B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Kotte på besök

När vi kom hem på söndagskvällen efter helgens dykning upptäckte vi en igelkott i trädgården när vi lastade ur bilen. Den enda kotte vi sett under de 10 år vi bott i huset! Måndag efter jobbet köpte jag en påse kattmat....ikväll kom kotte fram och hälsade.

Fredrik fick syn på kotte av en händelse vid niotiden i kväll och jag högg kameran med helgens telekombo (70-200 med 2 x konverter). Vad ska man göra med den kombinationen när igelkotten nosar på ens fötter....? 

Kattmaten lät sig väl smaka och den verkade inte det minsta störd över vår närvaro.

" - Mmmmm..om Kotte själv får välja...."

Det regnade och jag blev blöt men vad spelade det för roll, vi har en igelkott i vår trädgård !

Den här lilla kompisen ska vill hålla utkik efter.

Hälsningar Lena

Postat 2015-06-23 22:02 | Läst 1858 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Midsommar i Hamburgsund

" - Heeeelan gååår, sjung hopp fallerallan .....Allan Hej...!!!! "

Två båtar packade med dykare och utrustning stävade ut från Hamburgsund vid niotiden på midsommaraftons morgon. Stämningen var god i hamnen....trots att det var mulet.

Bara vi kommit ut en bit från fastlandet var det klart och solen strålade. Vissa midsommargäster hade redan hittat sina hamnar. 

Vi färdades mot Väderöarna och tobisgrisslorna var på väg mot samma mål kändes det som.

Gässen stod i kö till incheckningsdisken för avresa mot en solig midsommarfest ute till havs.

När vi närmade oss vårt mål möttes vi av några ejdrar. Väderöarna badade i sol och vi hade en superfin dag, men hur var det egentligen på fastlandet?

När vi spanade mot Hamburgsund såg vi hur molnen hopade sej...

På väg tillbaka efter en strålande dykdag såg det ut såhär....

Polisbåten passerade oss på väg in men den tycktes mest kolla in läget....

I Hamburgsund pågick midsommarlekarna för fullt. Här är det nog någon form av utslagstävling där den som inte får plats under taket får stå kvar ute i regnet.

Svensk midsommar när den är så där riktigt svensk. Man kan aldrig vara riktigt säker på att täckjackan inte kan komma till nytta.

Grillat är godast !

Man kunde ju också stå i kö...antingen för att komma inomhus eller för att komma ombord på färjan över till Hamburgeö....

".....- ååå halvan åker radiobil....."

Vi firade midsommar på Väderöarna, återkommer med en rapport om hur vi hade det.

Hälsningar Lena

Postat 2015-06-22 19:55 | Läst 2344 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Inspirerad av Thomas multipla intryck

För några dagar sedan hade Thomas Johansson en inlägg som jag blev väldigt inspirerad av. Han hade skapat bilder genom att lägga samman många exponeringar av samma motiv. Jag läste lite på några av länkarna men hade glömt hälften när jag hastade ut på lunchen idag för att ta lite testbilder. Först gjorde jag något helt annat och testade vad jag kunde få direkt ur kameran. Tre exponeringar med lite skak.

Tre exponeringar med lite annat skak (helt olikt mej att skaka kameran men man måste ju testa ibland).

Den här bilden består av 18 exponeringar då jag rört mej ganska ordentligt från den första till den sista bilden. Inser nära jag läste Thomas instruktion igen att jag skulle ha passat ihop bilderna bättre när jag la lagren på varandra i PS, men det får bli nästa omgång. Motivet var nog inte helt optimalt heller.

Den här består av 21 exponeringar och här är inpassningen inte lika kritisk. Ökat kontrast och färgmättnad en del. Det här ska jag prova fler gånger och läsa på mer. Tack för det roliga tipset Thomas!

Hälsningar Lena

Postat 2015-06-16 20:11 | Läst 1417 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

En strålande dag på Väderöarna

Vi ville gärna visa våra dykintresserade gäster från Kanada var vi helst dyker i Sverige och då blev det en tur ut till Väderöarna. Båten startade från Hamburgsund.

Vädret var helt perfekt då vi sakta passerade ut genom kanalen.

Inspirerad av Marianne fick det bli en spegling.

En häger blev störd av vår båt och flög vidare mot en annan klippa.

Anders visar Andy på sjökortet vart vi är på väg.

Regn och hård vind  dagarna innan gjorde att sikten var allt annat än bra. Andy är dock en mycket erfaren marinbiolog (och inte fotograf) så han hittade mängder med intressanta saker att studera. Här en röd solstjärna.

"Död mans hand" och anemoner på en klippvägg.

Fredrik simmar längs väggen och Andy rotar runt i bakgrunden. Tur att båda hade bra lampor för det är lätt att tappa bort varandra när sikten är dålig.

Blågyltan var i alla fall på humör och poserade villigt. Till vänster en hona av samma art. 

Efter första dyket stannade vi till vid en ö för att äta lunch. Sälarna låg och solade sej på klipporna.

Den här sälfamiljen passerade vi långsamt innan vi la till. Bilden är tagen med 420 mm och därefter beskuren. Vi var inte alls så nära som det ser ut och de låg lugnt kvar på klipporna när vi passerat.

När vi lagt till kom det en del nyfikna sälar för att kolla vad vi gjorde. Jag smög ner i vattnet med kameran men de ville inte komma inom fotoavstånd. Däremot var det mysigt att bara ligga där på ytan och spana på sälarna.

Precis under ytan hittade jag en hel del sjöharar som tycktes både äta och jobba på att göra nya sjöharar. Jag kan förstå om bilden är förvirrande med det är tre bruna sjöharar, varav två sitter på varandra.

Vi gjorde ett dyk till och jag experimenterade med en fisheye + en extender. Det gick att komma väldigt nära en del mycket små motiv.

Återresan till Hamburgsund var lika strålande som hela dagen. Två strandskator följde oss en bit på vägen.

En tobisgrissla blev "dagens nyhet" för mej. Jag tror inte det går att ta fel på dessa men rätta mej gärna i så fall.

Till midsommar är vi förhoppningsvis där igen om vädret tillåter.

Hälsningar Lena

Postat 2015-06-15 16:52 | Läst 5022 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Den småfläckiga rödhajens barnkammare....

...eller "bakom kulisserna på Havets Hus", skulle man också kunna kalla detta inlägg. Jag har aldrig haft förmånen att se en småfläckig rödhaj under ett dyk, men Havets Hus insatser gör att chanserna ökar.  

Redan utanför akvariet i Lysekil ser man spår av deras engagemang för denna art. Det pågår två bevarandeprojekt av hotade arter på akvariet, småfläckig rödhaj och knaggrocka. Här har man dekorerat mingolfbanan med en modell av denna haj.

Vi har under en tid haft gäster från British Columbia och när vi kom till Havets Hus med Andy, som är marinbiolog, blev vi kvar en lång stund på minigolfbanan och de modeller av havsdjur som fanns där.

  

Vi vandrade länge bland de fina akvarierna som Andy var mycket imponerad av. Han har jobbat en stor del av sitt liv på Vancouver Aquarium och har sålunda en del att jämföra med. Framför allt tyckte han att fiskar och andra djur såg mycket fina och välmående ut och det är ju ett gott betyg.

Den småfläckiga rödhajen finns i flera akvarier och sedan 2002 har Havets Hus tillsammans med Havsfiskelaboratoriet (SLU) planterat ut 60 akvarieuppfödda hajar. Den här hajen är fotograferad i "ungdomsakvariet".

Den här vuxna hajen simmar i den stora tanken vid samlingslokalen tillsammans med andra hajar, torskar och en del andra fiskar. Till höger kan man se några ägg som de fäst vid en lina.

Hajarna har inre befruktning, sedan fäster honan äggkapslarna på ett lämpligt underlag med de sinnrika trådarna som finns på kapslarna. Det tar 8-9 månader innan de kläcks.

Hajarna parar sej året om och de verkar trivas på Havets Hus för det blir en hel del befruktade ägg. Betydligt fler än de vi såg i akvarierna skulle det visa sig.

 I presentbutiken började Andy prata med personalen och plötsligt hade han lyckats "bjuda in" oss till småhajarnas barnkammare, eller "bakom kulisserna" där de små hajarna kläcks.

Här sitter äggkapslarna på rad i ett akvarium. Det kalla havsvattnet som pumpas in ger kondens på glaset och en del blänk i bilden.

Den här lilla parveln hade kläckts dagarna innan. En färdig liten haj med fläckar och allt. Hon höll den bara ovanför vattnet i några sekunder, men precis så länge att jag hann få en bild.

Den här hajen var ca 6 månader gammal. De växer långsamt och tillbringar flera år på akvariet innan de kan släppas ut.

Om ni passerar Lysekil kan jag varmt rekommendera Havets Hus, för både unga och gamla. Där kan man se alla de fina djur som vi för möta när vi dyker längst Sveriges och Norges kust och naturligtvis även en del arter som vi inte fått se, som t ex den småfläckiga rödhajen.

Hälsningar Lena

Postat 2015-06-13 11:44 | Läst 2792 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera