En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Blå brännmanet med vitling

I vanliga fall kan man hitta stora röda brännmaneter som har små vitlingar som lever i skydd bland de brännande trådarna. Vitlingarna skyddar sej med "manetslem" som gör att de inte bränner sej. Det kan man läsa om i länken i slutet av denna blogg.

Under midsommarhelgen såg vi en del blå brännmaneter, eller blåklintsmanet som den också kan heta. De är mindre än de röda och med kortare trådar. De bränns inte heller lika mycket. Lustigt nog hade en del sällskap av små vitlingar.

En eller ibland två små genomskinliga fiskar simmade i skyddet av de brännande trådarna. Om man förstorar kan man se organen i kroppen på dem.

Ytan på manetens klocka kan se slät ut men den har små upphöjningar som man kan se på denna bild. De blå maneterna är ganska ovanliga och det här var första gången vi såg dem med vitlingar. Havet levererar ständigt överraskningar. 

Hälsningar Lena

 https://www.fotosidan.se/blogs/logholm/manetslem.htm

Inlagt 2017-07-03 19:02 | Läst 6314 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fascinerande bilder och faktagenomgång! Vi får se mer i Säter om några veckor?
Svar från Lena Holm 2017-07-03 21:11
Tack Magnus,
det blir mer i Säter men då kommer jag också att ha ett bildspecial från Dalarnas fantastiska dykvatten.
Hälsningar Lena
Vi har badat på väst, sydkusten där det funnits maneter och man har alltid funderat hur det känns att komma åt dom. Man har inte kunskapen om alla bränns eller om det är vissa. Naturen har ju löst problemet för vitlingarnas del. Fina bilder och information.
Sten
Svar från Lena Holm 2017-07-03 21:14
Tack Sten,
de långa trådarna på röd brännmanet och de kortare på dessa blå bränns på ett kännbart sätt om man träffas av dem mot naken hud. Det känns lite som brännässlor och det tar tyvärr längre tid för obehaget att gå över. Vi har ju dräkter över hela kroppen utom små fält i ansiktet ( t ex överläppen) och attans vad det kan bränna ibland när man kommer upp. Öronmaneterna som jag visade i ett tidigare inlägg bränns dock knappt alls.
Hälsningar Lena
Maneter är fina att se, har för mig att de är uppskattade i Japan, även att se på. Tack Lena.
Svar från Lena Holm 2017-07-03 21:09
Tack Stefan,
maneter är oerhört vackra och rör sej graciöst i vattnet om man inte stör dem så det blir en stor härva av trådar. De här blå är extra fina tycker jag och trådarna är kortare så man slipper få dem runt munnen om man går nära.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder Lena ! En spännande värld det där under ytan !
/Kicki
Svar från Lena Holm 2017-07-03 21:08
Tack Kicki,
trots att vi hållit på så pass länge får vi fortfarande se nya saker och det är en mycket spännande värld.
Hälsningar Lena
Inget glas i vägen här inte! :)
Svar från Lena Holm 2017-07-03 21:07
Ha, ha Katja,
nej inte mer glas än det som sitter framför objektivet. Det är lättare om man skippar de stora glasrutorna och kommer närmare motivet :-)
Hälsningar Lena
Det är inte bara intressanta bilder, tycker dom blir som små konstverk i sig! Har sett såna maneter och dom är jättefina!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2017-07-03 21:16
Tack Jan,
det är många motiv som blir likt konstverk men det är ju inte bara under ytan. Naturen bjuder ibland på de vackraste motiven bara man vet var man ska leta.
Hälsningar Lena
Både maneter och fiskar ser lite märkliga ut när de är smått genomskinliga, den tredje bilden sticker ut tycker jag med de små fiskarna inne i trådarna. Intressant fakta som vanligt till härliga bilder!!
Svar från Lena Holm 2017-07-03 21:18
Tack Anne-Sophie,
det är lite konstigt med genomskinliga djur, fast jag är svag för dem eftersom som undervisar i anatomi :-) jag har dock ingen fiskanatomi annars skulle jag nog använda dessa bilder i tjänsten. De är coola inne bland trådarna men mycket svåra att få fokus på. Det blev många suddfiskar.
Hälsningar Lena
Å vilka fina bilder!!!!
Svar från Lena Holm 2017-07-03 21:19
Tack Lena,
kul att du gillar dem !
Hälsningar Lena
Du har massor av info om det ni ser när ni dyker som gör bloggarna väldigt läsvärda och intressanta. Att sen bilderna dessutom bara är så vackra är ju bonus......Och tvärtom är lika sant (du har massor av fina bilder från dykningarna och att sen texten är så intressant och läsvärd......)Hälsningar / Björn T
Svar från Lena Holm 2017-07-05 07:37
Tack Bjorn,
eftersom djuren i havet inte är lika väld kända som de djur vi ser på land är det extra kul att få berätta lite om dem. Jag har ett par bra böcker i ämnet och får komplettera med att läsa på nätet ibland.
Hälsningar Lena
.............och dessa överraskningar får jag uppleva tack vare dig.
Jag tycker maneterna ser skrämmande ut som tuffa spöken.
...men superintressanta bilder o lärorik text,
fint få se.
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2017-07-05 07:40
Tack Gun-Inger,
tuffa spöken var en bra liknelse tycker jag. De är vackra men också skrämmande om man t ex badar utan heltäckande dräkter som vi har, det gör ju riktigt ont att att stöta på brännmaneter.
Hälsningar Lena
Gun-Inger Arvidsson 2017-07-06 11:37
Har ni inte skydd på hela kroppen så hemskt det låter.
Gia
Roligt att få följa med under ytan och se vad som fastnar på ditt minneskort. Har ingen erfarenhet av maneter annat än för många år sedan på en skolresa vi gjorde i Danmark, men jag minns inte om det var någon som brände sig. Det var i vattnet vid Skagen som vi badade och stötte på maneter. Vackra bilder av dessa genomskinliga varelser med de små Vitlingarna som följeslagare.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2017-07-05 07:42
Tack Stig,
vissa somrar blir det väldigt mycket maneter och är det brännmaneter går det knappt att bada. Trådarna på de röda brännmaneterna kan bli mycket långa och de är svåra att se. Vanliga öronmaneter blir det också mycke av ibland men de gör inte ont och har mycket korta trådar.
Hälsningar Lena
Är det samma art på brännmanet när man badade i havet så kunde det vara många brännmaneter ? Det var en liten fin fisk som vet vad den har det bra Jättefina bilder Ha en bra dag // Gert
Svar från Lena Holm 2017-07-05 07:36
Röd och blå brännmanet är olika arter och det är troligt att det var röd brännmanet du fått uppleva. Ibland förekommer de i stora mängder.
Hälsningar Lena