En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sidensvansar i badet

När jag klev av pendeltåget på Knivsta station efter besöket i Tanto, hörde jag dem på håll. Vid cykelparkeringen finns en dunge med buskar och några gamla äppelträd. Där satt det minst 150 sidensvansar. Solen hade precis försvunnit bakom servicehuset och det var sent på dagen för foto, men något skulle det väl kunna bli. 

Äpplena låg på marken och var precis i det tillståndet som Jan beskrivit som sidesvansarnas favoritföda. Det luktade jästa äpplen och fåglarna hade kalas. Det är dock inte så lätt att fota dem när de flockas på marken inne i ett buskage. 

Det här är nog den bästa bilden från buskaget, för de bruna kladdiga äpplena är inte den mest lämpliga bakgrunden för dessa fåglar.

Den finns ett litet vattendrag som rinner längs med järnvägen i Knivsta. Jag såg att en del fåglar dök ner där och gick för att spana ner för de ganska branta sidorna. Sidensvansarna behövde visst bada efter middagen bland de kladdiga äpplena och de hade lika svårt att samsas om badplatserna som de brukar ha om mat. 

Det fanns ingen möjlighet att komma ner på samma nivå som fåglarna och det var dessutom en hel del gammal vass och torkat gräs längs kanterna. Men det blev några bilder med "gräsfilter".

Den här visade upp sej fint och satt dessutom på min sida av vattnet.

Samma frenetiska badglädje som man ser hos andra fåglar.

Nybadad och fin inför lördagskvällen. 

Jag tog en tur tillbaka till denna plats på söndagen men då var det bara ett litet gäng fåglar och det passerade hela tiden folk som kom eller gick till tågen som störde dem. Det här var nog årets möte med sidensvansar för mej.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-01-31 17:34 | Läst 788 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Mycket bra, vilken tur..! Det ska man ha som fotograf, det underlättar i 'fågelfotobranschen'.. Har en del foton på badande Sidensvansar både uppifrån Tantolunden här, men också nära 'äppelträdet' på andra sidan 'kullen', men det är nog 5 år senast det hände.. Själv räknar jag inte med fler möten med svansarna i vinter, äpplena är ju slut här sen förra helgen..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-01-31 19:33
Tack Jan,
ja ibland måste man ha lite tur. Jag åker sällan tåg och går inte förbi den här platsen så ofta, men det har hänt förut att det varit sidensvansar där, men man ska ändå ha tur att komma dit vid rätt tillfälle. Jag har aldrig sett dem bada förut. Jag har inte tid att besöka det här stället igen i dagsljus före helgen och då är de nog inte kvar längre.
Hälsningar Lena
Vad kul! Och att det badar med.
Tycker om fotona när det skvätter. Så fina fåglar
Fick själv överraskning i mataren när jag la ut några äpplen som tyvärr börjat bli gamla för att ätas.
Där satt sidensvansarna redan dagen efter:)
Men har stjärtmesar och många fler.
/N
Svar från Lena Holm 2023-01-31 19:34
Tack Nini,
det är första gången jag ser sidensvansar denna vinter och första gången jag får dem på bild då de badar. Vi har några äpplen kvar i garaget så jag kanske måste prova om de vill titta förbi min matning :-) Stjärtmesar har jag inte sett ännu, det måste nog bli kallare och mer snö hos oss.
Hälsningar Lena
Så vackra de är, och Du har fångat dem så fint! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2023-01-31 19:35
Tack Wolfgang,
det är onekligen en fågel med vacker teckning och en tjusig tofs på huvudet.
Hälsningar Lena
Jättefina sidensvansbilder! Där har du en fågel vi ytterst sällan ser här hos oss.
Svar från Lena Holm 2023-01-31 19:36
Tack Christer,
det är inte så ofta jag ser dem heller men ibland kan man råka på en hel flock, som på denna plats. Det fanns rejält med gamla äpplen som lockade dem.
Hälsningar Lena
Hej,
Blötan skapar lyster å det blir strålande bilder.
Ha en skön vecka
Bob
Svar från Lena Holm 2023-01-31 19:37
Tack Bob,
det var första gången jag fotade dem i badet. Det är alltid lite extra kul med badande fåglar.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder på dessa ståtliga fåglar.
Jag gillar miljön, stöket och realismen.
Det berättar mer än en fågel i extrem närbild frilagd mot en diffus bakgrund.
Kul att få se.

/J O
Svar från Lena Holm 2023-02-01 19:06
Tack JO,
det blir lätt fokus på "frilagda fåglar" än röran som ofta uppstår när man har en hel flock som interagerar med varandra. Men röran och stöket säger ju också en hel del om fågeln man tittar på. Jag brukar försöka få med lite av varje och ska tänka mer på det i framtiden.
Hälsningar Lena
Kalasbilder av kalaset! Sidensvansarna är alltid fina. Hörde jag rätt nånstans, bilradion kanske, är sidensvansarna på väg att bli en mkt vanlig fågel :-) Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-02-01 19:11
Tack Björn,
visst är de fina. Jag försökte kolla lite om sidensvansar och det verkar som att de hade en kraftig ökning 2017. Hur det gått i årets fågelräkning för just sidensvansarna vet jag inte. För mej varierar det väldigt om jag ser dem i Knivsta eller ej. Ibland flyger det runt en stor flock på campus också men det var i höstas jag såg dem.
Hälsningar Lena
Så det är där alla sidensvansar är, har inte sett någon i år. Fina bilder och kul med baden
Svar från Lena Holm 2023-02-01 19:12
Tack Peter,
glöm inte bort att Jan hade minst 200 stycken i Stockholm också :-) Jag vet inte hur vanliga de är i södra Sverige. Vi brukar ha ett gäng i Knivsta varje vinter.
Hälsningar Lena
Synd att de vilda djuren äter upp all fallfrukt här, så nåra sidensvansar lär inte hitta hit.
Men kan ju njuta av dem i dina bilder, mång fina och härliga bilder med vattendropparna från plasket i badet.
Svar från Lena Holm 2023-02-01 19:14
Tack Margareta,
men det betyder ju att du har andra gäster i din trädgård, rådjur om jag minns rätt :-) Vi har inga sidensvansar i trädgården heller utom vid enstaka tillfällen och då är det så få att de snarare har flugit fel.
Hälsningar Lena
Hur läckert som helst! Ja bilderna, inte äpplena som även koltrastar föredrar så. Det blev hur bra som helst oavsett ljus, även bilderna från diket. Jag låter många äpplen falla av träden och ligga hemma, men sidensvansar kommer aldrig till byn hemma.
Svar från Lena Holm 2023-02-01 19:16
Tack Sten,
vi har bara haft sidensvansar i trädgården vid något enstaka tillfälle och då har det varit så få individer att de nog har flugit fel och tappat sin flock. Några kvarter bort brukar de dock dyka upp i bland, i nyponbuskar. Det var mörkt i diket men jag blev rätt nöjd ändå.
Hälsningar Lena
Hundrafemtio sidensvansar! Så många har jag inte sett under hela mitt liv tror jag. Vilken flax. Kul med lite action i badet också. Fina bilder.
Svar från Lena Holm 2023-02-01 19:20
Tack Sten,
jag brukar se sidensvansar på campus på senhösten och då är det alltid en stor flock som flyger runt i rönnarna. Hemma i Knivsta brukar jag se dem på vintern i äppelträd och då är det oftast ca 50 - 150 stycken . Det var ett stort gäng denna gång men så fanns det ju en hel del mat. Jag tror att någon har dumpat äpplen under dessa träd förutom frukten som fallit till marken. Jag har dock aldrig sett dem bada.
Hälsningar Lena
Härliga plaskbilder på härliga fåglar. Jag log stort när jag såg bilden där den ena "fräser åt" den andra att hålla sig borta, precis som de gör när de försvarar god mat. Uppenbarligen lika viktigt att försvara sin lilla del av vattnet 😊.

Jag vill också passa på att säga, att jag har tittat på dina bloggar med undervattensbilder och njutit av dem. Vilken fantastiskt värld!!!! Det finns mycket under ytan som man inte har en aning om. Tack vare dina bilder har jag fått lite mer kunskap om det.
Hälsningar Christina
Svar från Lena Holm 2023-02-01 19:26
Tack Christina,
sidensvansar kan ju ha helt fantastiska uttryck och försvarstekniker när de äter men jag blev förvånad att det var samma konkurrens vid badplatserna. Såg flera som kivades vid vattnet med det var för mycket gräs/vass ivägen för att få bra bilder.
Kul att du gillar mina undervattensbloggar. Det var ju så jag började, men det blev enformigt med bara dykbilder och jag är ju inte ute lika ofta nu som för 10 år sedan. Det är dock dykbloggarna som får mest besökare, om jag tittar bakåt i tiden.
Hälsningar Lena