En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fotofika och ny kamera

I lördags var det dags för fotofika i Uppsala och Hannu var den första jag stötte på. Vi möttes "som vanligt" vid fågeldammen utanför och jag fick först syn på honom genom mitt tele. Verkligen kul att träffas!

Väl inne på Fågelsången hittade jag Anders som försett sej med en räckmacka.

Eftersom min sambo börjat intressera sej en del for foto äger vi numera också en 7D mark II. Jag tog den med mej till fikat för att se vad den går för, både ute och inne. Här är det ISO 1600 f/4, objektivet är en Canon 24-105 mm.

Hannus vän, som jag tyvärr inte minns namnet på, pratar tåg med Claes. Vi var inte så många på fikat denna gång, men i gengäld hann man ju prata med alla.

Rauni fikade en minisemla och jag fick en massa bra tips till vår Finlandsresa som vi planerar till sommaren. Eftersom det var samernas nationaldag skulle Rauni passa på att gå på jojk workshop. Hoppas vi kan få en rapport från den i en blogg eller kanske på nästa fotofika.

Efter fikat testade jag kameran ute vid dammen med mitt fasta 300 mm och 1,4 extender. Jag provade att panorera flygande änder. Eftersom sensorn är mindre än på min 5D Mark III blir också bildvinkeln mindre (och brännvidden skenbart längre). Jag hade sålunda svårt att fånga de flygande änderna i bildfältet.

Jag skulle naturligtvis ha tagit av extendern men insåg då att jag inte hade några skydd till den, så den fick sitta kvar. På denna bild är ISO 800, f 5,6 och tiden 1/640. Panorering med effektfullt lång slutartid hade jag lämnat vid det här laget för det blev inte alls som jag tänkt. Det berodde nog mer på allmänna omständigheter än kameran.

Seriebildtagningen är imponerande på 7D II och sätter man bara fokuspunkten på den flygande fågeln så blir det skarpt. Dessa bilder tål dock inte alls att beskäras på samma sätt som de från min 5D III.

Anders hängde kvar vid dammen med mej och vi konstaterade att änder har olika taktik när de landar på is. En del glider på fötterna som den här och en del lägger sej ner på bröstet och kanar fram i vattnet på isen. Det kan se mer eller mindre elegant ut.

Kajan då? Ja, inte vet jag....den kanske var sur för att jag inte serverade semla. Jag hittade den vid stationen. Den var precis mitt i en omgång av "På spåret" med sina polare.

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-02-07 15:12 | Läst 1415 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul med ny kamera ;-) Vad har ni för planer med eran Finlandsresa? Trots att jag har mina rötter där måste jag erkänna att jag varit där väldigt lite i vuxen ålder... men för några år sen åkte vi över med husvagnen via den åländska skärgården som jag kan rekommendera.
Svar från Lena Holm 2016-02-09 17:14
Hej Sirpa,
vi har inte så mycket planer ännu mer ett några dagar i björngömsle i Vartius och en dag med fiskgjusar i Kangasala. Fick en del tips av Rauni om fina områden men jag måste få dessa skriftligen. Vi kommer att åka färja åtminstone en väg, kanske båda.
Hälsningar Lena
Ser bra ut Lena:) Mycket intressant för min del.
Svar från Lena Holm 2016-02-09 17:16
Kul att du tycker det Ingemar för just dessa bilder tycker jag inte håller måttet. Småfåglarna som jag tog i söndags, då ljuset medgav ISO 800, var en helt annan sak.
Hälsningar Lena
Fina bilder.
Kajan får allt passa sig, så han inte blir överkörd
// Marianne
Svar från Lena Holm 2016-02-09 17:18
Tack Marianne,
ja, nu var den ute på lite farliga äventyr.
Hälsningar Lena
Jag är Canonnöjd med min 7D Mark II, men ISO är ISO och 5D Mark III lär ju vara bättre i det fallet. Men man kan inte få allt, eller det kunde man visst, ni har ju båda... ;)
Blev många bra "actionbilder".
Ha det fint!
Svar från Lena Holm 2016-02-09 17:22
Tack Mikael,
man får ju inte glömma att det skiljer en del i pris mellan dessa kameramodeller. Jag har också vant mej vid att komponera bilderna en del i efterhand dvs beskära. Om jag tagit av extendern hade det blivit mer som jag är van vid, men bilderna tål ju inte särskilt mycket beskärning. Vid ISO 800 gör de däremot det. Annars tycker jag autofokusen fungerar utmärkt och seriebildtagningen är såväl snabb som tyst. Den känns som ett bra komplement för oss och antagligen det kamerahus som jag kommer att ta med ner under ytan i framtiden.
Hälsningar Lena
Ser ut att ha varit lika trevlig fikaträff som det brukar! Bilden på Hannu är härlig, andbilderna är också väldigt snygga!/ Björn T!
Svar från Lena Holm 2016-02-09 17:23
Tack Björn,
det var lika trevligt som vanligt och vi hann pratas vid ordentligt.
Hälsningar Lena
Kul att testa nya kameran och kul med fika. Själv var jag också på fika fast på annat håll och träffade klasskompisar från tiden då jag gick i åttan. Har man inte setts på 52 år och hittat varandra på Facebook var det mycket at prata om.
Hade tänkt mig lite fågelfoto efter det, men med ösregn så lockade det inte trots att jag upptäckte i Högbo att det är ganska kul.
Svårt att få skärpan där man vill, men kul.
Den landande anden ser ju kul ut och så fint att du hittade kajan, trots att den var upptagen. du får fixa en semla till den nästa gång.
Svar från Lena Holm 2016-02-09 17:24
Tak Margareta,
det regnade lite på oss också men inte fullt så mycket. Det är svårt att sätta fokuspunkten på flygande fåglar och man behöver öva en del. Då passar gräsänder väldigt bra.
Hälsningar Lena
Det är så mysigt se dina polare där uppe.
Jojk skulle jag haft till min blogg eller hur.
Så härliga fågelbilder du fick igen.
Jag förstår du kan mycket om kamerors teknik
som jag numera inte kan något om. men det gör
inget för jag gillar se dina bilder.
Gun-Inger o lycka till med det nya..
Svar från Lena Holm 2016-02-09 17:27
Tack Gun-Inger,
du kan mycket om bildkomposition och har en egen stil i dina bilder som nog inte handlar så mycket om tekniken i de moderna kamerorna. Det kommer du väldigt långt med tycker jag :-)
Hälsningar Lena