var då också en 30 grader i Las Vegas. Riktigt fint dokumenterat under klädprovningen, själv hade jag såklart valt puben
Svar från Lena Holm 2022-08-10 21:51
Tack Peter,
Anna hade valt ut några olika modeller på företagets hemsida och sedan valde hon några till + fick tips från Rose. Men just brudklänning vill nog så många som möjligt prova IRL om man har möjlighet. Man vill känna materialet, hur den sitter och hur tung den är samt om man kan röra sej bekvämt i den. Det går nog inte riktigt att jämföra med att måla huset :-)
Pappa valde puben med sin blivande svärson och min sambo.
Hälsningar Lena
London var det länge sedan jag var till.
Känner lite igen den där proceduren med provning då vår dotter skulle gifta sig. Fast det var nog inte så där exklusivt på det stället. Men fin blev hon.
Härliga klänningar och det blir en vacker brud.
En tjusig pub ni valt också.
Svar från Lena Holm 2022-08-10 21:47
Tack Margareta,
det är 30 år sedan jag var i London men en del är ju väldigt bekant ändå. Jag har aldrig varit på en brudklänningsprovning förut och bara det var ju roligt. Jag tror absolut att vad hon än väljer så kommer hon att bli väldigt fin.
Hälsningar Lena
Verkligen annorlunda reportage och blogginlägg från dej! Men kul att se och fina svartvita bilder, passande för situationen.
Och ett år till bröllopet…(!) det kanske hinner bli fler provningar…och fler fototillfällen…
Svar från Lena Holm 2022-08-10 21:45
Tack Lena,
ja här var jag ute på lite djupt vatten, men det var kul. Det kanske blir fler provningar men jag är knappast där eftersom de bor i London. Vi kommer nog inte att ses före jul och då blir det i Texas. Antar att klänningen nog är bestämd och klar då.
Hälsningar Lena
En mycket passande titel till bloggen då jag är lite förtrogen med programmet, min fru ser det ibland, men det får hon göra själv, jag avlägsnar mig snarast. Jag känner så väl igen dina bilder. En gång när familjen gick i Köpenhamn, såg min klädintresserade halvvuxna dotter en butik med brudklänningar, jag lovade i ett svagt ögonblick, att när hon gifter sig skall hon få vilken klänning hon vill, och det kom hon ihåg! Men vilken fin klänning det blev, tog många bilder, det var så oerhört vackert, såg just ut som på dina bilder. Pubinredningen gillade jag verkligen.
Svar från Lena Holm 2022-08-10 21:43
Tack Stefan,
när jag valde titel till bloggen så insåg jag att det var mycket tveksamt om någon som läser min blogg här sett detta program. Kul att det vår någon som visste vad det var i alla fall. Men jag håller med, det går bara inte att se på. Det verkar som att du lovade samma som Bengt. De fina klänningarna kostade en bra slant.
Puben var mysig och vi hade en trevlig stund där.
Hälsningar Lena