B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Dykåret 2012

Inspirerad av bl a Per Lundströms härliga kavalkad av det gångna året kommer här några bilder från dykåret 2012.

Vi kom inte riktigt igång förrän till påsk 2012, då vi besökte Gulen i Norge och dök i Sognefjorden samt vattnen i området. Vraket Havda bjöd på fantastisk sikt.

Våren är också nakensnäckornas tid och Norges kust kan bjuda på många vackra arter.

 

 Även eremitkräftorna hade vårkänslor vid påsk.

 

En tur till Gullmarsfjorden i maj bjöd på vackra cylinderrosor.

 

 Den blyga tångsnärtan var kvar i sin favorithåla vid Jordfall.

Dykning i Kanada bjöd på ett spektakulärt möte med Sixgill shark. Ovanliga hajar som inte så många dykare får möjlighet att möta.

 

Decorated warbonnet är en annan favorit från Kanadas västkust och vattnen runt Vancouver Island.

Lingcod är en stöddig fisk som man ser rätt ofta men få så kaxiga som denna.

 

Hemma i Sverige igen och ett dyk på Väderöarna

I spetember åker vi till Gozo på fotoworkshop med bl a Jonna Bergström och Ingvar Eliasson. Vattnet är blått runt Gozo.

 

Vackra sandstensformationer på Gozo 

 

 Men det finns ju även små charmerande fiskar...

...och vackra havsborstmaskar.

 

I oktober blev det en tur till sjön Storaxen en fredagkväll och under ett nattligt dyk mötte vi bl a denna lilla gädda.

 

Långhelgen i början på november tog oss till västkusten och dykning på Väderöarna, trots att det blåste lite väl mycket. Sjöharar i mängder poserade överallt.

  

Ett experiment med havsnål och kort skärpedjup blir bland de sista jag fotograferar under vatten 2012.  

Ser fram emot många härliga dyk 2013

Hälsningar Lena

 

Postat 2012-12-20 23:03 | Läst 3195 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Texas Roadtrip II, cars, Texas longhorn & baseball gloves

Den här kunde jag bara inte motstå! Den stod i en hage brevid vägen i utkanten av det lilla samhället Nocona, i nordvästra Texas. Fredrik fick tvärnita. Jag lämnade bilen och insåg att om jag går lite på grusvägen in mot gården (oops....private property) kunde jag få mycket bättre bilder på dessa pampiga "long horn".

Fick sedan syn på åsnan och gick en bit till. Solen var på väg att gå ner och jag ville så gärna få några bilder till. Inser plötligt att det svänger in en jättepickup på vägen som jag nu är minst 200 m in på. Bilen stannar och i förarsätet sitter en äldre, mycket omfångsrik man i blåställ, rutig skjorta och cowboyhatt. Jag mumlar något om att jag är turist från Sverige som tycker om kor och ber om ursäkt för att jag är inne på hans ägor. Mannen är mycket trevlig, "inte gör det något att vi är på hans väg" och han ställer massor av frågor på bred Texasamerikanska. Det slutar med att vi hamnar på hans brors motell (garanterat inga "bed bugs") för att fortsätta upptäcka Nocona.

 På inrådan av Mrs Fenoglio i motellreceptionen tar vi en kvällspromenad i Nocona och hittar detta hus. Pete Horton har gjort sej en del pengar på olja och har dragit sej tillbaka i Nocona. För att ha någonstans att ställa sin samling med bilar renoverade han detta hus.

I julbelysning såg det lite läckert ut och jag råkar ha ett stativ med mej så några bilder måste jag ju ta. Vi går också fram och kikar in genom fönstren...

En seriös samlare minsann. Vi får veta efteråt att det är bara en bråkdel av bilarna som synns genom de stora fönstren på framsidan. Tillbaka på motellet efter middagen får vi en liten kasse i receptionen med lokalproducerat vin och brochyrer. Dessutom envisas damen i receptionen med att vi måste träffa hennes man, han är inte bara motellägare utan också Noconas borgmästare. Mayor Robert Fenoglio bär en stor ljus cowboyhatt, skjorta med pärlemoknappar och jeans. Han är hälften så stor som sin bror och förvånansvärt lågmäld. Han insisterar i alla fall på att få bjuda på frukost eftersom han också driver Noconas bästa frukosthak i en gammal bensinmack. Vi är välkomna från 06.00 nästa morgon.

 

 Vi är inte uppe så tidgt så de flesta av Noconas lokala gäster har redan ätit när vi kommer till den gamla macken.

Mayor Fenoglio står bakom disken iförd förkläde men han sköter mest ärenden på sin mobiltelefon. Han låter de två välbyggda damerna bakom disken servera oss en "ägg & bacon" frukost med alla tillbehör som vi står oss mycket länge på. Jag fotgraferar inte människor och tycker det är närmast pinsamt när jag slänger ur mej frågan om jag får ta en bild.

 En av de lokala gästerna sitter fortfarande kvar när vi går. Det här stället kommer vi att minnas. Vi fick också ett tips att vi måste se stadens största "industri".

 I tre generationer har man handsytt basebollhandskar i Nocona. De är nu de enda tillverkarna av amerikanska basebollhandskar i landet. När vi anmälde oss i receptionen tog företagets ägare (och VD) oss på en rundvandring och visade hela processen. Allt är hantverk. Ingen fotografering dock, men nu vet jag plötsligt mer om hur man syr själva handsken än jag någonsin gjort om spelet. Det var också denna rörelses grundare (dvs farfar) som sydde de första amerianska ovala fotbollarna.

Hälsningar Lena,

som också fick veta hur man syr bollarna till baseboll

 

Postat 2012-12-18 20:18 | Läst 3339 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Texas Roadtrip 2012

Texas har ingen dykning, åtminstone inte i januari då vi råkade vara på besök. Vi firar jul och nyår hos min syster utanför Dallas och sist vi var där åkte vi ut på en liten biltur. Inte särskilt planerad utan slumpen fick avgöra lite var vi hamnade. Vi styrde kosan nordväst om Dallas och färdades bara på mindre landsvägar.   

Texas är stort, platt och växtligheten är torr och sparsam i januari. Vi följde delvis den gamla boskapsrutten Chisholm trail och passerade många rancher med både hästar och annan boskap. Landskapet är ganska öde.

Lite här och där tar man fortfarande upp olja. Den må se sliten ut men var fortfarande i bruk och marken synnerligen privat där den stod. Vi passerade genom Bowie och hamnade till slut i en lite håla som hette Nocona.

Utanför Nocona stod den här pärlan uppställd på en skräpig gård vid vägen. Till salu!

Priset hade visst varit 1500 dollar från början...

Lite närmare Nocona åkte vi förbi Zacks Trading Post. Där fanns det en hel del...

 

Här var det också skyltat Private Property så det gick undan när jag tog dessa bilder. Ute på landsbygden i Texas vill man inte uppfattas som en inkräktare på någons ägor, men det lyckades jag med ändå. Några särdelses stora Longhorn cattle fick mej att gå in på en privat väg och det slutade med att Noconas borgmästare bjöd på frukost dagen efter. Mer om det i nästa inlägg.

Ha en fin söndag

Lena

 

Postat 2012-12-16 16:06 | Läst 3768 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

En hyllning i nr 100

Mitt hundrade inlägg tillägnar jag min älskade sambo Fredrik, min ständiga följeslagare på alla dyk och undervattensäventyr. Han har medverkat till alla de undervattensbilder som ni sett i denna blogg. Även om han inte är med på alla bilderna så har han alltid funnits där i vattnet. Han har koll och håller huvudet kallt när jag blir distraherad av fina motiv, glömmer tid och rum eller kämpar i ström för att både försöka hålla mej kvar och ta en bild samtidigt.
 
På väg ut i skärgården
 
 
Fredrik samlar pilgrimsmusslor till middag
 
 
Eftersom jag älskar fåglar hamnar vi på ställen som "The Parrot Refugee", där man tar hand om papegojor som ägare inte vill ha längre.
Den här var särdeles kelig av sej.
 
 

Med farligt god smak för Omega.  

 

  

 Liten extra stjärna i kanten för alla gånger han tagit hand om
diske
n...

 

 

Omtyckt och respekterad av många, älskad av Mej.

 

 

Lena

 

 

  
Postat 2012-12-15 12:22 | Läst 2836 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Svenskt i topp på NM i UV-foto

Nordiska mästerskapen i undervattensfoto är nu avgjort och Sverige tog alla tre topplaceringarna, faktiskt även nummer fyra var en svensk. Nordisk mästare blev Jonna Bergström, genom att ta medalj i fyra av sex klasser. Silver gick till Tobias Dahlin och brons till Klas Malmberg. En hedrande fjärdeplats tog Fredrik Ehrenström. Placeringarna 7, 8, 9, 12 och 13 var också svenska fotografer. Kul!

 

Jonna vid poolen i Gozo under fotoworkshopen i september. Några bilder från detta soliga och varma evenemang får illustrera dagens inlägg. Poolfoto är en egen genre inom undervattensfoto och vi experimenterade en del i poolen där vi bodde. OK-tecknet som hon visar är nog den mest kända handsignalen mellan dykare världen över.

Här ställer Jonna upp som modell i en undervattenspose som inte är så behaglig. Det strömmar nämligen in vatten i näsan då man ligger på rygg under ytan. Men det kan bli fina speglingar.

 Ungefär som den här, men denna bild är tyvärr lite underligt beskuren för jag fick med en fotograf till i bakgrunden. Fisheye i en liten pool, då händer sådant om man inte ser till att få vara ensam.

Stort GRATTIS till Jonna och alla andra svenskar som tog placeringar i årets NM. Jag kommer igen nästa år om jag så ska leverera min CD personligen (eftersom posten tar en evighet).

 Hälsningar Lena

Postat 2012-12-11 20:29 | Läst 5858 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera