En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

I smålommens rike....

Varje sommar blir det minst en tur till Knuthöjdsmosse och smålommarna som håller till där. Resan föregås av noggranna studier av olika väderleksrapporter. Det såg ut att bli bra....men när jag kom fram i går kväll regnade det....

Det var dock lätt regn och ganska snart kunde man se hur solen försökte ta sej igenom molnen. Vinden var som utlovat obetydlig.

Solen trängde fram och det klarnade upp betydligt....

Det blir lite andra färger i det låga solljuset.

Mossen visade sig från sin finaste sida men fanns det några smålommar ?....

Jag hörde dem i vanlig ordning men det lät som färre än jag är van vid från tidigare år. Jag hittade i alla fall en som låg och tog det ganska lugnt...

....när jag spanat en stund insåg jag att den hade en liten unge.

Ungen ägnade sej åt fjädervård..... eller åtminstone putsning av dun....

....och avslutade med ett litet flax. Det skvätte inte ens, men har man inga vingpennor så blir det väl inte så mycket droppar...

Ungen fortsatte med lite bensträckning och sällade sej till en av sina föräldrar.

Solen, som dolts av moln, tittade fram och lyste upp gölen några minuter innan definitiv nedgång.

Jag hoppades att en matande förälder skulle anlända men fick nöja mej med att spana på ungen och den kvarvarande partnern.  Inte helt fel det heller...

Solen gick långsamt ner och sommarnatten sänkte sej över smålommens rike...

 Hej så länge,

Lena

Inlagt 2017-07-19 20:06 | Läst 3210 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Synnerligen vacker miljö i alla fall! Med det låga och 'gula' ljuset ser det nästan ut som höstfärger där.. Snyggt!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2017-07-20 16:44
Tack Jan,
miljön är verkligen vacker på denna plats och om du tycker några av dessa bilder ser ut som höst kommer det några till i nästa inlägg som snarare ger en känsla av frost och vinter.
Hälsningar Lena
Vidvinkel o tele, nu är jag stolt över mig själv för att jag tror att jag ser sådant :)
Sköna bilder, det ser jag i alla fall att det är.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Lena Holm 2017-07-20 16:48
Tack Thomas,
du ser helt rätt. Bilderna är tagna med 16-35 mm på "fullformat" eller 100-400 mm på en kamera med crop-sensor. Den här platsen åker många till för att se smålom men genom åren har jag nog mer och mer börjat åka dit för naturupplevelsen. Miljön är fantastiskt vacker och det är fint ordnat med spänger som man kan gå på (och inte får avvika ifrån). Jag tar alltid med mej både vidvinkel och tele. Denna gång var det enkelt för jag kunde ha två kamerahus med mej.
Hälsningar Lena
Hej,
En verklig idyll i vackra bilder.
Ha det bra
Bob
Svar från Lena Holm 2017-07-20 16:49
Tack Bob,
det här är en verklig idyll där man lätt kan njuta i flera timmar, både i kvällsljus och i gryning. Det blir dock ofta väldigt lite sömn.
Hälsningar Lena
Härliga naturbilder..
Mv/Gunte..
Svar från Lena Holm 2017-07-20 16:50
Tack GUnte,
det här är en riktigt guldplats där man kan njuta i både skymning och gryning.
Hälsningar Lena
Ser ut att ha varit en mycket vacker utflykt, och härligt att höra dem i tystnaden. Vattnet och naturen är så fint, fåglarna gillar det nog också för det är inte direkt lättframkomligt, om inga vägar dragits.
Svar från Lena Holm 2017-07-20 16:56
Tack Stefan,
det är en otrolig njutning att stå på mossen och höra smålommens karaktäristiska läte. "Tyvärr" är platsen mycket känd och det kommer även skådare från Europa hit för att njuta av detta. De ställer upp sina husbilar på parkeringen (där jag sov i skuffen på vår kombi). Antalet besökare har antagligen påverkat fåglarna och smålommarna misslyckas med sina häckningar och i år tyckte jag att det överlag var mindre fåglar oavsett art. Se även gärna Niklas kommentar och mitt svar nedan.
Hälsningar Lena
Vackra och stämningsfulla bilder. Smakar sommar.

Mvh Jörgen
Svar från Lena Holm 2017-07-20 13:53
Tack Jörgen,
det här är en plats där man kan sitta och njuta hur länge som helst. Man hör hela tiden fåglar som man inte kan se och för mej är miljön lika intressant som fåglarna.
Hälsningar Lena
Lyckades få fram nästan alla dina bilder på min dator just nu. Verkar vara lite lommar där i år. Har inte varit det vanliga flödet av lombilder på internet. Kul att du visar miljöbilderna, jag har ju själv inte besökt Knuthöjdsmossen.
Sten
Svar från Lena Holm 2017-07-20 13:52
Tack Sten,
jag åker till mossen lika mycket för att njuta av och fotografera miljön som fåglarna. Extra kul i år var att jag fick se en smålomunge, även om det minskar överlag, vilket är mycket tråkigt. Även andra arter tycks minska. Jag såg t ex inga kanadagäss och de brukar alltid vara där.
Hälsningar Lena
Underbara bilder!

Tyvärr har det minskat med smålom i flera år i rad på Knuthöjdsmossen. Jag har pratat med tillsyningsmannen och dom har berättat det har varit väldigt få med häckningar som har lyckats de senaste åren. Dom misstänker att en av orsakerna kan vara fotografer som stör fåglarna...
Svar från Lena Holm 2017-07-20 13:49
Tack Niklas,
precis vad jag också hört. Jag har vid flera tillfällen mött folk som går runt och kontrollerara att inga fotografer går utanför spängerna. Vilket är helt rätt och bra att de gör tycker jag. Jag har inte sett några ungar alls tidigare år och blev glatt överraskad av denna. Men det var färre fåglar överlag. Jag såg t ex inte en enda kanadagås och det var första gången.
Hälsningar Lena
Vilken underbart vacker plats, den där mossen! Att sedan lommarna visar upp sig så fint gör inte saken sämre, i fint motljus dessutom, och med ulltuss till unge.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2017-07-21 11:39
Tack Bjarne,
det här är en plats som jag måste åka till minst en gång varje sommar. Mycket njutning även om det inte är toppenbekvämt att sova i bilen. Men det är mest praktiskt och det blir ju inte så många timmar.
Hälsningar Lena
Om du väntat ett dygn hade vi nästan kunna mötas.
Jag är just nu på Hällefors wärdshus. Vi kom ner i går och åker hem i morgon.
Det har blivit många timmar på mossen.
Men först i kväll såg vi den lilla ungen. I starkt motljus så det blir inga vidare bilder.
Det är fyra par här, men endast ett par har fått en unge så hoppas nu att det går bra för den.
Förra året var det ingen som lyckades. Fick denna info av en man som bor här och går runt mossen nästan varje dag året runt.
Du fick ju jättefina bilder på ungen !
Var dom vid gömslet då också ?
Ing -Marie
Svar från Lena Holm 2017-07-21 11:42
Tack Ing-Marie,
du hade väl kunnat komma en dag tidigare. Jag sov i bilen som jag brukar göra. Hällefors wärdshus känner jag inte ens till att det finns. Jag såg inte alla fyra paren med vuxna fåglar men jag hörde dem nog. Det var också väldigt lite andra fåglar tyckte jag. Inte en enda kanadagås kunde jag hitta. Kul att det ändå är en lyckad häckning i år. Jag vet att det inte gått så bra på senare år. Nu väntar jag på dina bilder.
Hälsningar Lena