En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Stingray City

Det här är nog vad många förknippar med Grand Cayman för man behöver inte vara dykare för att möta rockorna vid denna ö. Stingray City är en grund sanddyn där fiskare började slänga fiskrens till rockor för ca 30 år sedan. Nu är det ett skyddat område (del av en marin park) där det är tillåtet att mata rockor på organiserade utfärder och rockorna tycks trivas med detta arrangemang.

Vår guide informerar ordentligt om såväl reven runt omkring som rockorna och vilka regler som gäller på just denna plats. Man kan ha lite olika åsikter om hur vettigt det är att mata vilda djur på detta sätt men den här killen var i alla fall seriös i sitt sätt att informera.

När man sedan hoppar i vattnet med en burk bläckfiskbitar kommer rockorna farande. Även om det är sk stingrockor, med en tagg på den långa stjärten, så har det aldrig hänt att någon har blivit stucken.

Vår guide fortsätter att berätta om rockorna och visar hur de kommer rakt upp i famnen om man håller i en munsbit. Det räcker att man luktar bläckfisk så kommer de och kollar. Vill man inte ha den närgångna kontakten ska man heller inte ta i maten.

Rockorna har munnen på undersidan och suger in den godsak som man eventuellt har i handen. Den här verkade "sniffa av" min kamera väldigt noga. Inga godsaker att hämta där.

Min svåger får närkontakt med en stor rocka som absolut vill ha smaka.

När man står på botten känner man hur de stora släta djuren sveper förbi och känner av om man har någonting åt dem.

Fredrik får känna av suget i den stora munnen.

Min syster får en rocka i knät....

" - Ska vi pussas lite?"

Här kan man också se några av de andra båtarna som var på plats. Det simmade rockor runt alla båtar så man behövde inte oroa sej att man inte skulle få möta några.

Det var snarare svårt att få bilder på dessa djur utan människoben eller båtar i bakgrunden.

Det här är ett onaturligt sätt att möta vilda djur men de är i alla fall inte fångna i en pool utan simmar i havet och kommer förbi denna sandbank några timmar varje dag för att få sej ett snack.

Grand Cayman är också känt för sina vackra solnedgångar och jag avslutar därför min rapportering med ett par sådana. Här är det en pappa som fotograferar sina barn.

"- Det ska va gött å leva när man har semester! "

Hälsningar Lena

Inlagt 2015-04-30 14:04 | Läst 7707 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Vi har många olika sätt att locka till oss djur och fåglar och mat ingår i alla. Visst kan det kännas tveksamt men det är trots allt de själva som väljer att komma. Härliga bilder i vanlig ordning, en dröm är att få bada med vilda delfiner i Australien, får väl se om det blir tillfälle. /Frode
Svar från Lena Holm 2015-05-01 10:52
Tack Frode,
om det är Shark Bay (Monkey Mia) på Australiens västkust du tänker på så var jag där på 90-talet. Delfinerna kommer ända in till strandkanten och man står i knädjupt med vatten. De får också mat men inga mängder. En hona hade med sej en unge som hon verkade vilja visa upp för oss och mannen med fiskhinken (som hon nog kände väl). Om man åker ut med båt kan man se sjökor i samma område. Vattnet är väldigt klart och man kan se dem vid ytan eller när de betar sjögräs på sandbotten. VI såg också den största tigerhaj jag någonsin sett. Badar gör man bara med största försiktighet och mycket snabbt.
Hälsningar Lena
Rena paradiset, både över och under ytan. Mäktiga djur de där rockorna. Det vet i tusan om jag skulle vara så förtjust i att ha dem simmandes runt kroppen, jag är nog för 'harig' för det:) Lekfulla bilder att njuta av.
Svar från Lena Holm 2015-05-01 10:55
Tack Ingemar,
de var mjuka och släta när de strök runt oss och det fanns inget hotfullt i deras beteende. De tre tjejerna var dock lite reserverade till en början. Cayman är en paradisö men en vecka är ungefär lagom.

Hälsningar Lena
Trodde det skulle vara ett inlägg om Corvette Stingray, men det här var mycket bättre!
Lite lite skeptisk till dom här turistmatningarna av vilda djur, men inget att göra åt.
Fina bilder blev det i varje fall, med eller utan ben!
Den sista är bra, gött å leva, helst varje dag;) !

Kenneth
Svar från Lena Holm 2015-05-01 11:06
Tack Kenneth,
jag är också lite skeptisk till den typen avmatning men det här kändes ändå ganska OK. Den sista bilden är faktiskt inte ett arrangemang mer än att jag ropade till killarna "gör något" och då gjorde de denna pose helt spontant och jag slängde iväg ett par skott mot dem. Jag gillar den också.
Hälsningar Lena
Ser verkligen gôtt ut det där. Härligt vatten och närkontakt med rockorna. Ser kul ut med närkontakten och även om det är onaturligt så har dessa rockor ett val. De är inte instängda eller inburade. De kanske har en uppgift om att lära människorna som kommer dit att vara rädda om naturen och det är nig inte värre än de fåglar som vi lärt var det finns mat att hämta. De blir också så tama att de äter ur handen.
Svar från Lena Holm 2015-05-01 10:58
Tack Margareta,
rockorna simmar fritt i havet, men kommer för att få mat, och många som aldrig skulle få se en rocka i havet kan få möjlighet att göra det här. Det fyller flera funktioner även om deras beteende inte är helt naturligt.
Hälsningar Lena
Sköna bilder som påminner mig om när jag snorklade. Det där ljumma blå vattnet ger mersmak
Sköna bilder
Gillar dock dom utan människor bäst
Ha det gott
Marianne
Svar från Lena Holm 2015-05-01 11:08
Tack Marianne,
det var inte så lätt att få bilder utan människor för rockorna ville vara där det luktade bläckfisk och fanns små bitar av godsakerna. Vattnet var härligt varmt och solen brände bra (därav tröjor på många av de som syns på bilderna).
Hälsningar Lena
Så fina de är! Fast jag aldrig upplevt det tycker jag mig känna dem svepa förbi. Trots att de är 'ditlockade' förnimmer jag en känsla av tillitsfull frihet. Kanske för att de enda rockor jag sett har funnits i akvarier, som för mig alltid känns instängt och sorgligt.
Ha en skön helg!
Eva
Svar från Lena Holm 2015-05-01 11:10
Tack Eva,
din känsla stämmer rätt väl för det var så jag upplevde det när jag var där. Dessa rockor simmar som de vill i havet och så sveper de in över denna sanddyn några timmar varje dag för att få några munsbitar utan större ansträngning. Rockor svävar fram i vattnet och det är kanske därför som många akvarier känns som för små för dem.
Hälsningar Lena
Vilka stora djur rockorna är Att man kan komma dem så nära med lite godis Vilket paradis och fin solnedgång Ha en skön helg : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2015-05-01 11:11
Tack Gert,
man kan komma väldigt nära många stora djur i havet, både med och utan godis. Solnedgångarna var spektakulära längs den fina stranden.
Hälsningar Lena
Jättehäftigt med närkontakt med stingrockorna, och jag som trodde det var farligt! Vackra undervattensbilder med speglingarna i vattnet och sandbotten. Vilka turkosa färger också!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2015-05-01 17:10
Tack Bjarne,
man ska alltid respektera vilda djur och vara varsam om de kommer fram till en, även under vatten. Dessa rockor har dock vant sej vid att människor har med sej mat till dem och det har tydligen inte förekommit några incidenter. De sveper bara förbi och stryker sej mot alla som luktar bläckfisk :-)
Hälsningar Lena
Kul läsning och fantastiska bilder, måste vara härligt att få uppleva!
mvh
Kjell
Svar från Lena Holm 2015-05-01 17:11
Tack Kjell,
visst var det kul att vara där men jag har haft andra undervattensupplevelser som slår detta.
Hälsningar Lena
Hej! Fantastiskt fint, igen! Att dom blir så tama är ju nästan lite läskigt.. Jag tänker på den där fantastiska Australiska "djur-äventyraren" som jag inte minns namnet på.. som råkade bli stungen rakt i hjärtat av just en Stingrocka för ett antal år sen! Han dog ju på nolltid om jag minns rätt.. allt filmades, men den filmen skulle förstöras lovade man.
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2015-05-01 17:21
Tack Jan,
äventyraren hette Steve Irwin och även om han var fantastisk på alla sätt och vis så kunde han också vara väldigt provocerande mot vilda djur. Det får väl ändå ses som en olycklig omständighet att rockan träffade honom rakt i hjärtat.
Hälsningar Lena
Gött det hade väl både du och rockorna här.
Härligt få se dessa dina bilder som gör mig så nyfiken
på hur du tyckte det kändes ha dessa så in på kroppen.
Egendomligt att de inte råkat bita någon för visst har
de väl vassa tänder.
Vattnet är så klart och vackert i färgen.
Var detta en av höjdarupplevelsen på denna resan?
Önskar dig fin första maj med hopp om du haft mysigt i kväll
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2015-05-01 17:24
Tack Gun-Inger,
det var enbart en positiv upplevelse att ha rockorna så nära inpå och ibland t o m rakt upp i ansiktet. De suger inmat i munnen och jag upplevde aldrig att jag kände några tänder. Visst var det en höjdarupplevelse på resan men jag har haft andra undervattensupplevelser som slår detta.
Ha en fortsatt fin helg,
hälsningar Lena
Svar från Lena Holm 2015-05-01 17:17
Hej Wolfgang,
jag känner väl till detta och att Irwin blev dödad av just en stingrocka. Han var ofta väldigt provocerade mot vilda djur men det var väl ändå ödets nyck att rockan lyckade träffa honom i hjärtat.
Hälsningar Lena
Härliga bilder som vanligt Lena
Matning på detta sätt känns rätt OK tycker jag.
Djuren har ju sin frihet.
Ser ut som en härlig semester :-)
Svar från Lena Holm 2015-05-01 17:13
Tack Bengt,
det var en härlig semester och det här var ett kul inslag även om jag har haft andra undervattensupplevelser som slår detta.
Hälsningar Lena
Otrolig upplevelse kan jag tänka mig och verkar vara ett fantastiskt ställe. Bilderna på rockorna visar verkligen närheten man kan få med djuren på plats, och de 2 sista sänder ju bara signaler om paradis och semester. Härligt!

Ha det fint!
Svar från Lena Holm 2015-05-01 17:15
Tack Mikael,
dessa rockor har verkligen vant sej vid att människor på denna sanddyn betyder smasken och då kan de stryka sej mot folk hur som helst. Det blir ett konstlat beteende men det kändes ändå ganska OK. Vi hade en paradisvecka på Cayman och det är precis lagom.
Hälsningar Lena
Härliga bilder, dom där Rockorna är häftiga, det tar nog en stund att vänja sig, har dom inte en gifttagg som inte är att leka med? Vill minnas att det var nån Australisk äventyrare som dog vid nån expedition av nåt slag, må gott, LO
Svar från Lena Holm 2015-05-01 17:07
Tack LO,
rockorna har en tagg och det var Steve Irwin som blev dödad av en sådan då den råkade sticka honom rakt i hjärtat. Irvin var ibland ganska provocerande mot vilda djur, men det får väl ändå ses som en "freak accident" att den råkade sticka honom i hjärtat. Här är det rockorna som kommer till människorna och de är vana vid att bli klappade. De kan vara ganska framfusiga för att få en smakbit men det har tydligen aldrig varit någon incident där någon blivit stucken.
Hälsningar Lena