B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Rödhaken hittade fram till Valborg

Mellan hagelskurar och solsken fick jag plötsligt syn på något orange som fladdrade förbi i trädgården. Fram med kameran...

....minsann, satt det inte en liten rödhake på gräsmattan. Den spanade upp mot en av foderplatserna som fortfarande sitter ute.

De fula benen i bakgrunden hör till en stor "bur" där vi hänger talgblock som småfåglarna få ha ifred för skator och andra större fåglar.

Dit ville rödhaken och trots det fula nätet kunde jag inte motstå denna bild. Jag har alltså inte fångat den utan nätmaskorna är tillräckligt stora för småfåglarna att flyga in och ut. Sedan kan de käka i lugn och ro.

Jag tog också en sväng förbi ardennerhästarna. Hagen har torkat upp och de kan gå där och noppa de små stråna utan att trampa sönder för mycket.

Det blåste ordentligt ute på slätten och trots sol var det inte särskilt varmt. För de som badade i Fyrisån idag var det nog inte så mysigt.

Kolla in fotbeklädnaden. Det finns en del päls på dessa som ska rasa av nu.

Hästarna brydde sej inte nämnvärt om min närvaro men min favorit tittade upp när jag skulle gå.

Blåsipporna stod i full blom längs vägen och jag kunde inte motstå dem.

 

Valborgshälsningar

Lena

  

Postat 2013-04-30 18:30 | Läst 6720 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Apvardag

Det var torsdag i Sydafrikas största nationalpark och vi hamnade mitt i en liten apas vardag. Sen eftermiddag och ingenting att göra....

" - Elefanthögar, hur kul är dom efter någon dag i solen...vad ska jag hitta på nu"

" - Jag anfaller min kusin, kör en halvnelson..."

" Mpfff, tvi ! Han är starkare än mej...fortfarande..."

" - Jag fick stryk igen....kan du inte lära mej lite trix brorsan"

" - Jag har inte tid med tålamod..."

" - Mamma, jag fick faktiskt stryk, du behöver inte låta syrran få något"

" - Det här kan bli jobbigt..."

" Wow mamma, jag fintade bort tjejerna sen tog jag dej ! "

" Oiii, jag ger mej...men jag vann eller hur? "

" Jag ligger ju överst..."

 

Önskar alla en lugn Valborg

Lena

Postat 2013-04-29 20:35 | Läst 7449 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Små grodorna...men inte som ni tror

När jag fyllde år fick jag tre grodor av min sambo i födelsedagspresent. Idag var det dax att hämta hem grodorna till det gamla akvariet som nu rustats och inretts för att hysa mina små favoritdjur.

Jag har tidigare haft grodor som husdjur i 15 år bl a när jag var student, men nu är det många år sedan jag hade små gröna vänner i köket.

Det här är Bombina orientalis, eller orientaliska klockgrodor (eng. fire-bellied toad). De är lättskötta och vill ha en bostad med både land och vatten. Jag löser badfrågan genom att ha vatten på ett stort krukfat. Lätt att byta och göra rent. Den här är just på väg att testa sin nya bassäng.

 

Jag gör en miljö för dem med grus i botten täckt med mossa som jag hämtar i skogen, ett par pinnar och en krukväxt som tål mycket vatten. Ibland tog jag in ormbunke med mossan och skippade krukväxten, jag kommer nog att prova på lite olika varianter även denna gång.

Här sitter den grönaste av grodorna och funderar kanske på om den ska provsimma i bassängen men sin lilla mörka kompis. Det är svårt att bestämma könet på dem men förhoppningsvis kommer någon av dem att börja ge lockrop ifrån sej. Det är det bara hannen som gör... 

Lite blyg i början...måste ju utforska hela sitt nya hem.

Badet är definitivt uppskattat. Alla tre har varit i och provsimmat. De har också en sten att sitta på. Samma gamla sten som mina första grodor hade. De som jag fick av mina kurskamrater när jag fyllde 25.

Ha en härlig helg alla

Lena 

Postat 2013-04-27 16:15 | Läst 7215 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Jag bommade...

Hägrarna i Råstasjön bjöd på fin uppvisning när jag var där sist. De är pampiga fåglar och särskilt vackra när de flyger.

Jag stod en bra stund och tittade på dem. Många suddisar blir det ju men några bilder fick jag ändå till.

Stilfullt som en dansör kommer den in för landning.

Plötsligt har jag en häger och en kaxig skrattmås i sökaren. Måsen har helt klart ställt in siktet på den stora fågeln.

" -Jag ska minsann knäppa till den där långbenta fjanten !!! "

...och ja, det gjorde den, men den bilden sumpade jag, missade helt, bommade, fick inte med på minneskortet, nej ! Skrattmåsen klippte till häger på huvudet med fötterna och halva kroppen. Jag ska nog hålla mej ifrån alltför dramatiska scener, att de flyger får räcka tills vidare.  

Ha en bra fredag allihopa

Lena

 

Postat 2013-04-26 17:58 | Läst 4978 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Svartvita djur

Nu har jag fått lite distans till djuren i Sydafrika och i helgen tittade jag igenom en del bilder och funderade över vilka som kunde passa i svartvitt. Nu tänkte jag testa några på Er som brukar titta in här.

Delfinerna var mitt första val redan när jag kom hem och den här ligger redan ute i en pool. Den har fått lite blandade kommentarer.

Aporna med de svarta ansiktet liggandes i grå sand tycket jag också hade viss potential.

Elefanter kändes som ett självklart testdjur och de blev vldigt olika beroende på hur ljuset föll i bilden.

Naturligt monokromatiska (nästan) men lite för mycke gräs runt om. Man har kommit fram till att zebror är svarta med vita ränder och inte omvänt som man trodde först. Dessutom får man stava zebra med s om man vill (enl 10 utgåvan av Sv akad. ordlista).

 

En lejonhona och en näshornsfågel får avsluta. Lejonbilden är kraftigt beskuren för det var det bästa porträttet jag hade.

Hälsningar Lena

Postat 2013-04-25 19:59 | Läst 16076 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa