En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Den vita giraffen

Giraffer fanns med på min önskelista och jag behövde inte bli besviken. Vi såg mängder med giraffer, men de är inte helt lätta att få bra bilder på.

Giraffen är världens högsta djur. En tjur kan bli fem meter hög och väga nästan två ton. Hur ska man beskära bilder på ett djur som har flera meter lång hals?

Ta en närmare titt på deras bordskick. Giraffer äter gärna akacia träd och många av dem är fulla med långa taggar. Ingen match för giraffen verkar det som. Den 45 cm långa tungan hjälper antgligen till. Giraffen är idisslare. Lång väg att stöta upp foder för att tugga igen kan man tycka, men så fungerar de.

Vid ett vattendrag fick vi syn på fyra giraffer som stod en lång stund vid kanten och spanade innan de sakta vadade ut i vattnet.

I Kruger är det lejonen som är giraffens värsta fiende. Vi fick veta att lejonen kommit på ett nytt sätt att jaga giraff. De har genom slumpen sett att hovdjur lätt halkar på asfalt. Girafferna är de hovdjur som har svårast att ta sej upp eller återfå balansen om de halkat. Lejonen jagar sålunda upp giraffen på någon av de asfalterade genomfarts-vägarna och slår till när den halkar. Stor måltid till en grupp lejon.

Vi väntade på att få se om girafferna skulle dricka. Till slut, efter mycket spanande, bestämde de sej för att dricka en i taget, medan den andra höll utkik.

Plötsligt får vi syn på en ensam giraff på andra sidan floden. Den är väldigt ljus i färgen och  beter sej mycket försiktigt. Den vill dock till sina kompisar, det verkar helt klart.

När den väl kommit ut i vattner skyndar den på stegen fram till sina kompisar.

Giraffen är nästan helt vit men har mindre bruna fläckar på halsen. Den har en hel del ärr och märken men ser för övrigt OK ut. Den är dock minst i denna grupp.

Vår guide har aldrig sett denna giraff förut och han kör i parken 2-3 dagar i veckan, samt en del extra turer på sin fritid. Den vita giraffen verkar lite försynt, men de är fortfarande långt från oss och bilderna är tagna med 300 mm.

Avslutar med ett porträtt. Har provat göra en del bilder i svartvitt och denna tyckte jag fungerade rätt bra för det.

Hälsningar Lena

Inlagt 2013-04-15 20:36 | Läst 9678 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Härliga bilder Lena !
Giraffer är nog lättast att ha på helbild, för som du säger, hur skall man beskära. Fast visst är det fint med närbilder där men ser deras vackra ögon med tillhörande fransar.
Så spännade att få se en annorlunda, hoppas den lever gott trots sitt annorlunda utseende.

ing-marie
Svar från Lena Holm 2013-04-15 22:09
Tack Ing-Marie,
eftersom den blivit så pass stor klarar den sej hyfsat bra trots den ljusa färgen.
De har vackra ögon med långa ögonfransar och jag vände och vred på många närbilder. Antingen var de för nära för 300 mm och för långt borta för 17-55 mm. Stående format var i alla fall det som gällde.
Hälsningar Lena
Oj vad många långhalsar :-) Beskärning kan nog vara en utmaning, vet inte om jag kan komma med något klokt där, men stående format funkar ju bra, första bilden är jättefin och jag gillar kompositionen. Sista bilden är riktigt bra, känns väldigt harmonisk i kvadratiskt format. Jag skulle inte skämmas om jag hade den på väggen! :-)
//Mvh Simon
Svar från Lena Holm 2013-04-15 22:11
Tack Simon,
det fanns gott om långhalsar och jag provade olika format. Visst fungerar stående bäst men man måste ju experimentera lite. Väldigt fin komplimang om att ha den på väggen. Någon kanske hamnar där.
Hälsningar Lena
Man blir alldeles tagen av din fina bilder Lena - vad gör du med alla vackra bilder, tavlor, bildeböcker, utställningar.....? // Sören
Svar från Lena Holm 2013-04-15 22:18
Tack Sören,
jag är amatör och samlar dem på min hårddisk...Det blir en och annan bildvisning och några bilder från Gozo hamnar snart i Norrköping, som bakgrunder i en utställning. Någon bild har jag sålt efter förfrågan. Din kommentar är mycket hedrande.
Hälsningar Lena
Girafferna är också fina och unikt med den vita giraffen. Kul att få se dem dricka, de har nära till maten men långt ner till drickat.
Svar från Lena Holm 2013-04-15 22:20
Girafferna är så udda med sina långa halsar. De har specialicerat sitt födoval men vatten måste alla ha. De behöver dock inte dricka så ofta.
Hälsningar Lena
Gillar också det djuret som ju ser mycket speciellt ut! Sista bilden i svartvitt var väldans fin! Ha det gott Lena!
Svar från Lena Holm 2013-04-16 20:06
TAck Dan,
jag ska testa med några andra djur i svartvitt. Det kan nog bli några till som fungerar.
Hälsningar Lena
Underbara bilder, Lena! Den svartvita funkar bra! Men jag gillar bilderna med de drickande girafferna. Kul att Du fick med en vit också! Lejonen är tydligen intelligenta, när de jagar.
Svar från Lena Holm 2013-04-16 20:08
Tack Wolfgang!
Jag blev lite imponerad när jag fick höra om lejonens teknik. Girafferna tog det väldigt lugnt i vattnet och det såg flera gånger ut som att de tänkte dricka men ändrade sej. Till slut fick vi ändå se det.
Hälsningar Lena
Härliga bilder på giraffer :) De är väldigt stora och snälla djur hoppas jag :) Tycker att det funkar utmärkt med båda halvporträtt och helporträtt med dessa djur. Beskärning kan vara lite knepigt :) Sista bilden är otroligt snyggt! Svartvitt är mycket bra.. Den sticker ut ordentligt i min ögon idag :) Allt gott
Svar från Lena Holm 2013-04-16 20:12
Tack Mikael,
de är nog ganska "snälla" åtminstone de som är vana vid människor för när jag besökte en djurpark (privat besök) gick vi in till girafferna för att titta på hur de fick fider inne i sitt stall. När vi sedan gick ut i deras hagen så var det flera giraffer där och de kom tom fram och kolla in oss. De är hiskeligt höga på nära håll.
Kul att du gillar den svartvita bilden, jag ska testa några fler motiv med andra djur.
Hälsningar Lena