En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Rockport och trumpetartranor

Efter en bilresa på ca 6 timmar genom Texas kom vi till Rockport som ligger vid kusten strax utanför Corpus Christi. Rockport är en liten ort (ca 9000 inv.) som man kommer till för att fiska, idka vattensporter eller titta på fåglar. Vi checkade in på Lighthouse Inn vid vattnet och tog en promenad till en restaurang som låg några hundra meter nedåt gatan. Det var ca 25 grader varm och en helt ljuvlig kväll.  

Rockport är populärt bland fågelskådare och under vinterhalvåret finns här en liten skara av den starkt hotade arten trumpetartrana (whooping crane, Grus americana). På 1940-talet fanns det bara 16 fåglar kvar men genom olika bevarandeinsatser uppskattar man att det nu finns över 200 stycken (totalt). Vi begav oss ut med båt i gryningen för att spana efter tranor...

Tranorna är imponerande stora och mäter 1,5 m i höjd och har ett vingspann på 2,3 m. Det här är ingen trana... men alla vita fåglar fick oss förstås att haja till i tidiga ljuset.

Vi smög fram med båt i väldigt grunt vatten och spanade ut över de av människor konstruerade våtmarkerna.

Långt bort fick vi plötsligt se två vita fåglar som var betydligt större än något vi sett hittills. Med kikaren kunde vi se att de var röda på huvudet. I övrigt är dessa tranor vita med svart på vingpennorna. De två fåglar som flyger på bilden är hägrar. Vi hade hittat tranorna...

De trumpetade lite försynt i gryningen...

Solen gick upp och vi fortsatta spana på detta par med förhoppningen att de skulle komma närmare vår båt. Men de gjorde de inte...

Här kan man se det röda på huvudet och att fågeln är ringmärkt.

En flock pelikaner lättade i den låga solljuset. Dimman började också skingras. Vädret var fantastiskt och det blev snabbt behagligt varmt när solen kom upp. Det var nästan helt vindstilla.

Vi fortsatte smyga fram med båten och hittade även en familjegrupp med trumpetartrana. Fågeln till vänster är en årsunge som fortfarande har en del bruna fjädrar och så är det troligen mamma som är närmast. Även om det inte går att se skillnad på könen så är det honan som lär ungen vad den ska äta. Hannen gick en bit längre bort och verkade snarast vakta sin familj.

Vi var ute på vattnet i sex och en halv timme med en guide som verkligen gjorde sitt yttersta för att vi skulle få se tranorna på lite närmare håll, men vi hade inte mer tur än så här. Vi fick dock se flera individer av de ovanliga fåglarna och dessutom en hel del annat som jag visar i ett senare inlägg

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2017-01-17 19:25 | Läst 3452 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ett ställe som jag gärna skulle besöka! Har läst om lokalen i amerikanska fågelböcker.
- hawk
Svar från Lena Holm 2017-01-17 20:22
Tack Håkan,
då har du kanske också läst om hur kolibrier samlas i Rockport-Fulton området i september för att äta upp sej innan de flyttar vidare söderut. Det är närmast som en invasion av de små pigga fåglarna som är på jakt efter "jättesnabba" kolhydrater (typ sockerlösning). Då skulle jag gärna åka dit. Jag skulle heller inte ha något emot att besöka området under våren. Då kan tranorna fortfarande vara på plats (till ca april) och det finns så många andra roliga fåglar att spana på. Saxnäbbar och rosa skedstorkar häckar t ex i området.
Hälsningar Lena
Har aldrig hört talas om trumpetartranor men häftigt att ni fick se dom! Kul med bilden där hägrarna är med, då förstår man hur stora dom är, imponerande!
Svar från Lena Holm 2017-01-20 17:17
Tack Sirpa,
jag hade hört talas om "Wooping cranes" tidigare men var tvungen att googla det svenska namnet. Det var uppenbart att man kan få se dem betydligt närmare än vi fick men man kan aldrig förutsäga vilda djur. Just denna dag höll de distans till det öppna vattnet.
Hälsningar Lena
Intressant o fina bilder, fantastiskt att det går att rädda en art med så få kvarvarande individer, blir dom inte inavlade? Mvh, LO
Svar från Lena Holm 2017-01-20 17:19
Tack LO,
det finns alltid en risk för inavel med en så lite population men bevisligen klarar sej viss arter ändå. Det finns fler exempel på arter där det endast funnits enstaka exemplar i vissa områden och det har gått över förväntan bra.
Hälsningar Lena
Vad fint! Låter härligt med +25°.. Ser ett par 'rovisar' också i buskaget i sista bilden.. kanske kommer i en senare blogg..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2017-01-20 17:20
Hej Jan,
jag tror att det är "Crested caracaras" som sitter i trädet men de flög bort från oss och jag kom inte närmare än så här. Det kommer andra fåglar i ett nytt inlägg.
Hälsningar Lena
Härliga äventyr ni är ute på . Så fick jag lära mig något nytt i dag också samt
se de ovanliga fåglarna. Blev glad läsa att de räddat så det kanske kan få
föröka sig igen...visst görs det mycket gott i fågelvärlden på många ställen.
Det var sköna bilder som blir de sista innan jag nu kryper ner i min säng.
God natt
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2017-01-20 17:22
Tack Gun-Inger,
kul att du fick lära dej något nytt. Det känns ju trevligt för mej som lärare att även vuxna utanför universitetet hittar små korn av intresse i det man skriver.
Hälsningar Lena
Så spännande !
Kul att ni fick se dom, om än på långt håll. Men man vill väl alltid något "mer" när man är ute och spanar efter fåglar.
Är lite nyfiken på dom två till höger i sista bilden, men jag säger som Jan, de kanske kommer i ett senare inlägg.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2017-01-20 17:26
Tack Ing-Marie,
jag tror att det är Crested caracaras på bilden men de flög bort och jag kom inte närmare. Vi fick dock se en del andra fina fåglar. Visst vill man lite mer och det var uppenbart att man kan få se tranorna betydligt närmare. Bara dagen innan hade de kommit vandrande mot båten när den låg stilla och genom att sitta tysta hade de fått njuta av dem på betydligt närmare håll. Men det är vilda djur och då ska man också ha lite tur.
Hälsningar Lena
Trevligt med nya bekantskaper, men som du skriver så är det en art med få individer, så därför är den ganska okänd kanske. Det kommer kanske mer om fågellivet i Rockport i någon kommande blogg.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2017-01-20 17:28
Tack Stig,
arten är nog känd hos fågelskådare just för att den är starkt hotad men kanske mindre känd för allmänheten om man inte bor i Rockport, TX. Det kommer fler bilder från vår båttur och bilder på fågelarter som du garanterat känner igen.
Hälsningar Lena
Läckra bilder på tranorna i härligt ljus och Lighthouse Inn ser trevligt ut!
Hälsningar, BJarne
Svar från Lena Holm 2017-01-20 17:32
Tack Bjarne,
motellet var hyfsat billigt men hade ändå en helt OK standard även om det var omodernt inrett. Ordentlig frukost med både varm mat och flingor/bröd/ frukt var en bonus som den här typen av motell inte brukar bjuda på. Det var en mycket fin morgon och guiden/båtföraren visste precis hur fotografer ville ha ljuset i förhållande till motiven när solen började gå upp.
Hälsningar Lena
Du fick dock se dessa tranor och miljöbilder gillas också. Finns dessa tranor på fler håll än här?
Finns tydligen många arter av tranor, fick äran att se den tibetanska svarthalsade då jag var i Tibet, den är också utrotningshotad. Lär bara finnas ca 1000 kvar i hela världen. Vår guide hade aldrig sett dem före vår resa.
Bilden där de speglar sig i vattnet är fin och att du fick med det röda på huvudet i bilden under också.
Svar från Lena Holm 2017-01-20 17:42
Tack Margareta,
tranorna häckar i Kanada och flyttar under vintern söderut. De flesta stannar då i detta våtmarksområde i Texas samt ett fåtal andra platser i ffa Texas (Sunset Lake i Portland, Matagorda Island, Isla San Jose, och på östra sidan av San Antonio Bay). Man har lyckats föda upp dem i fångeskap men då måste man också hjälpa dem flytta genom att följa små lätta flygplan.
Det finns ca ett femtontal arter av trana tror jag. Vi fick också se den betydligt vanligare prärietranan som det kanske kommer mer om i ett annat inlägg.
Hälsningar Lena
Intressant läsning och jag hoppas det kommer mera för jag är nyfiken på djurlivet i det området :-)
Svar från Lena Holm 2017-01-20 19:22
Tack Mikael,
jag har ett nytt inlägg med saxnäbbar och en del annat smått och gott. Det kommer också mer om prärietrana, visseländer och pelikaner. På våren finns det nog väldigt mycket att se i området för många arter häckar i våtmarken ffa olika hägrar och ägretter, skedstorkar och även saxnäbbarna. Vi bokade en privat båttur med en guide (Kevin Sims) som själv fotograferar en hel del. Han gjorde verkligen vad han kunde för att vi skulle få se tranorna, men även andra fåglar helt enligt vad man själv önskade. Båten tar fyra fotografer (vi var två) och man kan ha flera stativ om man vill. Man kan fotografera från strax ovanför vattenytan men även från taket på båten. Vi blev också inbjudna att sitta i hans eget privata gömsle på tomten (där han har en automat som sprider majskorn) för att få ytterligare chans att se tranorna. Där fick vi se prärietranor och visseländer. Detta kostade inget extra och jag kommer att visa mer i ett annat inlägg. Bifogar kontaktuppgifter nedan. Det känns helt OK att rekommendera den här killen. Han var dessutom förvånansvärt lågmäld och tystlåten (för att vara amerikan). Med på turen var också en äldre man (80+) som inventerade tranor med sin Ipad. Oerhört kunnig, svarade mer än gärna på frågor men utan att tränga sej på det minsta.
Hälsningar Lena

PS. VI mötte en annan "birding tour" och det såg ut som en riktig turistfälla, men var antagligen billigare.

http://texasbirdingphotos.net/
texasbirding@msn.com
MikSwe 2017-01-21 17:21
Tumme upp på det fylliga svaret :-)