B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Provar mej fram lite...

.....laddade ner en demoversion av det där programmet som så många bloggat om. Jag vet dock inte riktigt vad jag ska ha det till...

Provade ett gammalt stationshus först. Torbjörn känner nog igen detta. Men jag har inte så många gamla hus i mina arkiv.

Kanadensisk urskog har jag däremot. Här blir färgerna lite besynnerliga när solen skiner på vägen.

Mera stora träd men djupare in i skogen. Den här bilden är helt grön i original så detta är kanske en förbättring....

Det här vintermotivet från förra veckan fungerar inte i originalversionen så den blev i alla fall inte sämre.

 

Dessa träd är nästan monokromatiska i original och jag blev lite osäker om det egentligen tillför bilden något alls att konvertera den.

Mulliga hästar har jag gott om och denna bild är väldigt kraftig i färgerna som dessutom är mycket varma då solen står lågt.

Den här kändes mer rätt. Hästen passar i ljusgrå toner med lite silver.

Det här kan man ju hålla på med hur länge som helst...

 

Hälsningar Lena

 

Postat 2013-01-30 23:00 | Läst 5427 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Svartvitt under vatten - går det ?

Det publiceras en hel del svartvita naturbilder, även på fåglar och djur, och då blir man ju lite frestad att testa om det kan fungera på undervattensmotiv också. Traditionell ser man ofta vrakbilder i svartvitt och det har även jag visat tidigare.

Vrak fotograferas ofta utan blixt med höga ISO och hela bilden får en blågrön, ibland lite grumlig, färgton. En konvertering till svartvitt tar bort det blågröna samt ger kanske lite mer spänning och mystik till vraket. 

Den här bilden har jag publicerat tidigare här på FS för jag gillar motivet. Kvalitén är urusel och jag försökte komma runt det genom att konvertera till svartvitt. Någon kommenterade att det grumliga vattnet bidrog till spänningen i bilden och kanske det svartvita kan göra det också i detta fall.

 Fungerar ett motiv som detta i svartvitt? Det här är en typisk vy från västkusten, ganska grunt och med ett stimm av småsill.

 Som ett exempel på ett makromotiv väljer jag denna räka som sitter på ett tareblad. Jag har svårare att hitta lämpliga makromotiv att testa på er, för det känns lättare att ta t ex

en bild av ett sjölejon. Avslutar med denna. Det vore roligt att veta vad ni tycker. Jag ska testa lite mer och gräva i mina mappar efter lämpliga motiv.

 

Ha en fin kväll

Lena

 

Postat 2012-10-19 20:27 | Läst 3479 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Vraket Havda

Det norska ångfartyget Havda ankom till Måløy den 9 december, 1944, och skulle senare på dagen fortsätta sin resa mot Bergen. Havda gick med passagerare mellan Trøndelag och Stavanger denna vinter. På just denna tur hade hon tolv passagerare, varav några var tyskar. På turen från Måløy till Bergen angrips Havda av brittiskt flyg vid Askvoll och träffas av både bomber och maskingevärseld. Det skadade fartyget sjunker snabbt i det kalla vattnet och två besättningsmän, en lots och tre passagerare följer med henne i djupet.

 

Ur loggboken: Vraket Havda, Luta, utanför Sognefjorden.  Datum: 120405   
Djup: 16-30 m      Dyktid: 43 min   Väder: Ca +2°C, regn.   Vattentemp: +7 °C

 Havda ligger med slagsida mot babord utanför en ö som heter Luta (eller Lutelandet). Man kan bara ta sej till vraket med båt och platsen är ganska väderkänslig. Blåser det går det inte att dyka här. Botten är på ca 30 m och vraket ligger på ljus sand, vilket gör hela dykplatsen förhållandevis lättnavigerad. Fartyget byggdes i Skottland 1881, är 55 meter långt och 8 meter brett. På den dyktid man får på de aktuella djupen hinner man simma runt och titta på hela vraket.

De två första bilderna är tagna i aktern, den andra lite högre upp.

 

Fredrik har här simmat runt aktern och in i vraket från sidan. Man kan se in i lastrummen som är fulla med flaskor och bråte.

Han simmar sedan ut igen åt samma håll som han kom in. Det här är en lätt vrakpenetrering men man får akta sej så att inte flaskkranar eller annan utrustning hakar fast på något utstickande.

Om man sedan fortsätter mot fören kan man se att vraket är mer sönderslaget på mitten. Två okända dykare som var med på samma utfärd. Provar lite sv/vitt.

Fören är fortfarande fullt möjlig att känna igen och när jag fotograferar vrak strävar jag efter att hitta vinklar där det ska vara lätt att förstå vad man tittar på.

Lägg märke till att man kan se bubblor från flera andetag på väg upp mot ytan. De kommer från de två andra dykarna som har simmat bakom fören. Så här ser det ut när det är riktigt bra sikt i skandinaviska vatten.

Vrakdykning kan vara spännande, i synnerhet när man känner till detaljer om vrakens historia. En del dykare ägnar sej enbart åt vrak och just denna kärleksförklaring kanske tilltalar den inbitne vrakdykare.

OBS! Havda är en gravplats och ska dykas respektfullt. Det finns även spår av det på vraket och, som på alla andra skandinaviska vrak, lämnar man allt man ser orört.

Hälsningar Lena

 PS. Den första bilden finns i undervattenpoolen men jag tycker den speglar vraket så bra så den fick komma med. Hoppas ni kan ha överseende med det. 

Postat 2012-07-03 17:41 | Läst 8226 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera