B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Bevakad från ovan

Efter en natt i tält på en ö i Färnebofjärden skulle vi paddla tillbaka. Nu blåste det en del och vår fullastade kanadensare var inte alls en så rolig farkost ute på fjärden. Vågorna gjorde också att jag inte vågade ha min kamera framme och jag missade sålunda lommen med sina småttingar på ryggen. Men när vi började närma oss land dök det upp två andra intressanta skepnader i luften....

Fiskgjusar ! Nu kunde jag inte hålla mej utan vi paddlade till någorlunda lä och jag rev fram kameran med 300 mm + 1,4 extender.

Det var inte helt lätt att få fokus på dessa sittande i en gungig kanot, men de kom tillbaka och flög över oss flera gånger.

Vi såg vad som antagligen var deras rede i en stor tall på ön som vi låg i lä vid och det var väl därför de blängde ner på oss som de gjorde.

Efter en stund drog de iväg på en stor sväng över fjärden och vi lämnade dem för att återvända till land.

Väl på torra land med kameran i handen fick jag syn på några ladusvalor som flög över vattnet och sedan in till sina bon under taket på en sjöbod. Jag lyckades inte fånga dessa mästare i flykten, utan fick nöja mej med en "vingar uppåt sträck". Under tiden hade kanoterna och all packning på något magiskt sätt lastats och det fanns nygjort kaffe. Jag hade ju precis bara börjat titta på svalorna... 

Hälsningar Lena

Postat 2013-06-10 20:46 | Läst 2210 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Häcken full

" - Det där med föräldrarskap är tuffare än ni tror. Innan man vet ordet av har man häcken full...bokstavligt"

" - Det är tänkt att Han ska hjälpa till...men Han är mest ute och dyker om ni frågar mej...man vet aldrig när Han kan dyka upp..."

" - Se till att båda får smaka av det där du lyckats skrapa ihop !"

" - Lille vän, du måste hopp av och hålla dej framme, annars tar brorsan allt...."

" - Dra inte iväg för långt nu ! Det där med delad vårdnad betyder mer än att bara dra hem mat, bara så du vet! "

" - Seså, nu är det dax att krypa tillbaka upp under fjädrarna...ni är på tok för små för att plaska runt själva. "

" - Nu gå en gång !!! "

 

" - Ja, randig är ett bra kamouflage men,... nej, du är för liten ! "

" - Den där vägen fungerar inte, du har ju provat det förut..."

" - Seså, paddla på bara så går det bra !"

" - Häcken full var det ! That´s life !

" - Så var det lugnt en stund...kanske får jag lite tid att fixa frisyren..."

 

Det var allt från doppingarnas vardag

Hälsningar Lena

 

 

 

 

 

Postat 2013-06-09 22:20 | Läst 2923 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

När Sverige är som finast

Nationaldagen bjöd på strålande sol, blankt vatten och perfekta förhållanden för en stillsam tur med kanot.

Vår gode vän Stefan har byggt två fina farkoster i trä, en kajak och en kanadensare. Vi fick ta kanadensaren och packade utrustning för övernattning och en god måltid.

 

Det var nästan overkligt stilla på Färnebofjärden när vi ger oss av. Stefan flyter förbi oss i sin kajak.

Vi paddlar till en ö där det finns en smal landtunga med tallar på mitten. När vi slår läger kan vi se vatten både bakom tältet och framför. Ön har fina eldstäder och det finns torr ved i ett vindskydd.

Sädesärlorna jobbar hårt med att fånga insekter vid vattenbrynet.

Lommen smyger ner i vattnet då vi av misstag passerar lite för nära den lilla ö där de har sitt rede.

 

Vi slår läger, reser våra tält och fixar lite kaffe. Några tillfälliga gäster är där och badar men de har inga tält. När det blir kväll kommer vi att få vara ifred.

När vi blir hungriga fixar Stefan eld i eldstaden.

Solen ligger lågt och som från ingenstans plockar någon fram ett par kalla öl.

Kvällen kock fixar grillspetten.

Vattnet i viken ligger helt blankt och kvällen är ljuvligt varm. Vi häpnar över att myggen som minsann fanns i överflöd när vi slog upp våra tält nu tycks ha kommit på andra tankar. Det kan inte bli bättre än så här...

 

I avnjuter en enkel måltid i den sena kvällssolen och dricker ett vin som Stefan köpt på semestern i Frankrike förra sommaren. Vi pratar om att resa till spännande platser och lyssnar på Stefans historier från Mount Everest base camp. Det finns mycket att se ute i världen men samtidigt kan vårt egent land också bjuda på oslagbara upplevelser.

Dessa ljusa försommarkvällar är Sverige verkligen oslagbart och t o m disken kan klaras av i ett skimmer av magiskt solljus.

Vårt tält står mindre än en stenkast från stranden och solen strålar trots den sena timmen. Lommens rop ljuder plötsligt över det blanka vattnet...

Solnedgångar må vara lite omdiskuterade ur fotosynpunkt men just denna kväll, då vi firade vår nationaldag på ett sätt som vi trivs med, var den spektakulär. Sverige när det är som finast helt enkelt

Hälsningar Lena 

 

Postat 2013-06-07 21:16 | Läst 2685 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Badplatsrensning, eller kanske miljödyk...

...hur som helst syftar det till att nakna fötter inte ska behöva trampa i allsköns bråte på badplatsen.

Sandra gör sej klar att gå i vattnet. Den "magiska" vattentäta dragkedjan är fortfarande öppen. Det är den som gör torrdräkten värd namnet (och dyr).

Handskar, mask, huva och så regulatorn i munnen.  Sandra börjar på ca 50 cm djup och får går armgång på botten. Inte direkt dykning men det är ju inte heller det som är syftet.

Dykklubben gör detta varje år i samarbete med Uppsala kommun. Klubbkassan får ett välbehövligt tillskott och vi plockar bort de värsta skräpet runt bryggor och på grunt vatten. Vissa år har det varit en enorm massa bråte och ibland, som i år, förvånansvärt lite.

Sandra kommer till bryggan med några av dagens fynd, ett öskar, en flaska och någons borttappade nycklar. Vi flyttar även stora stenar och grenar så att någon inte ska landa på dem om de hoppar i från bryggan.

Badplats eller inte, det är en speciell känsla att sjunka ner under ytan...jag står på bryggan och blir dyksugen.

Under årens lopp har det blivit en del "fynd". Två år i rad plockade klubben upp kassaskåp, på samma dykplats! Båda var sönderbrutna och överlämnades till polisen. Cyklar, soptunnor, armeringsjärn, engångsgrillar, trädgårdsavfall (i säckar), båtinredning mm mm, det häpnadsväckande vad folk dumpar vid en badbrygga. En död hund som någon sänkt med stenar hör till den riktigt trista fynden.

 

De mest skrymmande fynden vid årets resning var stora, långa delar som nog hörde till en typ av avgräsningar vid båtplatser. Svårt att veta hur de hamnat vid det aktuella badet, men det kan mycket väl vara naturens krafter som medverkat denna gång.

Dagens vassaste fynd var ett komplett kastspö med drag. Någon som ledsnat på att det nappade dåligt....hur dum får man vara?

 

Bada säkert i sommar

Lena  

Postat 2013-06-05 23:22 | Läst 2491 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Lillens första bad

Här kommer en kort rapport från skrattmåsparet som fann varandra i Råstasjön i mitten av april. Deras första telning ska bada och det visade sig bli en tuff uppgift för de unga föräldrarna. 

" - Kom här lille vän, det är inte alls kallt."

" - Alla småmåsar måste faktiskt bada. Bara tvätta sej lite "

" - Nu kommer den där gräsanden igen. Vi behöver faktiskt inte hennes råd, jag blir bara så stressad av att hon simmar här. Shhh, inte så högt älskling "

" - Seså, kom nu....nej, gräsanden spionerar inte, hon har somnat! "

" - Nej, det är t o m varmare än igår "

" - Vaddå kokar kaffe? Vad är det för trams ! "

" - Bara lite till nu,.... kall om magen?.....du vänjer dej."

" - Ooiiik !!! "

" - Uuhäää va äckligt ! Jag tänker aldrig bada mer! "

" - Glöm inte bort godiset ni lovade....sån där limpa vill jag ha! ...med ost !"

" -Suck....kan vi inte se om det finns plats på dagiset?"

" - Försvinn! Han har faktiskt badat, inga problem alls, det gick som en dans !"

Lillens badsessionen tog över 20 minuter och bilderna är ett urval bland drygt sjuttio stycken. Jag tror inte skrattmåsarna har dagis, men de kan ju ha sett Kanadagåsens samlingar.  

Det var allt för denna gång

Lena

  

Postat 2013-06-04 21:55 | Läst 2306 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa