En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Kameratest med snabba småfågelmodeller

Söndagen bjöd på strålande väder i Knivsta och jag plockade med mej den nya Canon 7D II med 300 mm + 1,4 extender på promenad för att se om jag kunde hitta några roliga småfåglar. Sidensvansar kan man ibland hitta vid stationshuset. De var inte där, men däremot en stenknäck som tyvärr inte ville posera annat än inne bland grenarna.

Några steglitsar hoppade runt inne i ett buskage. Lite blyga var de minsann.

Talgoxen poserade i alla fall...

...och den lilla snabba blåmesen fick jag några actionbilder på. Seriebildtagningen är både snabb och tyst. 

Här sitter tyvärr inte skärpan helt perfekt men det är fotografens fel. När blåmesen flyger hinner man inte med att göra någonting och det är mest bara att hoppas på det bästa. Oftast är den inte ens kvar i bildrutan.

Ibland sitter den stilla ett kort ögonblick.

Dessa bilder är beskurna och det tycker jag de tål. ISO är 800 och tiderna 1/2500 eller 1/1600, bländare 5,6. Jämfört med bilderna jag kom hem med i lördags känns dessa betydligt bättre. Jag kommer dock inte att överge min 5D III för denna kamera, inte på land. Men den kanske får bli den nya undervattenskameran...

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-02-09 17:12 | Läst 1095 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hade både stenknäck och steglits i flera år men i år och inte heller förra året har jag sett några. Gillar din koltrast bäst, bra skärpa när man förstorar.
Sten
Svar från Lena Holm 2016-02-09 20:01
Tack Sten,
jag håller med. Koltrasten är min favorit bland dessa också.
Hälsningar Lena
ISO 800-1000 ligger jag på med min 7D när jag fotograferar fåglar i halvtaskigt ljus. Det brus som då blir lyckas jag bemästra ganska bra i Lightroom. Photoshop Elements som jag använde de första åren har inte en lika bra brusreducering som LR. Blåmesen är ju min favorit. Steglits har hittat till min trädgård denna vinter. Senast i morse hade jag ett gäng på besök. Jag har dock inte fotat dem i min trädgård ännu. Stenknäcken har tittat in några gånger denna säsong också, men det var ett bra tag sedan nu. Den där kameran duger bra för mig :)
Svar från Lena Holm 2016-02-11 17:57
Tack Ingemar,
du vet helt enkelt inte vad du går miste om ......om du väljer denna modell framför 5D Mk III :-). Återkommer kanske med några rader i gästboken. Jag är absolut inte klar med min bedömning än.
Hälsningar Lena
Ingemar Svensson 2016-02-11 18:02
Lena, jag inser att 5D Mk III bör vara bättre än 7D Mk II, allt annat vore kanske lite märkligt:) Men jag är mycket tveksam till om jag skulle bli så mycket 'lyckligare' med en 5D. Men jag har haft fel förr.....även om det kanske var sisådär 30-40 år sedan ;) Tack Lena!
Verkligen varierande utbud på såfåglar, det där blir nog bra (eftersom det redan är bra). Stenknäcken fascinerar mig, vet mig inte ha sett en sån/ Björn T
Svar från Lena Holm 2016-02-11 17:59
Tack Björn,
det blir lite mer varierande utbud om man ger sej ut på promenad i Knivsta. Stenknäcken har jag fotat vid andra tillfällen hemma i trädgården. De brukar dock komma senare på våren.
Hälsningar Lena
De där små liven har här börjat ha mer läten för sig
vi har nog lite vår på väg om inte kylan kommer igen.
Den där med breda näbben brukar vi ha har då och då.
Är det den som springer på stammen.
Det är mysigt för dig med nya redskap.
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2016-02-11 18:04
Tack Gun-Inger,
de har börjat låta en del om småfåglarna även här. Den med breda näbben är inte samma fågel som springer på trädstammar. Du tänker nog på nötväcka. Den sitter ofta upp och ner på trädstammar eller vid matningar. Jag har bilder i tidigare bloggar på dessa men det är inte så lätt att hitta. Återkommer om jag hittar ett lämpligt inlägg.
Hälsningar Lena
Trevligt med både Stenknäck och Steglits, de båda är ju lite av favortitfåglar (bland en hel del andra favoriter..). Kul att prova en ny kamera! Själv kör jag sällan på snabbare tider än 1/1000 sek, utom vid nån fågelmatning där fåglarna kanske 'hänger' i luften.
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2016-02-11 18:06
Tack Jan,
jag kan hålla med om att det sällan blir så snabba tider som här, men det var strålande sol och jag rörde mej mellan sol och skugga så jag ville inte ändra ISO. För att fånga blåmesar i luften krävs dock väldigt korta tider, men det känner du ju till.
Hälsningar Lena