En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Dagens kalkon

En jultradition hos min syster är att äta kalkon den 25:e, men eftersom min sambo (som verkligen sett fram emot detta) landade så sent på juldagen flyttade vi kalkonmiddagen till den 26:e. Kalkonen prepareras här av min svåger. För de som är observanta kan jag intyga att det inte är en hel kalkon utan ett kalkonbröst med ben (dvs hela skrovet är kvar). Vi är i år bara fem vuxna och en hel kalkon blir då på tok för mycket.

Kalkonbröstet torkas någorlunda torrt och kryddas med salt och peppar på utsidan. Vi injicerar också salt och cayennepeppar i smält smör intramuskulärt. Efter denna behandling ska kalkonen confiteras, dvs kokas i olja (Obs! Ej detsamma som fritering).

Kokningen sker av praktiska skäl utomhus och här serverar min syster margeritas utanför garaget till alla som deltar i tillagningen. Supergoda margeritas på färskpressad lime och Cazul reserva (100 % agave) tequila.

Kalkonen nedsänks i den kokande oljan som värms av en gasollåga. Tillagningen tar ca 50 minuter. Confitering är en gammal fransk tillagningsmetod som innebär att man först saltar/kryddar köttet och sedan kokar det i olja med lägre temperatur och längre tid än vid fritering. Köttet blir då mycket smakrikt och saftigt (absolut inte flottigt eller fettdrypande som man kan tro).

Kokningen övervakas av Fredrik och och min svåger Peter.

Dagens bild 360: Fågeln plockas upp ur oljan och ska sedan vila ca 15 minuter innan servering.

Under tiden ska de andra tillbehören göras i ordning. Ångkokt brysselkål får en snabb sväng i stekpannan med lite olivolja, salt och peppar. Hemlagat potatismos och majskorn hör också till.

Traditionell "stuffing", som man stoppar i en kalkon som ungsbakas, kan tillredas i en form i ugnen. Den fina gräddsåsen skapas med buljong från en tidigare kalkonmiddag, där halsar och muskelmagar använts för att åstakomma just buljong (det gäller att planera).

Slutligen skivas det saftiga kalkonbröstet och alla går till bords. En utsökt Pinot noir blir pricken över i denna kväll.

De två hundarna väntar troget tills den sista smulan är avnjuten och får då en möjlighet att slicka i sej lite av det goda innan det staplas i diskmaskinen. Den gamla hunden är mer erfaren i slickandets konst och får därför en extra tallrik, dessutom måste man se till att det är ett lämpligt avstånd. Djungelns hårda lag råder mellan ung och gammal i köket.

Hälsningar Lena

 

 

Inlagt 2014-12-27 06:58 | Läst 5031 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Margeritas är smaskigt det:) Vad gäller kalkon så skulle jag gärna vilja ha den på julbordet i stället för allt annat som där finns. Vad saftiga och lockande de skurna bitarna ser ut på din bild.
Svar från Lena Holm 2014-12-28 05:30
Tack Ingemar,
margeritas är mycket gott men vi dricker dem bara utomhus i vår familj (alltså en sommardrink hemma). Kalkonen blev toppenfin och visst kan man ersätta mycket av julmaten med en välagad kalkon.
Hälsningar Lena
Hej! Lena. Det ser trevligt ut med Kalkon! Låter som en avancerad tillagningsmetod som förmodligen ger det där lilla extra!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2014-12-28 05:34
Tack Jan,
det är lite väl anvancerat men det blir väldigt gott. Dock blir det en väldans massa disk efteråt som inte går att få in i diskmaskinen. Det kom inte med i blogginlägget för ingen rörde den disken förrän i idag.
Hälsningar Lena
Spännande tillagningssätt...hade ingen aning om det. Kalkon har jag ätit bl.a. när jag var ung och bodde utanför NYC men vet inte hur familjen tillagade den. Men gott är det!
Dagens bild är finfin med skuggan!
Svar från Lena Holm 2014-12-28 05:36
Tack Lena,
helstekt kalkon enligt konstens alla regler blir också mycket gott, men det finns risk att t ex bröstet blir torrt.
Hälsningar Lena
Trevligt inlägg, kul att se vad du har för dig.
Efter denna procedur så förstår jag att det måste smaka gott.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2014-12-28 05:37
Hej Ing-Marie,
det här är omständigt men det blir väldigt gott.
Hälsningar Lena
Jag ser att kokningen sker under betryggande former och på lämpligt sätt. Jag kan tänka mig att det var en riktig festmåltid! En pedagogisk beskrivning med talande bilder!
God fortsättning!
/Wolfgang
Svar från Lena Holm 2014-12-28 05:41
Tack Wolfgang,
intressant att du tar del av hur en gryta kokande olja hanteras på bästa sätt. Det här är en riktigt otäck brandrisk om den hanteras på fel sätt. Därför står vi alla på garageuppfarten där det bara är betong. Det är dessutom alltid en person (min svåger) som får stå ute och vakta tillagningen, oavsett väder. Det blir vädligt gott med kräver en del pyssel och planering.
Hälsningar Lena
Wolfgang 2014-12-28 12:00
Lena, min son jobbar på brandkåren, och han har "smittat" mig. :-)
Kalkon som tillagas rätt är mycket gott.
Min dotters sambo bjöd på kalkon vid Thanksgiving i år.
Det var mycket gott.

Er kalkon ser riktigt smaklig ut
Svar från Lena Holm 2014-12-28 05:43
Tack Bengt,
kalkon tillagad enligt alla konstens regler blir väldigt gott. Det här är ett sätt, men det traditionella med ungsbakning blir också mycket bra. Då är det dessutom lättare att göra god sås.
Hälsningar Lena
Ser avancerat och invecklat ut det där med att tillaga kalkon, lite enklare med vår julskinka men nog såg det gott ut. Även hundarna verkar uppskatta maten, verkligt renslickade tallrikar.
Svar från Lena Holm 2014-12-28 05:45
Tack Margareta,
det här är ett ganska omständigt sätt att laga kalkon men det blir väldigt gott. Hundarna tycker det är toppen med bara lite sås och potatismos :-)
Hälsningar Lena
Gillar sådana här små illustrerade berättelser - själva kvintessensen av en blogg! Verkar dessutom väldigt smarrigt - det här med mat och matlagning ska tas på allvar ;)
Svar från Lena Holm 2014-12-28 05:50
Tack Göran,
min syster och svåger är duktiga i köket och över jul/nyår lagas ett antal riktigt smarriga rätter. Vi hjälps åt och matlagningen tas definitivt på allvar, likaså dukning och servering, val av vin och fördrink. VI träffas bara en gång om året och då gör vid det ordentligt med god vällagad mat, sällskapsspel och mycket umgänge (inklusive två hundar).
Hälsningar Lena
Att injicera köttet var ju en intressant variant! Har jag inte sett förut! Confit på anka och gås har vi ätit många gånger i Frankrike och även köpt hem på konserv.
Kul kalkonreportage!
/Niklas
Svar från Lena Holm 2014-12-28 05:55
Tack Niklas,
det är inte helt lätt att injicera kryddor för de löser sej inte in smöret som man skulle önska. Men en del hamnar i alla fall rätt för vi brukar aldrig behöva krydda eller salta köttet extra vid servering. Confit på gås och anka har jag förstått är vanligt i Frankrike och jag har gjort det på anka en gång hemma. Det här är nog en korsningen mellan franskt och amerikansk kök som blir väldigt lyckad om man gör det på rätt sätt.
Hälsningar Lena
Ojojoj, det var en läcker Kalkon, fytusan vad sugen jag blir, intressant med confitering som jag aldrig hört talas om. God fortsättning, LO
Svar från Lena Holm 2014-12-28 05:57
Tack LO,
det här är ett krångligt men gott sätt att laga till kalkon. Det blir också något man kan samlas kring som familj. Vi träffas för det mesta bara en gång per år och då passar det här utmärkt.
Hälsningar Lena
Intressant till-lagning av kalkon något som jag inte vetat om Ser mycket gott ut Ha det gott : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2014-12-28 05:59
Tack Gert,
det är krångligt men väldigt gott. Passar bra vid en familjehögtid eller storhelg med många samlade runt bordet och lite extra hjälp i köket. Det blir också mycket flottig disk efteråt som inte får plats i diskmaskinen.
Hälsningar Lena
Vilken härlig berättelse om matlagning och det syns att ni är syskon. :-)
Ha de gott
//B-O
Svar från Lena Holm 2014-12-28 06:03
Tack B-O,
kul att du kan se en viss likhet mellan oss för vi är egentligen väldigt olika, men det finns definitivt släktdrag som vi delar. Vi kan också ka kul i köket tillsammans med våra äkta hälfter (så länge vi får bestämma.....).
Hälsningar Lena