B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tack för tipset Hannu!

I samband med fotofikat i Uppsala under lördagen tipsade Hannu mej om att det fanns en kungsfiskare vid Hjälstaviken. Eftersom söndagen verkade bli en strålande vinterdag åkte vi iväg för att spana på denna lilla juvel. Vi hittade den....men avståndet var lååååångt för min brännvidd.

Den lilla fågeln ändrade dock position och kom lite närmare men den satte sej tyvärr bakom en gren. Den är fortfarande långt borta men jag blir som förhäxad av den lilla juvelen.

Jag försöker få till en bättre vinkel men då drar den och det går undan. Helt ofattbart att man kan hitta så gnistrande vackra fåglar i Sverige mitt i vintern. Det enda jag sett som jag kan jämföra den här upplevelsen med är kolibrier.

Den landar på sin favoritplats vid bron och jag kan bara stå på vägen och sucka. Vinden är isande och trots att solen skiner blir det snabbt väldigt kallt där vi står.

En "vinterkungsfiskare" med lite omgivande miljö. De här små fåglarna måste jag se till att komma betydligt närmare. De är ofattbart vackra.

Eftersom vi var vid Hjälsta tog vi också en promenad till småfågelmatningen och gömslet. Man kan ju få se örn har jag hört, så vi spanade mot den blå himlen. Vi såg inga örnar men på väg till matningen fick vi syn på en liten gynnare som gäckat mej tidigare i höstas. En trädkrypare !

På väg hem får min sambo syn på något stort på himlen och tvärnitar på en p-plats (tur att den fanns). Jag vrålar örn och sliter fram kameran, men de första bilderna blir förstås inte mycket att ha. Örnen försvinner bort och vi vänder bilen och kör ca en halv kilometer, där finns en liten väg som man kan stanna på....och örnen är på väg tillbaka mot oss.

Jag får det till en äldre havsörn med det ljusa huvudet och helvita stjärten. Den kommer mot oss men på ganska hög höjd....

Den passerar oss i all sin majestätiska prakt och flyger bort mot öppet vatten... Tack Hannu, vi fick en toppenfin dag!

Hälsningar Lena

Postat 2015-02-08 16:35 | Läst 2913 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Hästarna på Tuna gård

Med en lång arbetsvecka bakom mej hastade jag iväg från jobbet medan det fortfarande var en gnutta sol kvar. På vägen hem passerade jag Tuna Gård och där går mina favorithästar i en hage. Fem stora, runda och för årstiden väl pälsade ardenner.   

De vänslas lite med varandra när de insett att jag inte hade några godsaker med mej.

Man kan vänslas med bakdelen också...

Pälsen är lång och de tycks mest stå i hagen och njuta av att vara ute.

Under snön finns enstaka strån men mat får de när de kommer in så det spelar inte så stor roll.

Solen är precis på väg att gå ner när jag lämnar de stora hästarna och drar hem för att kolla om det finns något trevligt fredagsmys att plocka fram. Önskar er alla en skön helg. I morgon är det fotofika för alla inom rimligt avstånd från Uppsala :-) Hoppas vi ses !

Hälsningar Lena

Postat 2015-02-06 17:50 | Läst 5437 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Vårt första björnmöte

Under vår första resa till Vancouver Island fick vi stifta bekantskap med de lurviga djuren. Den första var en tvättbjörn. En avlägsen släkting till de riktiga björnarna men en  överraskning för oss ändå. "Åteln" i detta fall var torrfoder för katter och de betonade att den randiga björnen inte var tam...  Bilden är tagen med 17-85 mm så den vara i alla fall inte särskilt skygg.

Vi hade hittat det här läckra B&B stället på norra Vancouver Island genom att leta på nätet. Det låg helt isolerat i slutet av en grusväg. Närmsta ort var Port Hardy. Tyvärr är det lågvatten på bilden så det ser lite torftigt ut i nederkant.

Från matsalen såg det ut så här när det var högvatten och utsikten var magnifik. Det fanns fyra dubbelrum och tre fristående timrade stugor. Alla åt i "matsalen" för det var för långt att åka till Port Hardy bara för att äta.

För att vi skulle vara säkra på att få se björn bokade vi en tur med ett bolag som specialiserat sej på grizzlybjörn. De hämtade oss vid bryggan utanför där vi bodde och dagen till ära var det dimma med regn. Vi åkte ett par timmar med den täckta båten och klev sedan över till den öppna grunda båten till vänster.

Naturen var magnifik och det rådde ingen tvekan om att det var vildmark.

Björn fanns det också. De kom ner till vattnet vid lågvatten för att leta efter små krabbor och andra godsaker under stenarna. Före resan hade jag köpt ett EF 55-200 f/4.5-5.6  begagnat för 1000 :- och det satt på en Canon 400D.

Grizzlybjörnarna samsades utan problem med andra djur.

Tyvärr så är bakgrundsfärgerna inte de allra bästa för "kolafärgade" björnar. Jag konstaterar i alla fall med belåtenhet att jag fotograferade i RAW även ovan ytan 2008. Det var undervattensfotolektionerna med Ingvar Eliasson som fått mej att inse värdet med det formatet.

En grizzlyhona med unge fick alla att sucka av förtjusning på båten.

Den lilla nallen följde mamma i fotspåren men förstod nog inte riktigt vad den skulle leta efter mellan stenarna. Efter en heldag hos björnana blev vi avsläppta vid bryggan där vi bodde....

....då sitter den här svartbjörnen i trädgården och plockar bär från buskarna. Vi hade fått information om att det fanns en svartbjörnshona med en unge som ofta kom till trädgården för att äta "salmon berries" och hallon. Man skulle därför prata högt när man rörde sej ute, så att hon blev förvarnad, samt hålla lite uppsikt över var ungen höll hus.

Här är mamma björn fotograferad med 17-85 mm från matsalen strax innan vi skulle äta middag.

Den lilla ungen kom upp på verandan och kollade runt. Antagligen för att se om det fanns några rester av kattmaten kvar.

Här sitter den i rabatten utanför ett annat matsalsfönster. Samma objektiv som ovan. Min sambo fotograferade också den här med sin mobiltelefon...

Hälsningar Lena

Postat 2015-02-01 13:34 | Läst 4396 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera