En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hos familjen knölsvan, plus en snögås

Trots att SMHI utlovat mulet väder åkte vi till Solna för en promenad runt Råstasjön. SMHI hade fel och det blev strålande vackert. 

Det blir mycket skvätt när en kanadagås landar. De kom flygande mot oss från alla håll när vi stannade och plockade fram en påse....

Jag ville att min sambo skulle få möta knölsvanfamiljen som jag fotograferat flera gånger i sommar. Av en kull på sju ungar har sex klarat sej och är nu stora och pampiga fåglar. Det var dock bara en förälder med idag, men jag hoppas att det bara var tillfälligt. De kom i alla fall simmande med stor värdighet när påsen med godis kom fram. 

Solen reflekterades i de stora byggprojekten i bakgrunden men än så länge kan fåglarna leva som vanligt i sin pöl. De stora svanungarna är lite klumpiga på land men kom snabbt fram för att kolla in vad vi hade med oss.

Vi hade några skivor fullkornsbröd förstärkt med solroskärnor och de stora svanarna åt snällt direkt ur handen. De kivandes inte med varandra men kunde ge en och annan gräsand ett nyp.

Ungfåglarna var lite klumpiga med sina godbitar och ni kan säkert ana vem som tog det mesta av den här biten. Gräsänderna var på hugget hela tiden och tog allt som svanarna tappade.

För er som inte mött ungsvanar så här nära kan jag meddela att de ger lågmälda kvittrande ljud ifrån sej. De låter som små försynta kycklingar. Den här får bli dagens bild 333.

Den vuxna svanen tog också snällt bitar ur handen och konkurrerade inte nämnvärt med sina telningar. Den gav en del roliga bullrande ljud ifrån sej och enstaka väs, men försökte inte tränga sej före i kön.

Jag bara njöt av att stå där mitt bland alla fåglar som kom så nära och så gärna ville se vad jag hade för mej.

" - Visst är jag lite fin i alla fall?...fast jag fortfarande är grå ..."

När den sista smakbiten var slut fortsatte vi promenaden och gick även runt Lötsjön.

Där stötte vi på ett antal stora och välmående vita gäss, vanlig tamgås i mina ögon men någon annan kanske kan ge mer information.

Den här lilla vita gåsen spatserade omkring helt ensam bland änderna. Den ser mycket ut som en tamfågel för mej men den var avsevärt mindre och hade några svarta fjädrar på vingarna. Efter en del sökande på nätet tror jag det är en snögås. Om någon kan verifiera detta får ni gärna skriva en rad. 

På väg tillbaka till tennishallen (där vi parkerat för att inte få böter) fick jag plötsligt syn på en nötskrika. Det är en art som jag ännu inte fått några fina bilder på och jag försöker så fort tillfälle ges. Tyvärr satt den inte optimalt och den försvann snabbt in bland träden.

Ha en fortsatt fin helg allihopa

Hälsningar Lena

Inlagt 2014-11-29 16:56 | Läst 5883 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vilka härliga bilder på din svanfamilj.
Gillar bilden där svanen liksom snäser av anden
Marianne
Svar från Lena Holm 2014-11-30 11:41
Tack Marianne,
det var en del avsnäsning av änder men de var ändå väldigt snabba så fort de tappades mat och fick en hel del de också.
Hälsningar Lena
Vilket stort förtroende de visar för er när de kommer ända fram och äter ur handen. Den fågeln du frågar efter namn på kan jag tyvärr inte hjälpa dig med. Men den bilden är dagens bästa bild tycker jag. Ren och fin med perfekt format.
Svar från Lena Holm 2014-11-30 11:43
Dessa fåglar är mycket vana vid människor och skulle någon vilja göra dem något ont skulle det tyvärr inte vara särskilt svårt. Vi har kollat på nätet en del och tror nog att det är en snögås på bilden.
Hälsningar Lena
Vilken härlig dag ni fick ! Och så skönt att smhi hade fel. Det hade dom även här, fast åt motsatt håll. Dom lovade lite sol så jag packade ryggan i morse men det bara mulnande på så jag kom aldrig iväg.
Härligt att komma fåglarna så nära. Du fick en fin inramning av nötskrikan även om du inte blev helt nöd. Men dom är ju blyg och snabb så det är inte det lättaste att fånga dom som man vill.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2014-11-30 11:47
Tack Ing-Marie,
det blev en toppendag med sol nästan hela promenaden, fast höghusen skymmer en del. Det är nästan bisarrt att åka till en Stockholmsförort för en natur/fågel-promenad i stället för att åka ut i vildmarken, men det är mysigt här. Nötskrikan är verkligen blyg. Jag har sett den nästan varenda gång men får den aldrig inom "skotthåll"
Hälsningar Lena
En så´n stor knöl
i vår lilla pöl
hur går det då
att maten få?

En vänlig hand
Uppå land
tänker då;
även vi ska få
Svar från Lena Holm 2014-11-30 11:49
Tack J-O,
men inte är det väl svanarna som är stora knölar? Lite bulkiga kanske men mycket värdiga :-)
Hälsningar Lena
janolof 2014-11-30 12:03
Nä, men knölar för att de snor maten ;)
skulle kanske rimmat på hulk och bulk i stället?
Härliga bilder på svan familjen Vi har en våtmark som fåglar trivs på många svanar Det är roligt att fotografera svan Gåsen kan vara en snögås de brukar vara mycket skygga men det kan vara något fel på den så att den inte är rädd svarta fjädra på vingarna tyder på snögås med svart fas Gillar kanadagåsen fint vattenstänk Ha en skön helg : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2014-11-30 11:52
Tack Gert,
vi har kollat på nätet och kommit fram till att det nog är en snögås som du också föreslår. Jag tog även bilder på den bakifrån så man såg det svarta tydligt. Den här var inte det minsta skygg utan kom emot mej så jag fick backa för att få in den på bilden med mitt fasta tele. Jag tror den har hållit till där ett tag och lärt sej av änder och svanar att folk betyder mat och inte är farliga.
Hälsningar Lena
Åh! Home sweet home :-)

Nu fick jag hemlängtan!

Fina bilder.
Svar från Lena Holm 2014-11-30 11:52
Tack Tommy,
det var en strålande dag.
Hälsningar Lena
Så fina bilder du fått och så tama svanarna är. Har du varit där ofta så du är lite kompis?
Ha de gott
//B-O
Svar från Lena Holm 2014-11-30 11:54
Tack B-O,
jag har varit där en del gånger men det är så många människor där som matar fåglarna att de nog är kompis med alla på två ben. Hoppas bara att ingen får för sej att skada dem för det skulle inte vara svårt, tyvärr.
Hälsningar Lena
Det är en smörgås, för så slarvläste jag din bloggrubrik :)
Annars tycker jag att bild 6 är kanonbra. Det ser ut som en dialog, kanske ett klassrum med en vitklädd lärare i auktoritet. Det moderna samhällsbygget i bakgrunden intygar allvaret i det hela.

God advent! /Thomas
Svar från Lena Holm 2014-11-30 11:58
Hej Kai Thomas,
kul att du tittar in. Bild sex har sina poänger och det är inte ovanligt att det blir en och annan bild med "dialog" mellan fåglarna. I synnerhet när det är mat med och de måste konkurrera. Här blir det lite annorlunda med byggena i bakgrunden. Intressant tolkning du gjort.
Hälsningar Lena
Vilket härligt inlägg och det är ett sånt inlägg som man blir glad av! Fina bilder Lena!
Ha en fin Första advent!
Svar från Lena Holm 2014-11-30 11:59
Tack Heléne,
det var en må-bra promenad och mötet med svanarna var oerhört trevligt. Jag blir glad bara av att se dem och att en så stor kull klarat sej så bra.
Hälsningar Lena
Fina bilder och lite roligt att kunna komma så nära och mata från handen! Ha det bra!
Svar från Lena Holm 2014-11-30 12:00
Tack Dan,
dessa fåglar är oerhört vana vid människor och får ofta matbitar på det här sättet.
Hälsningar Lena
Dina fågelbilder är alltid lika roliga att se! Måste vara fint att ha yrke (djur och fåglar speciellt) och andra hobbies (dykning) som går så hand i hand med fotograferingen! Och det syns på dina bilder! Önskar dig en fin advent! / Björn T
Svar från Lena Holm 2014-11-30 12:04
Tack Björn,
för dina uppskattande ord. Till skillnad från många tycker jag inte svanar är läskiga och känner mej helt trygg i den här situationen. Min sambo tyckte nog de var lite "nafsiga" men jag övertygade honom om att de är ofarliga växtätare :-)
Hälsningar Lena
En riktigt fin bildserie där framför allt de två första bilderna är makalösa.
Svar från Lena Holm 2014-11-30 12:07
Tack Stefan,
den första bilden gillar jag verkligen. Du anar inte hur många suddiga bilder på inflygande fåglar jag hade, eller så var de helt i skuggan. Det var bara denna där solljuset och skärpan satt på rätt ställe. Bild nummer två är däremot lättare att lyckas med för de bromsar upp när de landar och man får flera chanser att sätta skärpan precis där man vill ha den.
Hälsningar Lena