En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Strålande sol

Lördagen bjöd på strålande sol och vi åkte till Edsbergs slott för där finns både gärdsmyg och kungsfågel enligt såväl Artportalen som andra fotografer här på FS. Det första vi stötte på var gräsänder...banala motiv kanske men bra övningsfåglar. Det är svårt att sätta skärpan på en fågel som flyger rakt mot kameran och om det är en örn vill man ju gärna lyckas. Alltså stannade vi till bland gräsänderna och övade. 

De flög mellan två områden med öppet vatten beroende på var barnvagnarna med brödpåsar stannade. Från den ena platsen fick man motljus och det blev lite mer spännande bilder.

Det blev väldigt många suddänder...

En del valde att förflytta sej till fots över isen och en del kunde inte motstå att komma först och flög därför den korta sträckan.

Vanliga fåglar men i strålande sol och med kameran i högsta hugg måste man ju prova sej fram. Som sagt, om inte annat är det bra övning till den dag det kommer en praktejder eller en örn farande rakt mot dej. Jag satte min finaste örnbild förra året vid den här tiden och den kom rakt mot gömslet....

Hälsningar Lena

Inlagt 2017-02-26 14:07 | Läst 3361 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Lena.
Man kan næsten fornemme den største koncentration i øjet på Gråanden i det første billede.
Jeg gillar din bemærkning/observation omkring barnevognene og brødposerne :-) :-) Men det er jo rigtigt og genkendes.
Med venlig hilsen og god søndag.
//Erik//
Svar från Lena Holm 2017-02-26 14:44
Tack Erik,
gräsänderna visste precis när det kom en familj som hade mat med sej. Barn i färggranna overaller och barnvagnar var ett säkert tecken.
Hälsningar Lena
Helt underbart strålande ankbilder, delikat framkallade. De är ett såväl vackert som tacksamt övningsobjekt.
Svar från Lena Holm 2017-02-26 15:13
Tack Stefan,
jag har pysslat lite med dessa i PS för att framhäva kontrasterna och städat bort en del skräp på isen. De sprider en del fjädrar runt sej. De är oerhört tacksamma att fotografera och man får hur många chanser som helst. Tyvärr är det ibland lite väl tätt med fåglar.
Hälsningar Lena
Bra övningsobjekt dessa änder, sedan är de ganska söta också.
Måste jag välja, vilket jag förstås inte måste, men gör ändå så blev nog bild fyra bäst.
Svar från Lena Holm 2017-02-26 15:11
Tack Margareta,
kul att du gillar fjärde bilden. Insåg att det kunde bli lite annorlunda genom att låta några änder i bakgrunden vara kvar.
Hälsningar Lena
Vad roligt att du har besökt min lokala ankdamm! :-)
Fint ljus och fina siluetter!
Svar från Lena Holm 2017-02-26 15:54
Tack Ewa,
det här är alltså dina trakter. Åker du skridskor här också? Vi såg många åkare i lördags.
Hälsningar Lena
Ewa Kirjavainen 2017-02-26 16:47
Åkte idag på Edsviken men inte igår. :-)
Du har allt fått till många skarpa bilder här också! Snyggt med mörk bakgrund och jag tycker fjärde bilden är lite extra rolig med de sittande oskarpa änderna i bakgrunden. Snyggt ljus snett bakifrån.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2017-02-26 15:56
Tack Bjarne,
kul att du gillar mina gräsänder. Det var ett gäng som gick över isen och på en del bilder var de mest störande men på den fjärde insåg jag att de kunde bli bra i bakgrunden.
Hälsningar Lena
Fina bilder - alla fåglar är läckra när de flyger :)
//GöranR
Svar från Lena Holm 2017-02-27 07:33
Tack Göran,
det kan jag hålla med om.
Hälsningar Lena
Gräsänderna blir riktigt fina och intressanta i den här vinkeln! Det är verkligen imponerande att kameran klarar sånt här! Har själv inte haft något bra tillfälle att testa just det här med fåglar som kommer mot en.. Nikon har en AF variant som heter '3D' som är tänkt att användas i dom situationerna, men det är inte så ofta tillfälle ges.. Praktejder har jag spanat mycket efter vid ejderflyttningen norrut ute i ytterskärgården, fick en analog bild på en trolig hane en gång, men den doldes mycket av vanliga ejdrar förutom ena vingen, och den vingen stämmer bra med hane Praktejder.. Annars har jag sett en i tubkikare som låg en bra bit ut mot Landsort, men sett från Stenstranden på Torö. Honor har jag sett liggandes utanför Ottenby på våren, men dom ser mycket ut som vanliga Ejderhonor.
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2017-02-27 07:36
Tack,
den kamera jag har nu är nog den första som faktiskt klarar av detta och det blir skarpa bilder. Det blir förstås en del suddiga också men bara att sätta fokuspunkten och hållade den på fågeln är svårt. Jag har bara sett praktejder på Svalbard men jag lyckades få bilder på ett par som flog. Dock från sidan och det är betydligt lättare.
Hälsningar Lena
Fina motljusbilder på dom flygande änderna! Det du skriver om träning på fågelbilder lockar mig, borde leta rätt på lagom stort öppet vatten och öva lite innan gässen och sångsvanarna kommer till Tysslingen och Kvismaren. Önskar dig en bra vecka!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2017-02-27 07:38
Änder är jättebra övningsobjekt men de behöver en anledning att flyga mot dej. Alltså tar du med barnbarn eller någon annan som matar dem. Det behöver inte vara en så stor pöl. Bättre med ett ställe där de är vana vid att få mat.
Hälsningar Lena
Konsten att göra inflygning, härliga stilstudier och snyggt fångat.
Svar från Lena Holm 2017-02-27 19:18
Tack Stefan,
de klarade sig galant trots isigt underlag.
Hälsningar Lena
Trevligt ställe där vid Edsbergs Slott, det finns lite allt möjligt att fota där.
Har inte sett några rapporter på Kungsfågeln efter att jag var där förra helgen dok, men Gärdsmygarna verkar visa upp sig fortfarande :)
Det är nog en väldigt bra ide att öva på fåglar som flyger rakt emot kameran och då passar ju Gräsänder perfekt då det finns många av dom där :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2017-02-27 19:20
Tack Fredrik,
det var när jag såg din blogg med både kungsfågel och gärdsmyg som jag insåg att vi måste åka dit. Gärdsmygen fick vi se men den sitter ju aldrig stilla. Kungsfågeln såg vi inte men jag har noterat att den inte rapporterats den senaste veckan.
Hälsningar Lena
Änder är fina dom, fin bild den med alla suddänder bak...
/Synnöve
Svar från Lena Holm 2017-02-27 19:20
Tack Synnöve,
för din fina kommentar.
Hälsningar Lena