En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tustna vecka 38

En tradition sedan flera år tillbaka är dykning vecka 38 på ön Tustna i Norge. Vi passerade in i Norge via Funäsdalen och vädret var strålande. 

  

När vi passerade över den här bron vid halv tio på kvällen regnade det. Den lilla hamnen och det vita huset till vänster var vår slutdestination. Veckan bjöd på mest regn men tisdag och ett par timmar på fredagen fick vi se solen. När vi körde ut på morgonen för en heldag med dykning åkte vi antingen under denna bro och ut åt lite olika håll.

Eller så åkte vi åt höger från hamnen och ut denna väg mot Halsafjorden. Det blir en betydligt längre resa men eftersom vädret var bra blev det den här vägen denna dag.

Vi lämnar hamnen vid halv tio.

Ordinarie kock (och dykare) Johan funderar över om allt som behövs till lunchen finns med på båten. Dagen innan hade vi ärtsoppa till lunch men senapen var tyvärr kvar  i köket. Denna vecka hade vi också en kock bland gästerna som bjöd på flera goda överraskningar från havet, mer om det senare.

Även om vädret är fint så ligger det en del låga moln längs fjorden.

En häger står och spanar på oss när vi passerar. Jag var säker på att den skulle lyfta men det blev inget av med det. Den har nog insett att båtar inte är ett hot.

 

Vi kommer långsamt ikapp denna fiskebåt som har en stora skara följare.

Det verkar som att det serveras något gott snask som fåglarna gillar, fisktarmar kanske...

På båten pågår en del "sista minuten service" och förberedelser inför dyk.

Det dyraste på en torrdräkt är dragkedjan och kanske också den svagaste punkten. Vår extrakock blev blöt dagen innan och en del provisoriska lagningar applicerades. Frågan är om han kommer att bli blöt även idag. 

 

Signalflagga A är uppe och första dykaren är i vattnet. Nu är det bara att kränga på sej utrustningen och hoppa i.

Regnet som har fallit den senaste veckan har lagt ett "lock" på ytan och sikten de första metrarna är nästan obefintligt. Väl nere på ca fem, sex meter blir sikten betydligt bättre och djupare ner är den otroligt bra, men det är mörkt. Vi tänder lamporna och simmar iväg. 

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2022-09-26 21:16 | Läst 2437 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Åh jag blir lika fascinerad varje gång en vattenblogg presenteras. Fint det här.. fiskebåten ned följe och den på fjorden men också fina närvarobilder
Mvh N
Svar från Lena Holm 2022-09-27 22:07
Tack Nini,
det kommer förstås bilder från djurlivet under ytan också. Jag gillar också fiskebåten och jag har en serie bilder på den som gjorde det svårt att välja en.
Hälsningar Lena
Ser mysigt ut just den där dagen i alla fall! I år är det 16 år sen jag slutade dyka.. som då ingått i mitt tidigare yrke i 25 år, tiden går fort! Vackra bilder här! Tror aldrig att jag pajat ett blixtlås på en torrdräkt, men ibland slarvades det med stängningen, vilket kändes ganska omedelbart.. Ibland övade vi på att öppna blixtlåset nästan helt nere på några meters djup (5 m. eller lite mer) och ändå kunna göra en 'kontrollerad' uppstigning.. det funkade det också!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2022-09-27 22:06
Tack Jan,
det här var en superfin dag och solen sken på oss hela utfärden. Blixtlåsen slits och behöver bytas ibland, men inte så ofta. Om ni öppnade blixtlåset så mycket borde ju hela dräkten bli vattenfylld. Blev det inte oerhört tungt att ta sej upp med vatten i dräkten, förutom att det blev kallt förstås?
Hälsningar Lena
ehrsa 2022-09-28 12:27
Ja, dräkten blir vattenfylld vid dessa övningar.. Tanken är att öva att blixtlåset råkar öppna sig i samband med nån slags felfunktion, vilket aldrig har hänt mig! Mina torrdräkter har alltid haft blixtlåset högt på ryggen från vänster till höger så den här övningen gäller troligen inte för de dräkter som har blixtlåset sittandes på annat sätt..

Med det sagt så gäller det 'bara' att lägga sig horisontellt i vattnet/på botten med ryggen neråt och sedan börja blåsa in luft i dräkten.. Så länge som öppningen i dräkten/ryggen är neråt så flyter luften i dräkten då uppåt, och tränger undan vattnet där och snart börjar man åka/flyta uppåt (tyngden från flaskorna drar väl också ryggen neråt), sen får man sparka med fenorna lite och vifta en del med armarna för att bibehålla det horisontella läget på kroppen, får man för mycket luft i benen så kan det ju fara iväg uppåt lite okontrollerat 'upp och ner', det brukar gå att hantera om man böjer benen så att luft pressas ut, och samtidigt viftar med armarna för att återta det horisontella läget. Flytkraften i en dräkt så här beror väl på hur tajt den sitter på kroppen så klart, blir det för mycket med luft och det går för fort så får man försöka krypa ihop så att luft pressas ut genom det öppna/trasiga blixtlåset.. och det går att göra så här även utan att använda en ev. 'stabjacket'. Det knepiga är när man kommer upp på ytan och man skall upp i en båt eller gå upp på land, då har man en dräkt som väger tungt av allt vatten i den.. Och det blir väldigt kallt med en vattenfylld dräkt.. 🥶
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2022-09-28 18:57
Hej Jan,
kul att du tog dej tid att skriva hur ni gjorde. Jag inser att det går att komma till ytan på detta sätt om dräkten är tillräckligt rymlig, men att sedan gå upp på land eller på en stege måste bli jobbigt. Jag förstår också att ni övade på detta någon gång ibland.
Hälsningar Lena
Fin start ser fram emot kommande. 😄
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2022-09-27 22:03
Tack Bengt,
det är undervattensbilder på gång.
Hälsningar Lena
Spännande berättelse. Hur djupt är det där ni dyker?
Svar från Lena Holm 2022-09-27 22:03
Tack Thomas,
på vissa platser är botten avsevärt mycket djupare än vi väljer att dyka. Vi går sällan under 30 m och då blir det en ganska kort stund. Vi går aldrig under 40 m numera.
Hälsningar Lena
Trevligt att få följa med till en tur till Norge, det är nog 40 år sedan jag var där. Fin start inför det kommande undervattenslivet, det ser vackert ut ovanför ytan iaf i solsken. Första bilden riktigt vackert med vattnet och färgerna, synd med staget. Det är ju inte alltid människans ingrepp i naturen tillför något positivt i bilden
Svar från Lena Holm 2022-09-27 22:00
Tack Peter,
det blev inte så mycket bilder tagna ovan ytan när det regnade, av praktiska skäl. Jag var nära att klona bort staget på första bilden för även om jag hade flera bilder från den platsen så var den här den bästa. Jag såg staget när jag tog bilden men det fanns inget sätt att undgå det utan att kliva ut i strömmen (vilket jag inte hade skor för att göra).
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Sedan väntar vi återigen spänt på bilder från under havets yta. Men det är också intressant att se alla förberedelserne här och de vackra bilderna från Norges natur. Är nummer 2 ett drönarfoto?
Fiskebåten med följe är nog min favorit här.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2022-09-27 21:58
Tack Erik,
nummer två och tre är drönarbilder även om man nog skulle kunna få bilder som liknar trean om man gick upp på bron. Det är ju en del förberedelser även om det mesta är gjort då båten är packad. Det kommer med bilder inom kort. Jag hade ett antal bilder på båten och hade svårt att välja för jag gillade också den vyn.
Hälsningar Lena
Spännande! Ser fram emot undervattensbilderna.
Häftiga bilder med drönaren. Snyggt.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-09-27 21:55
Tack Johnny,
det kommer mer inom kort och drönaren ger lite extra läckra bilder ibland.
Hälsningar Lena
En värld jag inte riktigt känner till men det låter spännande att vara under vatten, och läskigt! Fiskebåten blev en underbar bild i denna fina serie./Nina
Svar från Lena Holm 2022-09-28 19:04
Tack Nina,
fiskebåten gillade jag också och jag hade faktiskt svårt att välja vilken bild jag skulle ta i en serie på den båten. Jag älskar att dyka och det är en speciell värld som ju dessutom inte är så lättillgänglig om man inte har certifikat och en massa prylar. Det kommer bilder även från undervattensvärlden.
Hälsningar Lena
Det är livets kamp i fiskmåsbilden.
Norge är så ständigt vackert åt i det närmaste alla håll. Särskilt vid en fjord när molnslöjorna ligger så där lagom. Ska bli spännande att se vad du finner!
Svar från Lena Holm 2022-09-28 19:02
Tack Stefan,
Norge är väldigt vackert och fjordarna tar nästan andan ur en. Vi har rest mycket i Norge och det blir minst en resa per år. Just i år blev det två.
Hälsningar Lena
Vackra bilder ovan ytan. Ser fram emot och väntar med spänning på undervattensbilderna.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2022-09-28 19:00
Tack Ulla,
det kommer mer bilder inom kort och då blir det under vatten.
Hälsningar Lena
Väldigt vackra förstabilder.
Jag blir ju nyfiken på maten naturligtvis, tur du inte visade något frestande nu för jag skall göra något så avancerat som att koka två wienerkorvar med bröd. Men det är gott det också :-)
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2022-09-28 18:59
Tack Ing-Marie,
det kommer dykbilder innan vi kommer till de mer annorlunda maträtterna från havet. Vi hade grillad korv till lunch en dag och det kommer nog med i nästa blogg.
Hälsningar Lena