En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Knuthöjdsmosse

I slutet av förra veckan satsade jag på att SMHIs rapport skulle stämma och drog till Knuthöjdsmosse efter jobbet. Kunde inte motstå lupinerna som kantar vägen även om det var svårt att hitta en plats att stanna på.

När jag kom fram låg solen lågt bakom en bank av tunga moln. Men det regnade inte.

Jag hann inte mer än börja gå på spången förrän jag hörde ivrigt plaskande och en lom kom farande i luften. Det här började ju bra...

Ute på mossen spanade en ensam gås.

Kanske var det den här den letade efter....?

De här var i alla fall ett par men jag såg inte till några ungar. På marken blommade små rosa blommor som gav en vacker färgskiftning.

Jag fortsatte runt på spången och det var väldigt stilla. Hittade till slut en smålom som låg på ett bo. Då hade det även börjat falla ett stilla regn.

En partner simmade nära och regnet tilltog. SMHI hade fel, det skulle ju inte regna. Jag gick tillbaka till min bil och rullade ut sovsäcken. Det går precis att ligga på diagonalen i bagageutrymmet om man fäller baksätet. Regnet smattrade mot biltaket när jag lyssnade på slutet på min talbok.

Hälsningar Lena

Inlagt 2015-06-29 07:30 | Läst 6295 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag var där för en månad sedan och hade några fina dagar. Väderprognoser kan slå fel men bestämmer man sig bara för att genomföra ändå blir resultatet ofta fint i alla fall, som här :) /Frode
Svar från Lena Holm 2015-06-29 19:25
Tack Frode,
du har så rätt och det är något frifullt och vackert över detta landskap även i stilla regn. Jag övernattade ju denna gång och när jag vaknade 03:15 regnade det inte. Mer om det följer.
Hälsningar Lena
Jag tycker SMHI:s prognoser har varit ganska opålitliga den senaste tiden...svårt förstås vid detta väderläge att sia, var regnmolnen ska komma att hamna.... men nu vill i alla fall jagi att regnmolnen håller sig bort ett bra tag från Sthlms-trakten och en bit ned i landet... :)

Fina bilder fick du i alla fall! och det låter rätt ok att sitta i bilen och lyssna på talbok medan regnet smattrar...det är trots allt sommarregn!!!! :)

ha det gott!
Svar från Lena Holm 2015-06-29 19:27
Tack Lena,
vi hoppas också på bättre väder i Knivsta. Det var helt OK att ligga i bilen, i en gosig sovsäck, och lyssna på slutet av boken med regnet som föll. Bättre än att slå upp ett tält som de två killarna fick brottas med som kom betydligt senare än mej.
Hälsningar Lena
Härlig text och underbara bilder från ett favvoplace...har varit där några ggr och det är lika underbart varje gång man kommer dit!
Det som saknas för mig är tidig morgon med dimma och solen på väg och bryter igenom dimbankarna men det måste ju stämma allt då för att det ska bli så...inte lätt å tajma! Men men...man ska ju ha mål här i livet!
Ha det gött!

Steffe
Svar från Lena Holm 2015-06-29 19:30
Tack Stefan,
jag övernattade och fick en tidig morgon men utan dimma. Det var ändå en fin morgon och det kommer några fler bilder en annan dag. Jag njuter också av att vara på denna plats och det var perfekt att det bara var jag och två yngre killar med en hund under hela tiden jag var där.
Hälsningar Lena
Kul att du också kom iväg dit! När jag var där såg jag att gässen hade ungar men det finns väl fler par så alla kanske inte hade fått några. Spännande att du hittade smålomens bo, hoppas på en fortsättning och kanske några ungar?
Svar från Lena Holm 2015-06-29 19:31
Tack Sirpa,
jag kanske åker dit en gång till när min sambo är bortrest. Då borde det finnas ungar om det blev några.
Hälsningar Lena
Inte lätt att få till det är med vädret alla gånger.
Men mysiga bilder blev det.
Kollade just på kartan och upptäckte att vi befinner oss just nu i en stuga endast 5 mil från Hällefors.
Men jag får väl inte med sambon dit en tidig morgon och jag vet inte om jag vill åka själv, men det kan kanske vara ide att åka en kväll ?
ing-marie
Svar från Lena Holm 2015-06-29 20:08
Tack Ing-Marie,
jag övernattade ju så det kommer några gryningsbilder också. Jag tycker absolut att du ska åka om du är så nära och en kväll kan mycket väl bli fint precis som en morgon. Det är faktiskt något speciellt med denna plats även när det regnar (bara det är vindstilla).
Hälsningar Lena
Bra jobbat trots förutsättningarna! Skönt att se lite bilder från denna lokal som är tagna med kortare brännvidd/längre håll.
Svar från Lena Holm 2015-06-29 20:12
Tack Daniel,
jag övernattade i bilen så det kommer några fler bilder med samma brännvidd. Jag njuter alldeles väldigt av naturen på denna plats och kommer ofta hem med bilder som bara visar miljön. De blanka vattenytorna och speglingarna samt ljuden av fåglarna runt om kring ger en väldigt fin stämning. Det här är en riktig pärla.
Hälsningar Lena
Tycker det blev fin stämning just därför att det inte var sol och dimma. Istället finns ett naturligt lugn i bilderna jag tycker om!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2015-06-29 20:13
Tack Björn,
stark sol är svårt på denna plats och det kan faktiskt vara ganska mysigt även när det regnar. Så länge det inte vräker ner utan bara faller som stilla droppar. Det är en mycket fridfull plats om det inte är för många andra besökare där samtidigt.
Hälsningar Lena
Väderleken kan vara väldigt lokal, så jag kan förstå svårigheten med att göra en prognos. Kul med lommar. De är graciösa tycker jag. Sköna naturbilder.
Svar från Lena Holm 2015-06-29 20:15
Tack Ingemar,
det här är en mycket vacker plats och den fungerar även i stilla regn. Bara det inte blir för blött om man enbart har bilen att torka kläderna i.
Hälsningar Lena
Jag var där i våras och kommer att ta en tur i höst igen.
Dom små rosa blommorna är nog tranbärsblommor.
Synd på regnet. Hoppas du sov gott
Marianne
Svar från Lena Holm 2015-06-29 20:18
Tack Marianne,
jag kanske tar en tur till när Fredrik är bortrest. Tack för upplysningen om blommorna. De gav ett vackert rosa skimmer i flera av bilderna. Jag sov väldigt gott i bilen för det är precis lagom med plats för en person att sträcka ut i bak om man fällt fram baksätet. Jag låg på dynan från solsängen med min goa sovsäck.
Hälsningar Lena
Vilken härligt fin orörd natur! Fina bilder och lyckad tur!
Ha det fint!
Svar från Lena Holm 2015-06-29 20:20
Tack Mikael,
det här är en mycket vacker plats och spängerna de byggt gör att man kan komma ut på mossen. Jag övernattade i bilen och fick även en tur på morgonen, samt att jag var på jobbet igen efter lunch.
Hälsningar Lena
Vilken vacker natur Fina fåglar gillar de fina lombilderna Synd att det regnade så mycket fina bilder Ha det gott : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2015-06-29 20:21
Tack Gert,
jag övernattade och fick en gryning och morgon utan regn, med lommar. Mer om det senare.
Hälsningar Lena
Fina bilder från mossen Lenal! Har just ingen mosse här utan får väl åka iväg till någon långt borta och plåta jag också! Ha det gott!
Svar från Lena Holm 2015-06-30 07:39
Tack Dan,
jag har inte hittat någon fin mosse runt Uppsala Stockholm så jag åker till Hällefors.
Hälsningar Lena
Hej! Jättefina bilder från mossen! Jag gillar att det är mycket 'miljö' i bilderna, och inte bara värsta närbilderna..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2015-06-30 07:38
Tack Jan,
om man inte har värsta telet blir det en del miljö och just här gillar jag det också.
Hälsningar Lena
Det ser mysigt ut där
Lyssnade på radion i dag, en kvinna berättade att hon suttit på stranden i regnet
eftersom hennes app sa att det var soligt :-)
Svar från Lena Holm 2015-06-30 07:41
Tack Bengt,
det är en väldigt mysig plats. Tur att jag inte har så många appar i min telefon, jag klarar mej bra utan..."kartprogrammet" gillar jag dock.
Hälsningar Lena
Sämmre ställen att ligga och lyssna på talbok kan man ju ha. Regnsmattret som är så trevligt då man läser. Kommer ihåg att jag gillade när det regnade på sommarlovet för då kunde mna ligga inne och läsa utan att någon tjata om att gå ut o leka. Men SMHI får ta och skärpa till sig ;)
Svar från Lena Holm 2015-06-30 19:45
Hej Margareta,
det var faktiskt ganska mysigt att krypa ner i sovsäcken och sätta på talboken där bak i bilen. Den gamla Saaben är ganska rymlig och om man är ensam ligger man ganska bekvämt. Bättre än att slå upp ett tält i regnet som de två grabbarna fick göra som kom efter mej.
Hälsningar Lena
Men vågar du sova i bilen ensam det är modigt.
Jag skulle inte våga tälta själv i heller.
Låter däremot mycket avkopplande ....
Mysigt få de bilderna som alltid.
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2015-06-30 21:01
Tack Gun-Inger,
vid Knuthöjdsmosse en vardagskväll kändes helt OK. Där fanns också två yngre grabbar med en mysig gammal labrador som sov i tält. Jag var alltså inte ensam på parkeringen. Dessutom känner jag mej säkrare i en bil med lås och larm än i ett tält med enbart dragkedja :-)
Hälsningar Lena